Kapcsolat

Film

7 legendás állat J.K.Rowling világából, amik kimradtak a Harry Potter filmekből

Legendás állatok (egy szellem) és nemfigyelésük – ha értitek…

blank

blank

Amikor J.K. Rowling első Harry Potter története, A bölcsek köve a boltokba került 1997-ben, az írónő tán még legmerészebb álmaiban sem gondolta, hogy bő tíz év leforgása alatt műveivel milliónyi gyerekkel, na meg felnőttel sikerül megszerettetnie az olvasást. Ezt a sikert látva már-már az emberi természet rendje szerint érkezett a filmadaptáció, aminek nyolc epizódja majd’ ugyanannyi nézőre tudott rajongói bűbájt bocsátani, mint a regényforma. Ez többek közt az erős és összerakott történetnek, a fantáziától terhes, szó szerint varázslatos univerzumnak, valamint az érdekes és szerethető karaktereknek köszönhető. De persze – ahogy az lenni szokott – az Emma Watson (A szépség és a szörnyeteg), Daniel Radcliffe (Szarvak, Guns Akimbo) és Rupert Grint (Servant) főszereplésével készült filmsorozat is csak töredékét mutatta be azon fantáziagazdag világnak, amit a regények elébünk tárnak, ezen hiánylista pedig történetszálaktól karaktereken át mindenféle teremtményekig rengeteg dolgot lefed. Nos, mivel a mozgóképes és a papíralapú varázslós/boszorkányos sztori különbségeiről akár mi is egy jó könyvrevaló információmennyiséget szedhetnénk össze, ezért most kivételesen az utóbbiakra, azaz a vásznas verzióból kihagyott állatokra és szörnyetegekre fókuszálnánk, amelyek talán nem is léteztek a filmes univerzumban.

Bicegóc

Ez a furfangos kis jószág a Harry Potter és az azkabani fogoly című könyvben bukkan fel, igaz, csak említés szintjén. Harry és osztálytársai sötét varázslatok kivédése órán tanulnak róla Remus Lupin professzor tolmácsolásában. A bicegócok – más néven lápi lidércek – kicsi, féllábú lények, melyek apró lámpásaikkal csalogatják magukhoz a gyanútlan embereket, hogy aztán jól megegyék őket. Ezenkívül tűzgolyókat is képesek dobálni, ami által nemcsak muglikra, de még varázslókra és boszorkányokra is veszélyesek lehetnek. Érdekesség, hogy a mozifilm alapján készült videojátékban hús-vér valójukban is tiszteletüket tették egy tanítási óra keretében, valamint Harry év végi vizsgáján is ők képzik az egyik leküzdendő akadályt.

blank

Doxy

Nem minden apró szárnyas lény cuki, erre pedig a doxy lehet a legjobb példa. Ezek a virgonc kis tündérszerű állatkák bődületes rumlit képesek okozni, mérgük pedig halálos, amennyiben áldozatuk nem kapja meg időben a megfelelő kezelést. Tojásaik rendkívül népszerűek a roxforti diákok körében, Fred és George Weasley például felhasználták őket a Maximuláns termékcsoport nevű édesség-gyűjteményük készítéséhez, Cormac McLaggen pedig állítása szerint azért volt kénytelen kihagyni az ötödik évi kviddics válogatót, mert fogadásból megevett belőlük fél kilónyi adagot. A doxyknak a videojátékok mellett a Harry Potter és a Főnix Rendje című kötetben van némi szerepük, amikor Harryék a Grimmauld téri főhadiszálláson egy szekrényből próbálják kiűzni őket.

blank

Durrfarkú szurcsók

A durrfarkú szurcsókok skorpiószerű szörnyetegek, amelyeknek fullánkjuk mérgező, valamint tüzet is képesek hányni farkukból. Emellett két fejjel rendelkeznek, méretük pedig elérheti a 10 lábat is. Rubeus Hagrid – aki köztudottan rajong a sötét bestiákért – tenyésztette ki őket, Rita Vitrol, a Reggeli Próféta újságírója szerint a mantikór és a tüzes rák keresztezéséből. A lények a Harry Potter és a Tűz Serlegében bukkannak fel: itt a diákok előbb a legendás lények gondozása órán ismerkednek meg velük, később pedig a Trimágus Tusa harmadik próbáján kerülnek a bajnokok útjába.

blank

Szfinx

Listánk egyik olyan szereplője, akiről azért többé-kevésbé lehetett már máshonnan is hallani. A szfinx a görög mitológia egy jól ismert teremtménye, aki Théba városát terrorizálta. Áldozatainak találós kérdést tett fel, amit sokáig senkinek sem sikerült megfejtenie, a kísérletezők pedig mind keserves halált haltak. Hasonlóképp “működik” Rowling fantázia-univerzumban is, ahol Harrynek – csakúgy mint a Durrfarkú szurcsókkal – a szfinx-szel is a Trimágus Tusa harmadik próbáján kell szembenéznie a labirintusban. A szfinx rejtvénye így hangzik: Milyen lovag ki a jel/Szent nevében útra kel? /Mondd a végzet fegyverét, /És vele rettegett nevét. / Meg se mozdul a lába, / Mégsem érsz a nyomába. / Ez a három egyre megy. / A megoldás az az egy. A kérdések három megfejtése jelzőként illik egy negyedik dologra: a keresztes [lovag], a kaszás [halál] és a madár eme minőségükben mind elmondhatóak a pókra, így a szfinx tovább is engedi Harryt.

blank

Óriáspolip

A Roxfort Boszorkány -és Varázslóképző Szakiskola egy hatalmas tó partján fekszik, amit a helyiek Fekete tónak neveznek. A filmek cselekményének szempontjából elhanyagolható a jelentősége, csupán annyi derül ki, hogy mélyét sellőkre és szirénekre emlékeztető víziszörnyek, úgynevezett kákalagok lakják. A könyvek viszont említést tesznek egy óriáspolipról is, ami szintén ismerős lehet, ha máshonnan nem, a Karib-tenger kalózai filmek krakenje révén – de egyébként tengeri mondák ősi szörnyetege, ami eltérő formában ugyan, de mind a mitológiáknak, legendáknak és mítoszoknak, illetve a Bibliának is egyik megjelenő szörny-alakja. És bár nem túl nagy szerepe van a Harry Potterben: egyszer segít Dennis Creeveynek, Colin öccsének visszaszállni a csónakba, mikor az az első roxforti tanéve nyitóünnepségére tartva belepottyan a tóba. Illetve Rontól megtudjuk, hogy Tom Denem (a későbbi Voldemort nagyúr) egyszer “önzetlenül az iskoláért” különdíjban részesült, miután megmentette egy tanára életét a polip csápjaitól. De ez – tekintettel az állat jámborságára – valószínűleg csak egy iskolai legenda.

blank

Gnóm / Ghoul

A gnómokat egyfajta Harry Potter világbeli kerti törpéknek is nevezik, melyek kicsi, alacsony, hegyes fogú lények, akik varázslócsaládok kertjeit lakják. Harry először a Titkok Kamrájában találkozik velük, mikor megérkezik a Weasley család otthonába, az Odúba. Itt később részt vesz a törpementesítésben, ami abból áll, hogy jó messzire kell őket eldobni, nehogy visszataláljanak és felforgassanak mindent. Jóval később a Harry Potter és a Félvér Hercegben a diákok egy angyalkának öltöztetett példányt akasztanak a karácsonyfára. Legjelentőségteljesebb szerepük azonban A Halál ereklyéiben van: miután Bill Weasley és Fleur Delacour esküvőjét halálfalók zavarják meg, Ron az egyik gnómot “magává” változtatja, hogy őt öljék meg a halálfalók.

blank

Hóborc, a kopogó szellem

A Roxfort a diákok, tanárok és más kreatúrák mellett számos kísértetnek is otthont ad, sőt a négy iskolai háznak saját szelleme is van (Griffendél: Félig Fej Nélküli Nick; Hollóhát: Szürke Hölgy; Hugrabug: Pufók Fráter; Mardekár: Véres Báró). A filmekben egyedül Nick szerepel hosszabban, a többieket egyedül a Bölcsek Köve nagytermi vacsorájánál láthatjuk egy pillanat erejéig. Van azonban egy entitás, akit még addig sem: nevezetesen Hóborc, az iskola kopogószelleme, aki számtalan csínyt és galibát okoz tanárok és diákok számára egyaránt, ráadásul még Argus Friccs, a gondok sem bír vele mit kezdeni. Egyedül a Véres Báró tudja őt megrendszabályozni. Eredetileg úgy volt, hogy ő is szerepet kap a Bölcsek Kövében, le is szerződtették az angol színészt, Rik Mayallt (Szűnj meg, Fred!), akinek jeleneteit végül Chris Columbus (Resszkessetek betörők!) rendező kivágta a végső változatból. Mikor ez Mayall fülébe jutott, egy nagy rakás szarnak nevezte a produkciót, így nem meglepő, hogy többet nem hívták forgatni. Hóborc viszont más színész alakításában sem tűnt fel a folytatásokban, ami ugyan kihagyott ziccernek nem mondható, mindenesetre jópofa lett volna a vásznon is megnézni csínytevéseit.

blank


Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak