Kapcsolat

Gaming

Csalódott játékosok hada követeli vissza a pénzét a Cyberpunk 2077 silány teljesítménye miatt

blank

blank

A nemrégiben megjelent Cyberpunk 2077 eddig hosszadalmas fejlesztési ideje miatt szolgáltatott beszédtémát a jóravaló népnek. Most azonban leginkább már arról folyik a diskurzus, hogy a játék mennyire élvezhetetlen állapotban került piacra, legyen szó a PC-s vagy konzolos kiadásokról. Az alap PlayStation 4 és az Xbox One verziókban például alig vagy egyáltalán nem jelennek meg bizonyos textúrák, PC-n orbitális képkocka per másodpercenkénti kilengések tapasztalhatóak, de még a Series X / S és PlayStation 5 platformokon sem száz százalékos a stabilitás – az utóbbi masinán a legjátszhatóbb egyébként, ami már csak azért is furcsa, mert a Series X elméletileg erősebb gép, mint a PlayStation 5, valamint a fejlesztésért felelős CD Projekt Red a Microsofttal dolgozott együtt a fejlesztés alatt.

Természetesen a legnagyobb gondokkal a leköszönő konzolgenerációs tulajdonosok kénytelenek szembenézni, leginkább az alapkiadásosak: a fő gondot sokak szerint az okozza, hogy a két hardver régi és gyenge. 2013-ban kerültek piacra, és az eltelt hét év hátránya bizony komolyan érzékelhető a masinákon. Ugyanakkor a CD Projekt RED sem volt teljesen őszinte, amikor a Cyberpunk 2077 különféle újításait taglalta. Arról ugyanis nem igazán esett szó, hogy a két konzolnak ennyire nehézkes lesz majd a játék futtatása. Így nem meglepő, hogy sok játékos csalódásként élte meg a programot és a pénzüket követelik a lengyelektől.

Ők pedig most egy nyílt levelet tettek közzé a témában, melyben általánosságban véve elnézést kérnek a vevőktől a játék általános állapota miatt és a konzolosoknak azt javasolják, hogy a pénzvisszafizetési igényüket próbálják a játék vásárlási helyén érvényesíteni (digitális kópia esetén közvetlenül a Sony és a Microsoft az illetékes), ha pedig ez nem sikerül, akkor 2020. december 21-ig írhatnak a helpmerefund@cdprojektred.com e-mail-címre, és megpróbálnak segíteni nekik a pénzvisszatérítésben. Továbbá arról is beszámolnak, hogy az elmúlt napok javításait követően a következő 7 napon belül jön még egy kisebb patch a játékhoz, utána pedig januárban és februárban készül hozzá egy-egy szó szerint óriási frissítés.

blank

Nos, ez egy igen kényelmes és gyors megoldásnak tűnik, ám a jelentések szerint mégsem mennek simán a dolgok. Az Eurogamer írása szerint ugyanis a PlayStation Store-on a játékosok csak akkor kaphatják vissza a pénzüket, ha még semmilyen formában nem szerezték be a játékot, illetve  –előrendelés esetén  – akkor, ha még a megjelenése előtt beadták kérelmüket. A Microsoft Store-nál hasonlóan működnek a dolgok, itt sem él a lehetőség, ha a vásárlás óta 14 nap eltelt. Ahhoz, hogy valaki visszakapja a pénzét, ki kell töltenie egy űrlapot, azonban ebben az esetben sem biztos, hogy a bankjegyek visszavándorolnak a pénztárcába.

Ezzel kapcsolatosan a CD Projekt RED vezetőségi tagjai rendkívüli befektetői értekezletet tartottak, melyről Michal Nowakowski senior alelnök úgy nyilatkozott, hogy a kiadók és a konzolgyártók velük sem kivételeznek, így szabályaik a Cyberpunk 2077-re is ugyanúgy vonatkoznak, mint bármelyik másik játékra. Ezért hatalmas kérdőjellel írhatjuk le a kérdést: van-e értelme levelet írnunk a megadott e-mail-címre???. Marcin Iwinski, a stúdió egyik társalapítója azt mondta, a játékosok helyében inkább megvárnák az ígért javításokat, valamint azt is hozzátette még, hogy ha mindenképpen szeretnénk pénzünkhöz jutni, akkor elsősorban abban az üzletben kell próbálkoznunk, ahol megvettük a terméket.

Persze nem mindenki szerezte be online a Cyberpunk 2077-et, sokan esküdtek inkább a bolti, kézzel megfogható változatra. Az ő helyzetük, ha lehet, még bonyolultabbnak tekinthető. Az Eurogamer a brit Game nevű üzletláncot hozta fel példaként, ahol a panaszosokat egyenesen a varsóiakhoz irányítják. Kivételt csak a bontatlan csomagolású programok jelentenek. Egy másik cég, a ShopTo vezetője úgy nyilatkozott, hogy ők készségesen visszafizetik a pénzt, csupán a szállítási költséget kell állnunk. Akárhogy is, a vörösöknek mindenképpen meg kell követniük a rajongókat, akik ennyi várakozás után nyilván nem ebben reménykedtek.

A Cyberpunk 2077 december 10-én jelent meg PC-re, valamint régi-és újgenerációs konzolokra.


Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak