Kapcsolat

Másvilág

Egy kutatás szerint még a disznók is tudnak videójátékokkal játszani

Nem mondhatjuk, hogy csak malacuk volt.

blank

blank

Igen, jól olvastátok: a közönséges házisertés is képes egyszerűbb videójátékokat megérteni és játszani velük. A kutatást ezúttal nem unatkozó brit tudósoknak köszönhetjük, hanem a Pennsylvania Állami Egyetem nagyra becsült kutatóinak, akik hiánypótló munkásságukkal előremozdítják az emberiség fejlődését. A viccet félretéve eddig is ismeretes volt, hogy a disznók okos állatok, ezt támasztja alá ez a kutatás is, mely bemutatta, hogy a videójátékokkal kis oktatás után még ők is tudnak játszani.

blank
Kép: BBC

Ez az oktatás malaceleség bevonásával történt: a négy alany – Hamlet, Omelette, Ebony és Ivory elé egy etetőt helyeztek úgy, hogy orrukkal könnyedén böködhessenek egy joystickot is, miközben a képernyőn egy kontrasztos “játék” fut. A játék célja csupán annyi volt, hogy a képernyőn látható kurzort (labdát) a világoskék falaknak irányítsák, és már jött is a táp. Az egyszerű jutalmazásos módszer azonban komoly kihívást jelent a malacok számára, hiszen fel kellett ismerjék a joystick mozgatását és a képernyőn látottakat, valamint ezek összefüggését. Majd ezt kapcsolniuk kell azzal, hogy ha jó döntést hoznak akkor jön a kaja.

Később nehezítettek a feladaton: mindig más pályát kaptak, és időre kellett teljesíteniük azt. Itt páran már kiestek a játékosok közül, a legjobban a Panepinto törpemalacok (Ivory és Ebony) teljesítettek a négyesből, a Yorkshire-i sertésekkel (Hamlet és Omelette) szemben. Hozzá kell tennünk azonban, hogy az alapvetően távollátó állatoknak nem éppen ergonomikus kialakítású játékkonzollal kellett megbirkózniuk. Továbbá érdekes az is, hogy miután az etetőrendszer elromlott, a játékot akkor is tovább játszották, csupán az öröm kedvéért (meg valószínűleg már eléggé kondicionálva lettek addigra, hogy kaja nélkül is élvezzék azt). A tanulmányt teljes terjedelmében elolvashatjátok ezen a linken.

Persze azért ezek függvényében még nem kell megijednünk, hogy a malacok hamarosan Call of Dutykban, [P!G!] klánba verődve aláznak majd minket, vagy hogy malac-speedrunnerekkel kell majd versenyeznünk, ahhoz még át kell esnie a világnak néhány evolúciós fejlődésen, na meg pár Call of Duty epizódon.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak