Kapcsolat

Sorozat

Többek közt a klasszikus A Cápa-filmet is megidézheti az American Horror Story tizedik évada

[Nembébi] Shark do-doo-do-do-do-do-doo-do…

blank

blank

Mióta 2011-ben képernyőre került Ryan Murphy (Glee – Sztárok leszünk!) horror antológiasorozata, az American Horror Story, a tavalyi volt az első olyan év, amikor nem kaptunk új évadot. Ennek hátterében természetesen a koronavírus-járvány áll, ami ezt a produkciót sem kerülte el, a tizedik évad tavasszal megkezdett munkálatait ugyanis menet közben kellett félbehagynia a stábnak. Jó hír, hogy a folytatást valamikor idén már biztosan megkapjuk, ami Double Feature alcímmel érkezik, történetvezetését illetően pedig két különálló sztorit követhetünk majd nyomon.

Ezek egyike egy homokdűnés területen fog játszódni – erről többet egyelőre nem tudni –, a másikban pedig jelentős szerep jut majd az egyik őselemnek, a víznek. Ez utóbbi a cselekmény szempontjából sok mindent jelenthet, de tekintettel a szezon egyik forgatási helyszínére, jelentősen szűkíthető a kör: Los Angeles mellett a stáb a massachusettsi Provincetownt is felkereste, aminek Cape Cod nevű partfoka sok filmrajongónak ismerős lehet: közel ötven évvel ezelőtt itt terrorizálta ugyanis a fürdőzőket a nagy fehér cápa Steven Spielberg (Ready Player One) azóta legendássá vált A Cápa című horrorfilmjében. Ez ugyan lehet teljesen véletlen egybeesés, de az sem zárható ki, hogy a helyszínválasztás teljesen tudatos döntés volt Murphyék részéről, és az egyik első horror-blockbusternek számító mű történései ilyen vagy olyan formában felelevenednek a Double Feature során. Ez utóbbi kapcsán viszont sok AHS rajongóban kétségek merülnek fel, mivel szerintük egy ilyen klasszikusnak számító film átdolgozása csakis kudarccal végződhet.

blank

Ebben van némi igazság, számtalan példa rá a tanú az elmúlt évekből. Ugyanakkor az is igaz, hogy az AHS közelmúltbeli évadai inkább a valós történelmi személyiségek szerepeltetéséről szóltak, jóllehet az alkotói szabadság hathatós közreműködésével. Ilyen volt az Angela Bassett (Fekete Párduc) által játszott Marie Laveau – akit nemes egyszerűséggel csak a Voodoo Királynőnek neveznek – a harmadik és a nyolcadik szezonban, vagy az ugyanitt látható, az első női sorozatgyilkosok között számontartott Madame Delphine LaLaurie Kathy Bates (Tortúra) alakításában. És ha már sorozatgyilkosok, belőlük is jópárral találkozhattunk, főleg az ötödik évadban: John Wayne Gacy (John Caroll Lynch), Jeffrey Dahmer (Seth Gabel), a Zodiákus Gyilkos és Richard Ramirez (Zach Villa) mind-mind a történet részesei voltak. Ramirezzel – aki Night Stalker néven az 1980-as években rémületben tartotta Kaliforniát és végül 13 gyilkosság elkövetéséért ítélték el 1989-ben – a kilencedik, 1984 alcímű évadban is találkozhattunk.

blank

De persze Murphyék nem csak a bűnelkövetőket, hanem magát a bűncselekményt is előszeretettel ábrázolják a sorozatban. Az első évad hatodik, Piggy, Piggy című része nagyrészt az 1999-es Columbine iskolai lövöldözésen alapul, mivel a főszereplő Tate Langdon (Evan Peters) úgy áll bosszút az őt zaklató középiskolás társain, hogy tömeggyilkosságot hajt végre. De említhetnénk a teljes hatodik szezont is, mely a Roanoke alcímen futott, és ami a 16. század végén nyom nélkül eltűnt telepesekkel, valamint a hozzájuk kapcsolódó természetfeletti történetekkel foglalkozik. A szereplők közül többeket szintén valós személyekről mintáztak, akik valóban ködbe vesztek akkor Roanoke szigetén.

Mindezek alapján tehát A Cápa alapkoncepciója mellett valamiféle megtörtént bűnesetről fog regélni a Double Feature, amit megerősít néhány elvakult rajongó tavaly májusban napvilágot látott feltételezése, miszerint az évadban az úgynevezett Dűnék Hölgye megoldatlan rejtélyét illetően indulhatunk borzongató utazásra. A szóban forgó eset – hasonlóan a Fekete Dáliához – egy ismeretlen női holttest beceneve, akit 1974. július 26-án fedeztek fel, és aki nagy valószínűséggel gyilkosság áldozata lett. A borzalmas tett ráadásul Provincetownban, a Cape Codnál esett meg, ami újabb olaj a spekulációk egyre hevesebben égő tüzére. Bármi is legyen azonban a végső változat, a magunk részéről biztosak vagyunk benne, hogy ismét egy izgalmas, színvonalas és hátborzongató történetet – azazhogy kettőt – kapunk majd az AHS következő évada keretében. Hogy pontosan mikor, arról egyelőre nincs információ.


Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak