Kapcsolat

Film

A Star Wars titkai: 9 korai koncepció, ami végül mégsem valósult meg

Lando, mint klón, egy “Jar Jar nagy kalandja” című epizód és a második Halálcsillag romjai.

blank

blank

A Star Wars univerzumát szinte már azon pillanattól rejtélyek és titkok övezik, amióta először felcsillantak látóhatárunkon a messzi-messzi galaxis első csillagai. És nemcsak magukat a történeteket és a beleszőtt karaktereket, de a keletkezési folyamatokat is, legyen szó filmről, sorozatról, könyvről, képregényről vagy bármiről, aminek köze van a Csillagok háborújához. A Star Wars veterán, Pablo Hidaglo most úgy határozott, feltár ezekből néhányat újonnan megjelent Star Wars: Fascinating Facts – Story, Lore & History From the Greatest Galaxy című könyvében, melyben George Lucas korai -és folytatással kapcsolatos vízióitól a kulisszatitkokig sok mindent olvashatunk szeretett franchiseunkról. Ezekből csipegettünk most össze nektek kilenc olyat, amik akár meg is valósulhattak volna, ha a készítők menet közben nem térnek más belátásra.

Milyen sors várt Luke Skywalkerre?

blank

Lucas sosem rejtette véka alá, gyakorta eljátszadozott a gondolattal, hogy folytatást készít űreposza legelső trilógiájához. Azonban bármit tervezett is, az ajtók végleg bezárultak előtte, mikor eladta portékáját a Disneynek, ahol bár továbbra is ott settenkedhetett teremtménye körül, ötletei mégis a kukában végezték. Vagy mégsem teljesen?

Sokan a mai napig fájlalják Rian Johnson (Tőrbe ejtve) döntését, ami szerint Az utolsó Jedikkel kiírta Luke Skywalkert a történetből. Nos, nekik lehet rossz hír, de ez akkor is így lett volna, ha az univerzum atyja írja és rendezi a VIII. részt, ugyanis már egy 2012-es történetvezetés szerint is Skywalker halálával ért véget az epizód. Az viszont, hogy ez miképp következett volna be az ő verziójában, az sajnos nem derült ki Hidaglo írásából. Most furdalhat a kíváncsiság, hogy akkor is “Erő-túladagolás” okozta volna-e az öreg jedi pályafutása végét.

Rey származása

Nem ez azonban az egyetlen hasonlóság Lucas koncepciója és a Disney-féle megvalósítás között: a direktor elképzelése szerint is egy Erő-érzékeny lány került volna a történet középpontjába, akit a korai vázlatokban Tarynnak hívtak, de később ez Theara-ra, végül Winkie-re változott (a “winkie” szó az angol szlengben a férfi nemi szerv elnevezése, úgyhogy he?).

Az író arra is utal könyvében, hogy a hősnő szintén egy kiábrándult Luke Skywalkert keresett volna, aminek ötletét Lucas Francis Ford Coppola Apokalipszis most (1979) című filmjéből merítette. Ebben Willard kapitány (Martin Sheen) Kurtz ezredes (Marlon Brando) után kutat a vietnami dzsungelben.

Lando, mint klón

blank

A Birodalom visszavág forgatókönyvírója, Leigh Brackett a szkriptek korai változatában elég szokatlan ötlettel rukkolt elő Lando Calrissian háttértörténetét illetően. A szerencsejátékost ugyanis az Ashardi család egyik klónozott tagjaként szerette volna behozni a cselekménybe, aki a dédapa legtökéletesebb másaként bukkan fel. Mindezt úgy magyarázta Brackett, hogy a férfi hiúságból rengeteg másolatot készített magáról ahelyett, hogy rendes családot alapított volna, kiköpött mása pedig csak a Bespin zsiványa lett mind közül.

Az ébredő Erő és a Lázadók kapcsolata

Mivel a két produkció nagyjából egyidőben került bemutatásra, a Lucasfilmnél fontolóra vették a két projekt összekapcsolását egy közös bolygó képében, ami a Jakku és a Lothal összegyúrása lett volna. Az ötletet a Lucas által kitalált Sice planéta adta, amit annak idején a Lázadók Szövetsége otthonaként képzelt el az alkotó.

Dr. Evazan elveszett partnere

blank

A hosszú című könyv egyik fejezete tartalmazza az Egy új remény kantinjelenetének eredeti forgatókönyv-részletét, melyben Luke-ot Dr. Evazan és Ponda Baba mellett egy harmadik, rágcsálószerű lény is inzultál, akit végül Obi-Wan vág le a jelenet végén Baba karja helyett.

A második Halálcsillag Az ébredő Erőben

Az ébredő Erő 2015-ös bemutatóját követve többen hangot adtak nemtetszésüknek a IV. részhez köthető rengeteg hasonlóság miatt. Ezek viszont még kirívóbbak lettek volna, ha J.J. Abrams (Star Trek) elképzelése már akkor megvalósul, miszerint a Starkiller bázis mellett a második Halálcsillag romjai is felbukkannak. Ez az ötlet végül csak később, a Skywalker korából köszönt vissza.

Anakin változó kora

blank

A könyvből az is kiderül, hogy a Baljós árnyak megírásakor Anakin életkora volt az egyik legmeghatározóbb eleme az előzménytrilógia cselekményének. Az első forgatókönyvben a fiút kisgyermekkortól egészen tinédzserkorig ábrázolta Lucas, de végül úgy döntött, a 9 éves kor a legmegfelelőbb az anya hiányának bemutatására.

A II. epizód eredeti címe

Ha valaki elgondolkozott azon, hogy Lucas mennyire van tisztában az előzménytrilógia utóhatásaival, a válasz az, hogy jobban, mint gondolnánk. Ennek dacára A klónok támadása forgatókönyvének megírásakor a „Jar Jar nagy kalandja” címet adta a filmnek, ami még a jelenetek animálása során is “használatban” volt. Persze csak egy gunyoros poénról van szó, amit a karaktert ért negatív kritikák miatt csinált, mindenesetre megnéztük volna, mit reagáltak a rajongók egy ilyen alcím leleplezésére.

Eredetileg Asajj Ventress volt A klónok támadása antagonistája

blank

Asajj Ventress A klónok háborúja című animációs film -és sorozat, illetve a 2003-es rajzfilm negatív főszereplője volt, de mint kiderült, a karaktert eredetileg a II. epizód antagonistájának szánták Lucasék. A korai koncepció szerint Sheev Palpatine második tanítványa – Dooku gróf mellett – egy női sith lett volna, aki két ívelt markolatú fénykardokat forgat. Ez az ötlet addig volt így, míg le nem szerződtették Christopher Leet (A Gyűrűk Ura, Drakula) a gróf szerepére, Ventresst pedig átvitték elsőként a rajzfilmbe, majd a 2008-as A klónok háborúja filmmel indított szériába, és a gróf sötét ministránsává tették.


Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak