Kapcsolat

Film

A Fox felettébb ambíciózus álmokat dédelgetett a mutáns szuperhősöket és a Fantasztikus Négyest illetően

Ami volt elmúlt.

blank

blank

Nehéz behatárolni, hogy nagyjából mikor is kezdődött a modern képregényfilmek aranykora. Sokan a 2008-ban bemutatott Vasembertől számítják ezt az időszakot, mások szerint viszont már a 2000-es X-Men – A kívülállókkal megkezdődött a diadalmenet. Hogy melyik állítás a helytálló, arról napestig vitatkozhatnánk, ami viszont elvitathatatlan, hogy mára odáig jutott a dolog, hogy évente akár 4-5 szuperhősös produktum is “kimászik” a filmvásznakról, legyen szó Marvelről vagy DC-ről, sőt ez a jelenség hamarosan már a kisképernyőkön is természetes lesz – a 2006-2012 közt futott The Boys primeos adaptációját most figyelmen kívül hagyva. Nem mellesleg a 2012-es Bosszúállókkal (és annak folytatásaival) az is nyilvánvalóvá vált, hogy ha összeeresztenek jó néhány közkedvelt karaktert (na nem feltétlenül úgy, mint az Amerika Kapitány: Polgárháborúba), annak még az önállóan is jól működő filmeknél is nagyobb vonzereje van. Ezt mi sem példázza jobban, mint hogy – a szinte – az összes MCU hőst felvonultató Végjáték minden idők legnagyobb bevételt generáló alkotása lett, olyan klasszisokat maga mögé utasítva, mint a Titanic vagy az Avatar. Igen ám, úgy tűnik viszont, hogy nem a Disney / Marvel volt az első, akinek eszébe jutott egy efféle grandiózus crossover, hiszen az azóta már szintén az egeres cég égisze alatt működő 20th Century Fox tervei között szerepelt korábban egy projekt, melyben mind az X-Menek, mind a Fantasztikus Négyes felbukkant volna.

blank

A történet 2011-re nyúlik vissza, amikor is az említett karakterek (csapatok) jogai még a huszadik századi róka-stúdiónál voltak. És bár az akkor még konkurensnek számító Disney / Marvel is nagyban építgette már filmes univerzumát Vasemberrel, Hulkkal, Amerika Kapitánnyal és Thorral az élen, maguk a Bosszú Angyalai viszont csak egy esztendővel később álltak össze először a nemes egyszerűséggel csak Bosszúállókra keresztelt produkcióban. A Fox ezt kihasználva igyekezett meglovagolni a lehetőséget, méghozzá az X-Menek és a fantasztikusak egymásnak ugrasztásával – erről egyébként az X-Men: Az elsők és a szintén 2011-es Thor írója, Zack Stent nyilatkozott még 2019-ben Kevin James Fatman on Batman című műsorában. Elmondása szerint a film alaptörténete erősen hajazott az Amerika Kapitány: Polgárháborúra, amiben a szuperhősök két külön tábort erősítettek. A rivalizálás alapjait Johnny Storm, azaz Fáklya fektette volna le egy szupernovával, amelyet (véletlenül) Manhattnre szabadított a Molekulaemberrel való macska-egér játszma közben. A végeredmény pedig ebben az esetben is egy törvényjavaslat volt, ami végül a konfliktus kirobbanásáig vezetett. A viaskodás csúcspontján pedig Logan / Farkas és dr. Reed Richards / Mr. Fantastic párharcát láttuk volna – hogy a tervek szerint mely brigád vitte volna el a pálmát, azt nem tudni, Logan azonban elveszítette volna karját az összecsapás következtében. De ez még nem minden, ugyanis olyan ikonikus karakterek felbukkanása is a terv részét képezték, mint Daredevil és Deadpool – az utóbbi később két önálló mozifilmet kapott kárpótlásul, a Fenegyerek pedig egy három szezont megélt sorozatot a Netflixen.

Mint tudjuk, a projekt végül a feledés homályába veszett, pedig a szkriptért felelős Stenz és Ashley Edward Miller (A rejtély) mellett már a rendező is megvolt Paul Greengrass (Bourne-trilógia, Phillips kapitány) személyében. Utóbbi a Happy Sad Confused podcast adásban árulta el, hogy bár beszéltek vele a filmről, de a dolog végül megállt ennyinél. A direktor szerint ez részben az ő hibája is, mivel nem érezte magát alkalmasnak egy ilyen produkció levezénylésére, másrészről pedig akkor készült el a fentebb említett X-Men: Az elsők is Matthew Vaugh (Kingsman-filmek) rendezésében, ami elég sikeres volt ahhoz, hogy a Foxnál inkább az általa megkezdett úton haladjanak tovább. Akárhogy is, az biztos, hogy előbb-utóbb mindkét csapattal újra összefuthatunk a jövőben, ezúttal már napjaink legterebélyesebb filmes univerzuma, az MCU berkein belül.


Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak