Kapcsolat

Sorozat

A ködös Albiontól egészen a Távol-Keletig: a legjobb Sherlock Holmes-animék

Nemrég jelent meg a legújabb, a legendás mesterdetektívre összpontosító anime, amely a Moriarty the Patriot címet kapta, ennek kapcsán gyűjtöttük most össze nektek az eddigi legjobb Sherlock Holmes-animéket.

blank

blank

Sir Arthur Conan Doyle rendkívüli intelligenciával és megfigyelőkészséggel felvértezett nyomozója történetét nemcsak az amerikaiak adaptálják előszeretettel. A szigetországbeliek is ugyanannyira odáig vannak a karakterért, mint mi, csak ők élőszereplős filmek helyett animés formában teszik azt. Ugyanakkor ezek közt az adaptációk között sem csak elvétve találni sikeres és szeretett produkciókat. Az évtizedek során több is született, amik által Sherlock annyira lett a műfaj része, mint Goku, Naruto vagy Inuyasha karaktere.

Sherlock Hound

Az egyik legemlékezetesebb feldolgozás kétségtelenül az 1984-es mű, melynek első hat epizódja a legendás Miyazaki Hayao (Chihiro Szellemországban) nevéhez köthető. A széria egy olyan alternatív valóságban játszódik, ahol egyfajta steampunk technológia uralkodik, szereplői pedig emberi tulajdonságokkal felruházott kutyák. A karakterek ugyan kissé romanticista stílusban vannak ábrázolva, összességében viszont mégis jól sikerült és szerethető karakterek, leszámítva Mrs.Hudsont, aki folyton-folyvást nőtlen férfiak kegyeit keresi, más szerepe pedig egyáltalán nincs. Vele ellentétben Moriarty professzor ábrázolása egyenesen zseniális, motivációival, személyiségével és törekvéseivel együtt – a sztori szerint ő a felelős a Jules Verne (Némó kapitány, Utazás a Holdba) művek világát idéző technológia elterjedéséért.

blank

Miyazakinak egyébként a Conan Doyle Estatetel folytatott jogi viták miatt kellett távoznia (akik most például a Netflixet is beperelték az Enola Holmes miatt, amiért Sherlock túl tisztelettudó volt a nőkkel szemben) helyét pedig Mikurya Kyosuke vette át. Ezt azért is fontos kiemelni, mivel a kirúgott rendező ezután alapította meg a Ghibli stúdiót, mely számos klasszikus japán rajzfilm szülőhelye lett.

Case File nº221: Kabukicho

A Case File nº221: Kabukicho egy egészen friss darabnak mondható, ugyanis tavalyi debütált ugyanannak a stúdiónak (Production G) a jóvoltából, akik a Moriarty the Patriot-ot is tető alá hozták. A sorozat a klasszikus Sherlock Holmes kontra Hasfelmetsző Jack párharcot hivatott bemutatni, csak épp a történetét helyezi át a 19. századi Londonból a modern kori Japánba.

Tantei Opera Milky Holmes

Ha Sherlock Holmes anime jön szóba, az embereknek leggyakrabban a Tantei Opera Milky Holmes jut az eszükbe, amiért a detektív egy aranyos kislány bőrébe bújva jelenik meg. A cselekmény szerint egy alternatív jövőben járunk, ahol megjelent egy magukat “játékoknak” nevező embercsoport, akik mágikus képességekkel születnek, és meglehetősen öntörvények szerint élik életüket. Négy lány azonban az ellenük való küzdelemre teszi fel életét, és megnyitják saját nyomozóirodájukat, hogy elvegyék a játékok kedvét a pusztítástól. Ez elsőre úgy hangzik, mintha egy csapat tiniboszorkány állna össze egy kaland erejéig, ez viszont koránt sincs így. A lányok ikonikus nyomozókat alakítanak a megszokott karakterszerkezetben: a főszereplő Sherlock Shellingford, társai Nero Yuzurizaki (Nero Wolfe nevéből, akit Rex Stout alkotott meg), Hercule Barton (Hercule Poirot, Agatha Christhie alakja), és Cordelia Glauca (Cordelia Grey, P.D. James legendás figurája). Ez teszi a Milky Holmest az egyik legkedveltebb fanfikciós történetté, ami egyben a hatalmas sikerének is a titka.

Holmes Of Kyoto

A 2015-ben még könnyed képregényként indult Holmes Of Kyoto nem magára a legendás detektívre koncentrál, hanem egy Aoi nevű középiskolás lányra, aki a sztori elején egy antikváriumban kezd el dolgozni. Itt találkozik össze Kiyotakával, a Kyotói Egyetem egyik végzős hallgatójával, akit hihetetlen kikövetkeztetési képességei miatt csak Holmes-nak becéznek. A széria az ő kettősüket és a köztük kibontakozó melodrámát állítja a középpontba, Kyotakával az élen, aki a bolt irányítása mellett a hamis régiségek “kiválogatásához” is ért. Noha ez nem egy klasszikus értelemben vett holmes-os adaptáció, ugyanakkor minden olyan elemét felvonultatja azoknak, melyek miatt az eredeti képes volt hatni a popkultúrára.

Conan, a detektív

A Conan, a detektív egyértelműen minden idők legikonikusabb animéje, sikerét pedig javarészt a Sherlock Holmesnak köszönheti. Amellett, hogy Conan Doyle történeteire hagyatkozik, a sorozat alkotói a (mi) múlt(unk) rejtélyeit is szívesen firtatják a történetben. A Conan, a detektív szinte már az elejétől fogva hibátlanul alkalmazza a Doyle formulát, ugyanakkor vétek lenne azt mondani, hogy ez egy szó szoros értelmében vett adaptáció. Viszont az is igaz, hogy ez az a széria, ami a legközelebb viszi Holmest a japán emberekhez.

blank


Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak