Kapcsolat

Film

A Netflix újfent egy nagyszabású regény feldolgozására kötelezte el magát

A mű eddig két mozgóképes adaptációt élt meg, most pedig a Netflix jóvoltából ölt újfent alakot egy kisképernyős film formájában.

blank

blank

Az eredetileg 1929-ben, Erich Maria Remarque által papírra vetett Nyugaton a helyzet változatlan (All Quiet on the Western Front) című regényre minden idők egyik legjobb első világháborús történeteként szokás hivatkozni – Ernest Hemingway Búcsú a fegyverektől című műve mellet. Hogy egy remekműről van szó, az szinte rögtön a megjelenés után nyilvánvalóvá vált, ezt pedig misem bizonyítja jobban, minthogy már 1930-ban, a hangosfilmek hajnalán is kellő fantáziát láttak benne, hogy mozgóképpé gyurmázzák. Az azonos című, mára klasszikussá lett mű végül a legjobb film és rendezés (Lewis Milestone) kategóriában is képes volt bezsebelni egy-egy Oscar-díjat, ’79-ben pedig Delbert Mann (Vágy a szilfák alatt) karmesterkedésével szerették volna megismételni a sikert. Az újrázás végül “csak” egy Golden Globe-ra, egy Emmy-re és egy, a Directors Guild által a legjobb rendezőt illető díjra volt elég. Azóta persze elszaladt cirka 41 esztendő, újonnan pedig a Netflix látta elérkezettnek az időt, hogy újra begyújtsa a Remarque elszórta puskaport, méghozzá egy kisképernyős formában.

A Variety számolt be róla, hogy a kaliforniai streamingszolgáltató megvásárolta a regény jogait, hogy egy minden eddiginél grandiózusabb világháborús adaptációt hozzon tetőt alá. Ezt mi sem példázza jobban, minthogy a projektet már most a vélhetően legdrágább német filmként emlegetik, melynek rendezője a korábban a Patrick Melrose szériát és a Deutschland 83 (Volt egyszer két Németország) című sorozat első évadának néhány epizódját is jegyző Edward Berger lesz. Továbbá a főszerepet a jelenkor talán legismertebb német színésze, Daniel Brühl alakítja majd, akit korábban az MCU Zémó bárójaként és Niki Laudaként is láthattunk a vásznon. Előzetes hírek szerint 2021 márciusában már a forgatás is megkezdődik.

A már említett, 1979-ben bemutatott második film ugyan csak aluról szagolta elődje sikerét, de a korabeli háborús filmekhez képest már az is meglepő realizmust vetített a nézők elé. A harmadik, Netflix-féle változattal kapcsolatosan Berger korábban úgy nyilatkozott, hogy ez lesz az a modern film, ami betöltheti a zsánerben tátongó űrt, ráadásul egy olyan háborúellenes szemszögből, ami garantáltan meg fogja érinteni a közönséget. Bár ez nem elég Berger szavainak alátámasztására, nem érdemes elmenni afelett, hogy a Netflix német kézből kifutott tartalmai igencsak erősek, elég csak a Darkra vagy éppen a nemrégiben debütált Barbárokra gondolni, aminek már a folytatását is berendelték.

blank

Érdekesség: Remarque egészen korán, 17 évesen került az I. világháború frontjára, húsz évesen pedig már háborús sebesültként szerelték le. Az ő (és társai) élményeiből 1929-ben megjelent mű gyakorlatilag az egyik legfontosabb háborúellenes írás, melyet szinte a világ minden nyelvére lefordítottak. Természetesen amint Adolf Hitler hatalomra került, a regény a Harmadik Birodalom hadseregére mérhető demoralizáló és sértő jellege miatt betiltásra került, és ott volt azon művek között, melyek példányai a berlini könyvégetés “áldozatává estek”. Végül csak a náci Németország bukása után kerülhetett újra forgalomba.


Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak