Kapcsolat

Másvilág

A szilmarilok hatása a Star Warsra

Tolkien keze a messzi-messzi galaxisba is elért.

blank

blank

Hihetetlennek hangzik, de jövőre lesz húsz éve, hogy mozikba került a Star Wars előzménytrilógia középső darabja, A klónok támadása, melyben már kirajzolódni látszott az a konfliktus, ami később a Galaktikus Birodalom felemelkedéséhez és a Jedik (majdnem) kihalásához vezetett. De itt persze még akadtak fontosabb dolgok, például a két fiatal, Anakin Skywalker és Padmé Amidala bimbódzó románca, amit próbáltak ugyan tagadni, de végül a szerelem győzedelmeskedett. A film végén a Naboo-n keltek egybe titokban, amely kétségtelenül meghatározó pillanat volt. De azt vajon tudtad, hogy a régi kánon szerint az 1977-ben megjelent, J.R.R. Tolkien által írt A szilmarilok (azaz annak inkább egy fejezete) adta az ötletet a messzi-messzi galaxis egyik legromantikusabb eseményéhez?

Mint az a Legendák kontinuitásában szerepel, Anakin és Padmé esküvői ceremóniáját egy Maxiron Agolerga nevű főpap bonyolította le, akit az ifjú királyné megkért, hogy nászukat tartsa teljes titokban. Ennek érdekében nem is az igazi nevüket adta meg nekik: Padmét Verének, Anakint pedig Setnek nevezte. Agolerga állta a szavát, a szertartásról csupán egy rövid nyilvántartást készített, természetesen az említett álnevekkel ellátva. A többi pedig már történelem.

blank

A főpap és a nevek története egyébként egy Star Wars Databank-bejegyzésben olvasható, melynek szerzője egy Tim Veekhoven nevű felhasználó. Azt tudni kell, hogy Agolerga alakja továbbra is része a kánonnak, mivel valóban ő eskette meg Anakint és Padmét, de háttértörténetének még a Legendákban is voltak ellentmondásos verziói. Ennek ellenére Veekhoven megírta a maga történetét, és hozzátette az ötletet, hogy álnéven házasodjanak össze. A Veré és a Set nevek azonban nem az ő, hanem Tolkien képzeletében születtek meg. Az író A szilmarilok című könyve tartalmaz egy Beren és Lúthien meséje című fejezetet, mely alapján keletkezett egy hasonszőrű naboo-i mítosz is. Ebben Veré egy gyönyörű, halhatatlan nőként szerepel, aki beleszeret egy halandó férfiba, Setbe, ez pedig komoly problémát jelent a kapcsolatukra nézve. Valami hasonló történik Beren és Lúthien között is, amivel Veekhoven párhuzamot teremtett A Gyűrűk Ura és a Star Wars univerzuma között.

blank

A történet szerint az ember Beren az erdőben vadászva találkozik az éneklő és táncoló tündével, Lúthiennel, és azon nyomban szerelembe esik vele. Ám úgy tűnik, a románc beteljesületlen marad mivel Beren egyszer meg fog halni, míg Lúthien örökké élni fog. Sok viszontagság (többek között Beren kezének elvesztése) után azonban mégis egymáséi lesznek, a tünde ugyanis lemond halhatatlanságáról, és inkább a halált választja igaz szerelme oldalán. Láthatjuk tehát, hogy elég sok a párhuzam a két pár között, hiszen Anakin is elveszíti az egyik kezét, és Padmé is vállalta a halált, csakúgy mint Lúthien. És mind a négyen hajlandóak voltak legyőzni minden akadályt, hogy együtt lehessenek, még ha tudták is, hogy sorsuk ezzel megpecsételődött.


Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak