Kapcsolat

Másvilág

A Gyűrűk Ura és A hobbit színészei is azon igyekeznek, hogy megmentsék J.R.R. Tolkien házát

Az író egykori otthonát többek között Sir Ian McKellen és Martin Freeman is szeretné megmenteni, ehhez pedig a rajongók segítségét is kérik.

blank

blank

A világhírű A Gyűrűk Ura és A hobbit filmekhez is ezer szálon kötődő színészek segítségével indítottak kampányt annak elősegítése végett, hogy John Ronald Reuel Tolkien oxfordi házát felújítsák, majd egy igen különleges múzeummá alakítsák át. A kezdeményezéshez legalább 4,5 millió fontra van szükség.

A kampányt Julia Golding, a Project Northmoor program vezetője indította el, a cél pedig az, hogy közösségi finanszírozással teremtsék elő a fentebb említett összeget, hogy aztán a Northmoor Road 20-as szám alatt álló ingatlant átadnák az irodalom iránt érdeklődőknek. Az elképzelés azonban nem merül ki ennyiben, hiszen ha sikerül egy kicsivel megfejelni ezt a pénzmennyiséget, az lehetővé tenné hátrányos helyzetű vagy alacsony jövedelmű emberek számára is, hogy tanfolyamokon vegyenek részt, szélesítve ezzel ismereteiket. Sőt a kert végében még egy hobbitlakot is szeretnének kialakítani. Igen ám, de amennyiben a kezdeményezés kudarccal zárul, tehát nem gyűlik össze az alap 4,5 millió font, a házat egyszerűen lakossági piacra dobják.

A Project Northmoor élére olyan színészek sorakoztak fel, mint Sir Ian McKellen (X-Men), aki a szürke / fehér mágust, Gandalfot alakította A hobbit és A Gyűrűk Ura filmekben, a fiatal Zsákos Bilbó bőrébe bújt Martin Freeman (Fekete Párduc), illetve a Gimliként emlékezeteset nyújtó John Rhys-Davies (Egy éjszaka a királlyal). Mindhárman jelentős adományokkal járultak hozzá a programhoz, és lépten-nyomon felhívják a rajongóik figyelmét, hogy ők is segítsenek be. Most éppen McKellen tett közzé egy felhivást Twitter-oldalán, melyben arról beszél, hogy a projekt nem valósulhat meg a rajongók nélkül, ehhez a Tolkien-közösség teljes támogatására van szükség. Rhys-Davies pedig úgy fogalmazott: ”Hihetetlen, hogy a világon nem létezik jelenleg Tolkien-központ, ezért is nagyszerű ez a terv.” Mellettük olyan, az író világához szorosan kapcsolódó személyek szólalnak még fel, mint Annie Lennox, az Oscar-és Golden Globe-díjas Into the West (Nyugatra) című, A király visszatér végén hallható dal szerzője és előadója, Sir Derek Jacobi, aki a 2019-es Tolkien című önéletrajzi filmben alakította a fiatal író egyik professzorát, valamint A Gyűrűk Ura illusztrátora, John Howe.

Tolkien családjával együtt 1930-ban költözött a hét hálószobás hatalma kúriába, itt írta meg A hobbitot (Oda-vissza) és A Gyűrűk Ura nagy részét. De itt látta vendégül a fantasy irodalom másik legendás alkotóját, C.S. Lewist is (Narnia krónikái). Egészen 1947-ig éltek itt, tehát az Egy Gyűrű történetét már nem itt fejezte be. Érdekesség egyébként, hogy nem az ő háza az egyetlen ikonikus épület, amely a közelmúltban a figyelem középpontjába került. Még októberben érkezett a hír, hogy pontom 298 500 dollárért (több mint 91 millió forint) áruba bocsájtották azt az ingatlant is, melyben A bárányok hallgatnak című pszichothriller antagonistája, Buffalo Bill élt és ténykedett.


Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak