Kapcsolat

Sorozat

A Netflix felfedte a Vikingek: Valhalla szereplőgárdájának zömét

Ők már készen állnak a portyára.

blank

blank

Biztosan sokan felkapták a fejüket nyolc évvel ezelőtt, amikor az elsősorban történelmi tematikájú dokumentumfilmjeikről ismeretes History Channel bemutatta saját gyártású, fikciós sorozatát, a Vikingeket. A széria  – címéből adódóan – a kora középkori Észak-Európában élő nép életébe nyújtott bepillantást, tette pedig mindezt úgy, hogy mind a közönség, mind pedig kritikai részről hatalmas ováció volt a jutalma. A Ragnar Lothbrok szagáit feldolgozó szériát végül hat évadon keresztül követhettünk, az utolsó epizódjai történetesen mostanság kerültek műsorra. Ám szomorkodásra semmi ok, hiszen a búcsú nem örökre szól: a Netflix ugyanis még 2019 végén jelentette be, hogy folytatást (azaz inkább spin-offot) készít a sorozathoz Valhalla alcímmel.

Kapcsolódó: Minden, amit a Vikingek Netflixre érkező spin-offjáról eddig tudunk

A produkcióról akkor még nem sok mindent lehetett tudni, csupán azt, hogy cselekménye 100 évvel az anyasorozat után veszi fel a fonalat, amikor az északi harcosok kora a végéhez közeledik, az egyre megszilárduló angol királyságban pedig egy hirtelen fordulat áll be: elveszítik legfőbbjüket, Hitvalló Edwardot, akinek halálát követve megkezdődik a trónért folytatott harc. A győztes személye pedig a birodalmén kívül a vikingek sorsára is nagy hatással lehet. Emellett az volt még biztos, hogy Edwardon kívül négy, valóban élt személlyel találkozhatunk a sztoriban: Leif Eriksonnal, Freydisszel, Harald Hardradával és Hódító Vilmossal. Az őket alakító színészekről azonban nem volt információ, legalábbis mostanáig, a Netflix ugyanis most végre felfedte, kiket is láthatunk a fikciós és nem fikciós karakterek bőrébe bújni.

Sam Corlett, mint Leif Erikson:

blank

Erikson az akkor ismert világ határán, Grönlandon született egy ősi, pogány hagyományok szerint élő család gyermekeként. Felnőttként félelmet nem ismerő hajós vált belőle, akit szó szerint a tenger edzett meg. Ő lesz a kalauzunk a vikingek világába, mely erőszakkal fűtött változások küszöbén áll. Corlettet legutóbb a szintén netflixes Sabrina hátborzongató kalandjaiban láthattuk, mint a Pokol agyagból gyúrt hercege, Caliban.

Frida Gustavsson, mint Freydis Eriksdotter:

blank

Freydis igazán tűzrőlpattant és önfejű “menyecske”, emellett hűséges híve a régi isteneknek. Testvéréhez, Leifhez hasonlóan őt is amolyan kívülállóként fogadják Kattegatban, nemsokára azonban a hozzá hasonló nézetűek egyfajta vezérévé válik. Az őt megformáló Gustavsson egyébként modellként tevékenykedik inkább, de a filmszereplés sem áll oly távol tőle, ő alakította például Ma / Visennát, Ríviai Geralt anyját a Vaják tévésorozatban.

Leo Suter, mint Harald Sigurdsson:

blank

Harald régi nemesi viking családból származik, mellesleg egyike az utolsó berserkereknek. Jellemét tekintve elég karizmatikus, akinek ráadásul sikerül egyesítenie Odin híveit és a keresztényeket. A színész a A felszabadító című minisorozatban tűnt fel legutóbb Bill Lauder szerepében, de láthattuk őt korábban a 2014-es Demónában, illetve a Kitászítvában is.

Bradley Freegard, mint II. Knut dán király:

blank

Knut egy bölcs és egyben egy kegyetlen viking vezető is. Közel tartja magához a barátait, de az ellenségeit még közelebb. Ambíciói jelentősen befolyásolják a 11. század történéseit, miáltal kevés nála fontosabb szereplője van a korszaknak. Freegard legutóbb a Keeping Faith című sorozatban formálta meg Evan Howells-t

Jóhannes Jóhanesson, mint Olaf Haraldson

blank

Olaf Harald idősebbik féltestvére. Termetét tekintve egy óriás, aki hatalmas ambíciókkal rendelkezik. Természetéből fakadóan egy zord és könyörtelen viking, aki lelkes”ószövetségi” keresztény. A karaktert megformáló Jóhanesson olyan produkciókban tűnt fel, mint a Trónok harca, a Cursed: Átkozott és a Levél a királynak  – csak hogy párat említsünk.

Laura Berlin, mint Normandiai Emma angol királyné:

blank

Emma részben viking származású, ezért is meglepő, hogy sikerült egészen a trónig menetelnie. Furfangos politikus hírében áll, rangja révén pedig az öreg kontinens egyik leggazdagabbjaként van számontartva. Berlin idehaza a Einstein rejtélyeiből lehet ismerős.

David Oakes, mint Earl Godwin:

blank

Earl egy igazi túlélő, talán épp ez tette őt az angol király legbizalmasabb tanácsadójává. Bár politikai szempontból nem túl előnyös családból származik, ravaszsága révén sikerült felverekednie magát a ranglétrán. Oakes szerepelt többek közt a Borgiákban és a Viktória című tévésorozatban is.

Caroline Henderson, mint Haakon jarl:

blank

Toleranciát gyakorló vezető, aki biztos kézzel irányítja Kattegatot. Nézete szerint pogány, de városa kapuja a puskaporos hangulat ellenére is nyitva áll a többi vallás előtt is. Ő lesz Freydis legfőbb mentora. Henderson-t mi Éretlen Max-ből és az Örökké a tidéből ismerhetjük.

Pollyana McIntosh, mint Aelfgifu királyné:

blank

Knut felesége, számító személy, akinek politikai szerepvállalása meghatározó lesz Észak-Európában. McIntosh legutóbb  – Corletthez hasonlóan  – szintén a Sabrina hátborzongató kalandjaiban szerepelt legutóbb, de feltűnt a The Walking Deadben, illetve szinkronszínészi szerepet vállalt a 2017-es Middle-Earth: Shadow of War videójátékban is.

AsBjorn Krogh Nissen, mint Kare jarl:

blank

Kare egy olyan jarl, aki tetteivel közvetlen veszélyt jelent a tradicionális pogány hitre. AsBjorn legutóbbi szerepe a Napéjegyenlőségben volt, de szerepelt korábban a Valhalla – Thor legendájában is, mint Odin.  

A Vikingek: Valhalla showrunnere és forgatókönyvírója a nagysikerű Die Hard és A szökevény mögött álló Jeb Stuart lesz, míg az anyasorozat alkotója, Michael Hirst executive producerként vesz részt a projektben. A sorozat legkorábban idén tavasszal debütálhat, de a kiszámíthatatlan helyzetből adódóan az sem kizárt, hogy csak 2022 elején láthatjuk. További jó hír, hogy már készül a második évad is, melynek premierje 2023-ban várható. A Netflix eddig 24 epizódot rendelt be, ami kicsit soknak tűnik, de könnyen lehet, hogy az alkotók megfelezik a számot és egyenlően osztják el a két szezon között.


Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak