Kapcsolat

Film

Egykori sikerrendező készít adaptációt a Netflixnek George.R.R. Martin sci-fi novellájából

Vissza a rendezéshez.

blank

blank

A lengyel származású amerikai rendező, Gore Verbinski igazán sokoldalú alkotó fényében áll: a pályafutását videoklippek és rövidfilmek dirigálásával kezdő művész életművében megtalálható többek közt a vígjáték (Egértanya, Az időjós), a horror (A kör), a nagy költségvetésű blockbuster (A Karib-tenger kalózai első három része, A magányos lovas), valamint az animációs film is (Rango). Legutóbbi rendezése a 2016-ban bemutatott Az egészség ellenszere pedig valahol a horror és a thriller határmezsgyéjén egyensúlyoz. A szakma és a közönség sikerét viszont több ízben sem sikerült elnyernie, ami meg is látszott Az egészség ellenszerének bevételein is (mindössze 26 millió dollárt hozott össze világszerte), így valamilyen szinten érthető, hogy Verbinski az azóta eltelt majd’ öt évben nem jelentkezett új nagyjátékfilmmel. Az önkéntes száműzetésnek azonban a jelek szerint most vége, a rendező ugyanis egy friss interjúban elárulta, hogy új projekten dolgozik, ami nem más, mint az utóbbi időben az HBO-n látott Trónok harca révén még felkapottabbá lett George. R.R. Martin egyik korai novellája lesz, ami egyenest a Netflix műsorára készül.

blank

Verbinski a Collidernek beszélt a produkcióról, mely az idős mester 1979-ben kiadott, Sandkings című novelláján alapul, amibe saját bevallása szerint akkor szeretett bele, amikor először akadt keze ügyébe. Emellett azt is elárulta, hogy a készülő film forgatókönyvét az a Dennis Kelly írja, akinek a 2013-2014 között futott brit Utopia című sorozatot köszönhetjük. Verbinski elmondása szerint nagyon izgatott, hogy együtt dolgozhat Kellyvel, további részletekkel azonban nem tudott (vagy nem akart) szolgálni az adaptációt illetően.

A magyarul (Homokkirályok) is olvasható mű egy eléggé bizarr történetet hivatott elmesélni. A cselekmény középpontjában egy Simon Kress nevű gazdag playboy áll, aki szórakozásként egzotikus állatokat gyűjt. Egy nap a Wo&Shade nevű titokzatos létesítményben ráakad egy furcsa fajra, az úgynevezett sandkingekre, amelyek amolyan bogárszerű lények, és akkorára képesek megnőni, amennyi hely a rendelkezésükre áll. A kolóniájuk – Kress összesen négyet vásárol belőlük – felépítése rendkívül hasonlít a hangyákéhoz: adott egy mozgásképtelen királynő (maw) és a katonái, akiket telepatikus úton képes irányítani. Lakóhelyül pedig homokvárat építenek maguknak (innen ered a nevük is). A négy kolónia – egy fehér, fekete, piros és narancs – gyakran háborúzik egymással, de főhősünk egy kicsit unalmasnak találja ezt, ezért elkezdi éheztetni őket, hogy még agresszívabban támadják egymást a táplálékért, majd barátaival fogadásokat kötnek rájuk. A természet azonban ezúttal sem díjazza, hogy gúnyt űznek belőle, a sandkingek kitörnek a terráriumból és elkezdik elfoglalni a házat, étvágyuk pedig Kress kétségbeesésével együtt egyre csak fokozódik…

blank

Érdekesség, hogy a Sandkings – mely az Omni sci-fi magazinban jelent meg először bő negyven évvel ezelőtt – Martin egyetlen olyan története ,mely elnyerte mind a Hugo, mind a Nebula-díjat. Feldolgozás pedig már készült belőle egy tévéfilm formájában 1995-ben Beau Bridges (Azok a csodálatos Baker fiúk) főszereplésével, valamint a Végtelen határok című fantasysorozat nyitóepizódja is ebből merített ihletet. Hogy a következőt mikor láthatjuk, az egyelőre rejtély, a magunk részéről azonban reméljük, minél hamarabb.


Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak