Kapcsolat

Másvilág

286 ezren nézték, ahogy a Valve egy kertitörpét lő fel az űrbe

Jótékony és tudományos célja is volt Chompski törpe űrutazásának.

blank

blank

Kis lépés Chompskinak, nagy lépés a kerti törpéknek, és annál is nagyobb az új-zélandi Starship Gyermekkórháznak. A Valve kabala kertitörpéje, a nevezett Chompski ugyanis szó szerint a világűrbe utazott november 23-án, hogy egy jótékonysági és egyben tudományos küldetést teljesítsen, útnakindulását pedig élőben lehetett követni. A cég vezére, Gabe Newell megígérte, hogy minden egyes néző után egy dollárt fog adakozni a gyermekkórháznak, amit aztán több mint negyedmillióan követtek figyelemmel. A vezér természetesen állta szavát, és azóta már át is utalta a szám szerint 286,092 dollárra rúgó összeget a kórház alapítványa, a The Starship Foundation javára.

blank

Persze nemcsak az adománygyűjtés volt Chompski kilövésének célja. A küldetés olyan 3D-nyomtatott alkatrészek tesztelésére és minőségének ellenőrzésére is szolgált, melyeket később űrjárművek elemeiként használhatnak fel. Ha valaki esetleg utólag szeretne pillantást vetni rá, Chompskit miként eresztették napszélnek, az az alábbi videót elindítva teheti meg – maga a kilövés 22:30-tól látható.

A gesztus apropója egyébként, hogy miután Newell márciusban Új-Zéladra utazott egy tíznapos pihenő gyanánt, balszerencséjére pont a koronavírus-járvány elharapózása, illetve a korlátozások beiktatása előtt, egész egyszerűen az országban ragadt. A Valve vezér a kedves vendéglátásért cserébe különféle adománygyűjtésekkel igyekszik köszönetet mondani, mi több annyira megtetszett neki az ottani élet, hogy már az állampolgárságot is megigényelte.

Természetesen míg Newell kényszerpihenőjét tölti, a vállalatánál nem voltak restek Chompski nagy útjáról egy achievementtel megemlékezni a Half-Life és Left 4 Dead játékok keretében. Ja és nem mellesleg összehozni a PlayStation 5 DualSense kontorollerének steames támogatását is.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak