Kapcsolat

Sorozat

Amerikai Horror Story: megvan a 9. évad netflixes premierdátuma

A 8.évad jogainak elvesztése után úgy tűnt, a streamelős óriás végleg búcsút inthet Ryan Murphya kultikus sorozatának. Nemrég viszont megerősítést nyert, hogy az 1984 alcímű etap mégis része lesz a repertoárnak.

blank

blank

Lehet szeretni és lehet utálni is a 2011-ben útnak indult American Horror Storyt, az azonban elvitathatatlan, hogy Ryan Murphy és Brad Falchuk közös alkotása egyike volt a horror műfaj kisképernyős szárnypróbálgatásainak. Végül a széria – a The Walking Deaddel karöltve – annyira jól szerepelt, hogy nemcsak divattá tette a zsánert, de egyben egy újféle antológia-formátumot is megalkotott a sorozatok közt. Ezt azóta olyan produkcióknál vetettek be, mint például a nemrégiben debütált A Bly-udvarház szelleme vagy a Mondj egy mesét – csak hogy párat említsünk.

Az American Horror Story legutóbbi, nemes egyszerűséggel csak 1984 alcímre keresztelt évada a múlt század 80’-as éveibe hivatott visszarepíteni minket, tisztelegve az évtized ikonikus slasher horrorfilmjei előtt. A történet szerint egy ötfős Los Angeles-i baráti társaság a Redwood táborban tölti ’84 nyarát. Ám ami kezdetben szórakozásnak indul, szempillantás alatt rémálomba fordul: a hírhedt gyilkos, Mr. Jingles ugyanis megszökik a börtönből és visszatér egykori rémtettei helyszínére, hogy befejezze, amit elkezdett [az eszetlen mészárlást]. Apró érdekesség, hogy az AHS történetében ez az első olyan szezon, melyben egyáltalán nem szerepel Evan Peters (X-Men: Apokalipszis), de Sarah Paulson (Madarak a dobozban, Ratched) is csak kisebb szerepben tűnik fel.

Az eddig 9 évadot megélt széria eredetileg az amerikai FX csatornára (ami azóta FX Hulu a Disney – Fox összeolvadása óta) készült, de később a Netflix is megkaparintotta sugárzásának jogait. A felek közt létrejött legfrissebb (hosszabbított) szerződés a 2017 – 2020 közötti időt fedte le, a bonyolult jogi helyzet miatt viszont kérdésessé vált az utóbbi időben, hogy a streaming óriás továbbra is megtartja-e Murphyék produkcióját. Végül ahogy korábban, úgy most is az utolsó utáni pillanatban újították meg az egyezményt, Mr. Jingles ámokfutása pedig a szokásos szeptemberi időpont helyett kicsivel később, november 13-án végül csak debütálhat a Netflix kínálatában – de hamarosan érkezik egyébként a 10. évad is. Hogy Magyarországon mikor lesz elérhető, arról most még nincs információ, de ahogy tartja a mondás: “ami késik, nem múlik”, előbb-utóbb vélhetően hozzánk is befut 9 évnyi AHS-es borzongás.


Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak