Kapcsolat

Sorozat

Az egekben a Netflix legújabb sikersorozatának a nézettsége

Az Anya Taylor-Joy főszereplésével készült sorozatnak köszönhetően még a sakktáblák eladási száma is megugrott.

blank

blank

Valószínűleg még magát a streamelős óriást, a Netflixet is meglepetésként érte a bő másfél hónappal ezelőtt bemutatott sakkozós sorozat, A vezércsel (The Queen’s Gambit) bivalyerős rajtja, ami mostanra ráadásul a felhozatal egyik legnézettebb szériájává lépett elő. Annak ellenére, hogy a kaliforniai vállalat nem igazán szokta nagy dobra verni a belső mérőszámait, most örömhírként kürtölte világgá, hogy az Anya Taylor-Joy (A boszorkány, Új mutánsok) főszereplésével készült sakkmester lány történetét az első négy hétben több mint 62 millió háztartásban nézték meg.

Ez már önmagában is nagy szó, az pedig még nagyobb, hogy a platform történetében ennél csak a Stranger Things harmadik évada és a Tyler Rake: A kimenekítés volt képes többet produkálni (az előbbi 64, az utóbbi pedig 99 millió nézőt vonzott be az első 28 napban). A produkció 92 országban került be szinte azonnal a top 10-be, 58 országban pedig rögtön az első helyre lőtte be magát – nálunk jelenleg a dobogó harmadik fokát tudhatja a magáénak.

A történet középpontjában egy Beth Harmon nevű csendes árva áll, akinek már nyolcévesen a sakk jelentette a világot, tizenhat éves korára pedig az Egyesült Államok sakkbajnokságán találja magát a sportág legnagyobbjai közt. Igen ám, de ahogy szakmai képességei egyre magasabb szintekre hágnak, a tét pedig ezzel párhuzamban növekszik, az élet egyre félelmetesebb aspektusait tárja ki előtte, melyeknek terhét gyógyszerekkel és alkohollal igyekszik levedleni magáról. Megingó mentalitása végül odáig sodorja őt, hogy már csak a sakkpartik során érzi úgy, hogy képes visszavenni a stafétát attól a bizonyos “alagsori embertől” [Stephen King (Az, Tortúra) jellemezte így egyszer az éntudat ezen szegletét], aki miatt burkot von maga köré. Harmonnak végül a Szovjetunióig (ugyanis a hidegháború közepén, a ’60-as években járunk) sikerül így ellavíroznia, ahol a világ legjobb sakkosával találja szemben magát. Itt a tét nemcsak az, hogy ő lehet-e a világ legjobb játékosa, de az is, hogy függősége áldozatává válik, vagy sem. Erről szól dióhéjban a Netflix legújabb szériája, aminek az alapja egyébként már ismerős lehet Walter Tevis 1983-as, The Queen’s Gambit című regényéből – ami most ismét a New York Times bestseller-listájának élére ugrott, no meg persze magyarul is megjelent a Gabo Kiadó gondozásában.

A sorozat elképesztő sikere ráadásul nemcsak a regényváltozat eladásaiban mutatkozik meg. A Google-keresőbe soha korábban nem írták még be annyian, hogy „hogyan kell sakkozni”, mint mostanság, a játékboltok pedig arról számolnak be, hogy 170 százalékkal több sakktáblát adnak el a korábbi időszakhoz képest (míg az eBay-en 250 százalékkal nőtt meg a neten keresztül megrendelt sakk készletek száma). Emellett a Chess online játékosainak száma is az ötszörösére nőtt. Érdekesség, hogy a forgatás alatt maga Anya Taylor-Joy is sokat fejlesztette a saját tudását, amit úgy írt le, mint egyfajta tánckoreográfia betanulását.

A vezércsel október 23-a óta látható a Netflix kínálatában.


Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak