Kapcsolat

Film

Beperelték a Netflixet az Enola Holmes miatt, amiért Sherlock túl szentimentális volt benne, és a nőket is tisztelte

blank

blank

2020. szeptemberében debütált a Nancy Springer The Enola Holmes Mysteries című regényciklusával megalkotott karakter, Enola Holmes első önálló filmes adaptációja a Netflix jóvoltából. A történetből természetesen a legendás báty, Sherlock sem maradhatott ki, a detektív viszont egy felettébb szokatlan (nem feltétlenül negatív értelemben vett) én-azonosságban tűnt fel a produkcióban. Ez a jelenség azonban az eredeti Sherlock Holmes regények írója, Sir Arthur Conan Doyle örököseinél annyira kiverte a biztosítékot, hogy szépen be is perelték a gyártó céget.

A Sir Doyle hagyatékát istápoló Conan Doyle Estate sosem rejtette véka alá, mennyire nem szimpatizálnak az amerikai írónő 2006 – 2010 között futott történetfolyamával. Ennek egyszerű oka, hogy több mint száz esztendővel a hírhedt detektívtörténetek megteremtése után igencsak furcsának hat a semmiből előtűnő kishúg, ráadásul egy jókora Young Adulttal meghintett szoti keretében. A jelenség azonban legfeljebb “erkölcsi csorbát” ejthet a nagy múltú franchise-on, leginkább a klasszikus Sherlock rajongók szemében, ugyanis a viktoriánus kori lovag-író-doktor szabadon felhasználhatóan hagyta maga mögött életműve alapjait. Ezt a lehetőséget ragadta meg többszörösen Springer (is), szellemi terméke pedig annyira jó filmes alapanyagnak bizonyult, hogy a Legendary Pictures tíz évvel a történet lezárását követve tető alá hozta a mozgóképes adaptációt, méghozzá korunk legfelkapottabb A-listás színészeinek főszereplésével, Millie Bobby Brownnal (Stranger Things) és Henry Cavill-lel (Vaják, Az acélember).

A streaming platform felhozatalában debütált alkotásnak ugyan megvannak a maga hibái, ettől még egy abszolút szerethető mű lett (kritikánkat ITT olvashatjátok). Amire pedig végképp nem lehet panasz, az a színészi játék. Mind Bobby Brown, mind Cavill hozta a megszokottat, az utóbbi aktor karaktere ugyanakkor annyira idegennek érződött az újszerű, “nőket tisztelő és szentimentális” ábrázolásmódja miatt, hogy a Conan Doyle Estate be is perelte a Netflixet ezért – jelentette a The Hollywood Reporter.

Illik tudni – amit korábban is említettük Doyle public domain-jét illetően –, attól, hogy a Sherlock univerzum építése kicsit visszafogottabb jogi megkötésekkel operál, még vannak feltételek, egyebek mellett Sherlock karakterével kapcsolatban. Ezek közt szerepel például, hogy a nyomozó nem lehet érzelmes típus, valamint udvarias a nőkkel. Ha pedig valaki mégis újra szeretné kreálni a figura temperamentumát, azt csak jogdíj fejében lehetséges megtenni. Nos, a Netflix természetesen semmi ilyenért nem fizetett, ráadásul a szervezettel sem egyeztettek annyira alaposan, hogy kiderüljön, a film megmásítja a karakter amúgy Sir Doyle által levédett fejlődési ívét.

Az író örökösei azt azért tisztázták, hogy nem a pénzről vagy szimpla hímsovinizmusról van szó, hanem egyfajta esztétikai és életrajzi-művészi sérelemről, amiért a készítők teljesen szembementek a megboldogult Sir akaratával – a 19 oldalas vádirat teljes szövege bárki számára elolvasható EZEN A LINKEN.

Érdekesség továbbá, hogy a Conan Doyle Estate már a Ian McKellen főszereplésével készült filmet, a 2015-ös Mr. Holmes-t is perelte korábban, de ott végül nem jártak sikerrel.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak