Kapcsolat

Film

Tudtad? – A szovjetek is elkészítették a maguk A Gyűrűk Ura feldolgozását

Ez fájt.

blank

blank

Az emberek hajlamosak megfeledkezni arról, hogy kedvenc regényeiket bizony nemcsak a modern időkben, hanem bizony nem sokkal megjelenésük után is előszeretettel dolgozták fel a filmesek. De ezek vagy eltűntek az olykor zivataros évtizedek során vagy csak egyszerűen olyan minőségűek, hogy az már-már a nézhetetlen kategóriába tartozik. Egy ilyen ”gyöngyszem” került most fel a YouTube-ra is, melyből kiderült, hogy annak idején bizony a szovjetek is elkészítették a maguk A Gyűrűk Ura feldolgozását, amelyből elég csak pár képkockát megnézni, és máris tudjuk, hogy az akkori tévések szinte meggyalázták az író, J.R.R. Tolkien örökségét.

A nem mindennapi felvétel előkerülésére a KGB Akták nevű szovjetológiai Twitter-profil hívta fel a nagyvilág figyelmét. A beszámoló szerint a két részből álló filmet a szovjetek 1991-ben, egy leningrádi stúdióban készítették, és az eltelt harminc év alatt mindösszesen egyszer került adásba. Látványra ez A Gyűrűk Ura inkább hasonlít egy, a 70-es években megszokott tévéfilmre, mint egy nagyköltségvetésű mozira, de tekintve, hogy a Szovjetunió már akkoriban igencsak szétesőben volt, el lehet nézni. A vizuális effektek viszont hasonló színvonalat képviselnek, ami azért már kicsit lehangoló, tekintve, hogy a produkció egy évben készült az ezen a téren forradalminak számító Terminátor 2. – Az ítélet napjával (bár a vezetőknek nyilván fontosabb dolguk is volt annál, minthogy patronálják egy nyugati író művének feldolgozását).

Mindenesetre aki unja már a könyveket és/vagy Peter Jackson (Komfortos mennyország) filmtrilógiáját, bátran üljön le, és nézze meg a szovjetek elsőre tényleg bizarrnak tűnő feldolgozását, és még csak orosz nyelvtudás sem szükségeltetik, hogy gúnykacajra fakassza a nézőt. A többiek pedig várjanak türelemmel az Amazon A Gyűrűk Ura sorozatára, mely kétségkívül sokkal látványosabbnak és izgalmasabbnak ígérkezik ennél. Íme, a szóban forgó mozgóképes csoda:


Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak