Kapcsolat

Gaming

Egy filmrendező plágiummal vádolja a Capcomot a Resident Evil Village egyik főellensége miatt

Jogi ütközetek a láthatáron?

blank

blank

Május 7-én végre folytatódott a borzongás, megjelent ugyanis a Resident Evil: Village (teszt ITT), mely méltóképpen folytatta Ethan Winters történetét. A Capcom ikonikus túlélőhorrorjának legújabb fejezete viszont (amellett, hogy pár moddert is megihletett, méghozzá egészen abszurd módon), néhány nappal a piacra kerülése után máris kénytelen szembenézni az első botrányával: egy filmrendező, név szerint szerint Richard Raaphorst szerint ugyanis a japán stúdió egy az egyben az ő szörnyét használta fel a játék egyik főellenségeként, méghozzá az engedélye és a hozzájárulása nélkül.

Raaphorst még a hétvégén egy LinkedIn-bejegyzésben tette közzé az elsőre súlyosnak hangzó vádat, ami szerint a Capcom az ő 2013-as Frankenstein’s Army című filmjének egyik szörnyét “vette kölcsön” a Village számára, hogy annak főellenségeként szerepeltesse. A szóban forgó rémalak nem más, mint Sturm, akivel a játék során a Heisenberg gyárban találkozhatunk, és akinek törzsét nem fej, hanem egy propeller ékesíti. Raaphorst szerint pedig Sturm vizuális megjelenítése tökéletesen hajaz az említett film egyik kreatúrájának dizánjára, sőt, még a hatástalanításának módja is majdnem megegyezik. A Village-ben ugye fel kell őt gyújtanunk a siker érdekében, ahogyan a filmben is így végeznek vele, annyi különbséggel, hogy ott a főhősnek el kell engednie az üzemanyagcsövet. A rendező egy, az Eurogamer-nek adott interjújában elmondta, hogy mikor látta a jelenetet, úgy érezte, mintha a Frankenstein’s Army egyfajta animációs változatát nézné, annyira megegyezett minden, még a környezet és a képi világ is.

“Sturm” a Frankenstein’s Army című filmben
És sturm a resident evil: village-ben

Ugyanezen interjúban Raaphorst arról is beszélt, hogy a Capcom semmilyen módon nem kereste meg őt ezzel vagy bármilyen másik üggyel kapcsolatban, a hasonlóságról azután szerzett tudomást, hogy a Village megjelenése után üzeneteket kapott a rajongóktól. Elmondása szerint először dühösnek, majd büszkének érezte magát, látva a reakciókat azonban a szomorúság és a sértettség látszik leginkább eluralkodni rajta, mivel nagyon nehéz egy remek dizánjt kidolgozni, és kigondolni valamit, ami aztán tökéletesen működni fog. Aztán valakik csak fogják, és beteszik valahová a játékba, ami bőven kimeríti a kreatív visszaélés fogalmát. A rendező ezeken kívül azt is elmondta, hogy nem vár utólagos kárpótlást a Capcom részéről a Frankenstein’s Army jogaiért, mivel azokat amúgy sem ő, hanem az amerikai MPI Media Group birtokolja, akik segítették őt, hogy elkészíthesse filmjét. Viszont szeretne egy stáblistás kreditet, mivel állítása szerint ha a japánok megkérték volna, hogy felhasználhassák a dizánját a következő Resident Evil-ben, és még kreditet és jogdíjat is adnak neki, az szuper pozitív élmény lett volna számára. A Capcom egyelőre nem kommentálta hivatalosan az ügyet, aminek lehet, hogy még lesz folytatása, mivel egy Twitter-felhasználó megjegyezte, hogy Sturmon kívül más szörnyek karakterdizánja is kísértetiesen hasonlít Raaphorst filmjének rémségeire, így előfordulhat, hogy nagyobb botrány lesz belőle a vártnál.

A Resident Evil: Village május 7-én jelent meg PC-re, PlayStation 4-re, PlayStation 5-re, Xbox One-ra, Xbox Series S/X-re és Google Stadia-ra, a játék mellé amolyan extra ajándékként járó multiplayer lövölde, a Re:Verse pedig a nyáron érkezik majd.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak