Kapcsolat

Másvilág

2022-től a Netflix kínálatában kell keresnünk a Sony filmjeit

Ez ám a meglepetés!

blank

blank

Az elmúlt esztendőben a koronavírus-járványnak köszönhetően a legtöbben a négy fal közé, no meg persze a tévéképernyők elé szegeződtünk, ami a moziknak ugyan nem, de a streamingelős platformoknak annál inkább kedvezett. Nem véletlen, hogy a már piacon lévők (Netflix, Disney+, Amazon, Hulu és társaik) mellé újoncok is csatlakoztak, melyek közül a legjelentősebbnek kétségkívül a Warner Bros. által útjára indított HBO Max nevezhető. A klasszikus HBO GO-t felváltó Max ugyan egyelőre még nálunk nem érhető el, de hamarosan megindul a szolgáltatás globalizációja is, ahol a stúdió majd’ minden filmje egyidőben debütál majd a mozis megjelenéssel. Ez ugyan a filmipar egyik legrendhagyóbb döntésének számít, de már most igen kifizetődőnek tűnik, elég csak a már bemutatott alkotások számaira gondolni. Ezek után pedig nem meglepő, hogy a konkurens Sony Pictures is elkezdett kacsingatni eme ösvény felé, és megállapodott korunk legnagyobb nézőszámmal operáló streaminges részvevőjével, a Netflix-szel.

A megállapodásról a Wall Street Journal számolt be először, amiben az olvasható, hogy a szerződésbe foglaltak 2022-től fognak érvénybe lépni. Enne része, hogy a Sony ekkortól minden új filmjét átengedi a streamelős óriásnak, miután azok már kifutottak a mozikból, tehát a Tom Holland (Pókember: Idegenben) főszereplésével készült, újabban megint elhalasztott Uncharted-film és a Bullet Train már nem sokkal a bemutató után elérhető lesz a kaliforniaiak platformján – de természetesen az évet megelőző alkotások zöme is bekerül a felhozatalba – mint például a régebbi Pókemberek, az idén esedékes Venom: Let There Be Carnage és Morbius is – a már jelenlévők mellé.

Ezen kívül a Sony egy úgynevezett first look-egyezséget is kötött a médiaszolgáltatóval, aminek lényege, hogy a Netflix mindenki más előtt eldöntheti, hogy az eleve kisképernyős premierre szánt filmeket meg akarja-e kaparintani magának. Persze emellett más platformok is részesülhetnek a jogokból, így nekik is csurran-cseppen valami.

Ami pedig a dolgok anyagi vonzatát illeti, a Varietynek nyilatkozó források szerint az állítólag öt teljes évre kötött kontraktus rekordösszeget hoz a Sony konyhájára, a The New York Times viszont konkrét számokkal is szolgált: a lap szerint a stúdió évente mintegy 700 millió és egymilliárd közé tehető összeget vasalhat be a Netflixen. Hogy ez az együttműködés az Egyesült Államokon kívül máshol is érvényben lesz-e, azt még nem tudni, de véleményünk szerint mind a Sony, mind pedig a Netflix igen jól járna, ha az Újvilágon kívülre is kiterjesztenék azt – bevételi szempontból mindenképpen.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak