Kapcsolat

Film

Az Uncharted mozi és a The Last of Us sorozat még csak a kezdet

God of War mozi mikor?

blank

blank

Amikor egyes videojátékok megfilmesítéséről esik szó, az embernek óhatatlanul is a nem túl jól sikerült mozgóképes átiratok jutnak az eszébe, nem véletlenül. A köznyelvben csak elátkozottként számontartott “műfajra” általában csak legyinteni szokás, hiszen egy-két kivételtől eltekintve a “két szék közül a földreesés” esete forog fenn (Uwe Bollt egyelőre hagyjuk, ő egy egészen más kategória), legyen szó blockbusternek szánt próbálkozásokról (Warcraft: A kezdetek, Assassin’s Creed) vagy könnyedebb, egyestét családi produktumokról (Angry Birds). És mivel a játékipar mára egy tiszteletet parancsoló, százmilliárd dolláros iparággá nőtte ki magát, már csak idő kérdése volt, hogy a termékkapcsolás adta lehetőségekben vajon mikor látják meg a cégek azt a bizonyos potenciált. Nos, úgy tűnik, ennek most jött el az ideje: nemrégiben például a kaliforniai médiaszolgáltató és produkciós vállalat, a Netflix tette közhírré játékadaptációs törekvéseit, illetve a jelek szerint a Sony is hasonlóra kötelezte el magát – elég csak a jelenleg is valami új dolgon munkálkodó Naughty Dog művek készülő filmes adaptációira gondolni. És ez még nem minden, a Tom Holland (Pókember: Hazatérés, Bosszúállók: Végjáték) főszereplésével készülő Uncharted és a HBO-ra készülő The Last of Us tévésorozat még csak a kezdet, ugyanis még több PlayStation-exkluzív kerülhet a gyöngyvászonra.

A PlayStation elnök-vezérigazgatója, Jim Ryan újonnan még több transzmédia-produkció lehetőségét szellőztette meg legutóbbi nyilatkozatában. “Az Uncharted és a The Last of Us csak a kezdet, ugyanis új médiumokra és szélesebb közönség felé kívánunk nyitni” – mondta Ryan, majd hozzátette – “Én már nagyon izgatottan várom, hogy a PlayStation legjobb szellemi termékeit végre új formában is láthassuk”. Persze arról, hogy melyek lehetnek ezek, nem szólt a fáma, de az biztos, hogy van miből válogatniuk. A God of War, a Ghost of Tsushima, a Horizon: Zero Dawn vagy a Quantic Dream játékai szinte kiáltanak a megfilmesítés után. Csak aztán nehogy a visszatérését fontolgató Boll kapja a megbízásokat…

blank

A fent emlegetett, már készülő adaptációk ötletével egyébként szinte beletrafáltak a tutiba, amiért – ironikus módon – pont olyan darabokról van szó, melyek sokat merítettek a filmvilágból. Az Uncharted például le sem tagadhatja az Indiana Jones és a hasonszőrű kalandfilmek befolyását, a The Last of Us pedig a zombis filmek hatalmas tárházából merít. Emiatt persze már látatlanban is bele lehetne állni ezekbe a filmekbe, de hiába, a kultúra és a művészetek ugyanis mindig is így működtek, illetve fognak is működni: vesznek innen egy kicsit, vesznek onnan egy kicsit, amit új ötletekkel igyekezne megspékelni. Hogy végül ezek, vagy akár a hazánkban forgó Borderlands-film képes lesz-e elhozni azt a bizonyos áttörést, az még a jövő zenéje, mi mindenesetre ezen a ponton még bizakodóak vagyunk.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak