Kapcsolat

Sorozat

A Disney+ két eddigi sikersorozata egy fordított Mutánsvilággal ágyazhatott meg az X-Menek MCU-beli feltűnésének?

WandaVision plusz Loki egyenlő House of M, ami a pusztulás helyett ezúttal teremtésmítosz lenne?

blank

blank

Az MCU negyedik fázisa (a koronavírus-járványnak köszönhetően) tavaly tavasz helyett csak idén januárban tudott elindulni a kisképernyőn, méghozzá a WandaVision képében. Az igencsak rendhagyóra és fordulatosra sikerült szériát a Mickey egeres cég egyértelműen sikerként könyvelhette el (a szakma is annak értékelte, mivel 23 Emmy-jelölést is sikerült begyűjtenie), márt csak azért is, mert némely vélekedések szerint előrevetítette a világ jelenlegi legsikeresebb mozis franchise-ának jövőjét. A február 5-én sugárzott epizódban ugyanis feltűnt Wanda ikertestvére, Pietro Maximoff (alias Higanyszál), akit nem mellesleg a 2010-es évek X-men-filmjeiben (Az eljövendő múlt napjai, Apokalipszis, Sötét Főnix) megformáló Evan Peters (Amerikai Horror Story) alakított. Ez a húzás a készítők részéről pedig sokak szerint azt jelentette, hogy hamarosan végre az X-Menek is csatlakozhatnak eddigi MCU-béli kollégáikhoz. Ez hivatalosan ugyan azóta sem derült ki, ám a streamingszolgáltató másik sikersorozata, a nemrég véget ért Loki (melyről a hatodik rész stáblista utáni jelenetéből kiderült, hogy kap egy második évadot) szintén megágyazhatott a régóta várt belépőnek. Figyelembe véve pedig a két széria eseményeit nagyon az látszik kirajzolódni, hogy a Marvel Filmverzum egy saját Mutánsvilággal készül a hőscsapat fogadására, méghozzá a képregénytől eltérő, fordított formában.

A 2005-ben, Bryan Michael Bendis (Daredevil) tollából megjelent crossover-történetben Wanda Maximoff (Skarlát Boszorkány) elveszíti épelméjűségét, és több társát lemészárolja, és még Doctor Strange sem képes őt meggyógyítani. Ezért az X-Menek és a Bosszú Angyalai összegyűlnek, hogy döntsenek az erejét uralni képtelen, és ezért óriási fenyegetést jelentő Wanda sorsáról. Vannak, akik szerint meg kell halnia, míg például Amerika Kapitány életben hagyná, ám mielőtt sikerülne dűlőre jutniuk, az őket összehívó Xavier professzor eltűnik, majd sorban a többiek is követik őt. A világ pedig kifehéredik, és átveszi a helyét egy új realitás, amiben a mutánsok az uralkodó faj a golyóbison, élükön Wanda és Pietro apjával, Magneto-val. Az igazságra senki sem emlékszik, Logant (Farkas) kivéve, aki (mint a S.H.I.E.L.D. House of Magnus Red Guard felelős ügynöke), gyorsan hozzálát, hogy összegyűjtse társait, és egy rejtélyes lány, Layla Miller segítségével feltárja az ő emlékeiket is. Feladatuk pedig nem kisebb, mint visszaformálni a világot olyanra, amilyen volt, méghozzá az egész galiba okozójának, Skarlát Boszorkánynak a segítségével. Valami hasonló elevenedett meg a Disney+ nézőinek szeme előtt is a WandaVisionben, ahol a főszereplő Skarlát Boszorkány szintén kreált magának egy nem létező, sitcomszerű valóságot, hogy túltegye magát szerelme, Vízió elvesztésén, ebben az alternatív valóságban ráadásul gyermekeiknek, Billynek és Tommynak is életet adtak. A két történet végkifejlete szintén hasonló: a sorozatban Wanda Agatha Harkness legyőzése után rájön, hogy semmi értelme tovább hamis álmokat kergetnie, és felszabadítja Westviewt a delejes álom alól, míg a képregényben testvére majdnem halálát látva mondja azt Magneto-nak, hogy ”Apa. Nincs több mutáns.” Ezután a dolgok összeomlanak, és minden még egyszer kiég az újra fellobbanó fehér fényben. A világ mutánsai sorra veszítik el képességeiket, és így egyszerű, normális emberként kénytelen tovább élni.

blank

Láthatjuk tehát, hogy a Mutánsvilággal drasztikusan megcsappan az X-Menek száma a kockásokban, és itt kap nagyon hangsúlyos szerepet a fordított szócska. Mert az MCU ugye nem csökkenteni, hanem épphogy gyarapítani szeretné a mutánsok mennyiségét, mivel a közelmúltig erre nemigazán volt lehetősége (a jogok ugye a 20th Century Foxnál voltak, de miután a Disney 2019-ben felvásárolta a stúdiót, ez az akadály megszűnt létezni). Van viszont egy másik, mivel ezek a karakterek olyan összetett háttértörténettel és szerteágazó történelemmel rendelkeznek, hogy a Marvel illetékesei egyszerűen nem tehetik meg azt, hogy csak úgy előhúzzák őket a puttonyból. Ez különösen a már említett Magneto és Xavier professzor esetében érvényes, akiknek már csak az életkoruknál fogva is évtizedek óta ténykedniük kellene, hogy értelmet kapjanak a dolgok. Ugyanakkor azt is helytelen lenne sugallani, hogy az X-Menek mindvégig az MCU részét képezték, mert akkor adódik a kérdés, hol voltak az előző 24 film alatt, amikben azért nem kevés, a világot formáló esemény történt.

A legjobb (és talán az egyetlen) megoldás az lenne, ha a mutánsokat visszamenőlegesen vezetnék be, mondjuk az 1980-as vagy az 1990-es évekbe helyezve felbukkanásukat. Persze ehhez a komplett Földet meg kellene változtatni. De mint azt tudjuk, Wanda a Mutánsvilággal egyszer már megcsinálta az”új világrendet” miért ne hozhatna létre az MCU-ban is valami hasonló új világot, ahol az emberek a mutációért felelős X-génnel a testükben látják meg a napvilágot. Persze van egy másik út is, a Disney+ másik üdvöskéje, a bevezetőben említett Loki, melynek évadzárójában úgy tűnt megtört az eddig egyetlennek hitt idővonal, és megnyitotta kapuit a multiverzum. Ezzel pedig kétségtelenül új hősök, új gazemberek (vagy akár a régiek) állhatnak csatasorba, és akár egy alternatív történelem is kikerekedhet belőle, ahol az X-Menek létezése természetes dolog. Ne feledjük, jövőre érkezik a mozikba a Doctor Strange in the Multiverse of Madness, amelyben a címszereplő orvoson kívül Wanda is szerepel (sőt, lehet már a főgonosz kiléte sem rejtély), és az is tudott, hogy a produkció a WandaVision egyfajta folytatásaként fog funkcionálni, amiben talán Wanda Mutánsvilága is ki fog teljesedni.

Mindenesetre tökéletes alkalomnak kínálkozik a szuperhőscsapat MCU-ba való bevezetésére, a kérdés már csak az, a Marvel akar-e élni ezzel az eséllyel, vagy még várnak egy kicsit egy még megfelelőbb pillanatra. De aki már végképp hiányolja Farkast és társait, bátran rendelje meg és olvassa el az utóbbi idők legambíciózusabb X-Men sztoriját, a House of X/Powers of X című kiadványt, mely a Fumax Kiadó jóvoltából tavasztól magyar nyelven is elérhető.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon, valamint ha érdemesned látod, támogasd munkánkat Patreonon, hogy fejlődni tudjunk!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak