Kapcsolat

Gaming

Elképesztő kilátások: ennyi pénzt költünk lootboxokra 2025-ig

Sok kicsi sokra megy.

blank

blank

A lootboxok mára már egy jó ideje részei a játékoknak, a főleg online multiplayer térben hódító mikro (vagy éppen inkább makro) tranzakciók, melyek első sikereiket a mobiljátékokban érték el. Az üzleti modell ugyan vegyes megítélésnek örvend a játékosok körében, de anyagi sikere elvitathatatlan, nem véletlenül akar boldog-boldogtalan mikrotranzakciót építeni a “játék-mint-szolgáltatás” elve alapján felépített címeibe. A jövőt illető kilátások pedig egészen elképesztőek, már ha valóra válik a jóslat afelől, hogy 2025-re mennyit is fogunk költeni lootboxokra.

A Juniper Research piackutató és -elemző cég felmérése és becslései alapján a teljes játékos közösség mintegy 5%-a, azaz 230 millió ember fizet a virtuális zsákbamacskáért, erre rakódik rá a lutridobozok utáni bevétel évenkénti 5%-os növekedése is. Igaz, a felmérés megjegyzi, hogy az eladások óhatatlanul csökkenni fognak, ahogy a felhasználók ráunnak a módszerre és a különféle kormányzatok is szabályozással nehezítik a dolgukat. Majd hozzáteszi, hogy ez utóbbi húzáshoz a kiadók várhatóan alkalmazkodni is fognak, hogy a szerencsejáték-szabályozások hatályán kívül helyezzék mikrotranzakciós modelljeiket.

blank

Aligha meglepő, hogy a bevételek nagy részét továbbra is a mobil platformoktól várják, azon belül is a kínai és távol-keleti országok “vállalják” a lutridoboz-vásárlások tetemes hányadát: a tranzakciók mintegy feléért ezek az országok felelősek, a dobogó második fokán az Egyesült államokkal. Az előrejelzések szerint pedig az évtized derekára, vagyis 2025-re már mintegy 20 milliárd dollárt (jelenlegi áron 1200 milliárd forint) költünk majd lootboxokra. Viszonyításképpen ez Magyarország teljes lakosságának 2020-as karácsonyi kiadásainak összessége, de megközelíthetjük úgy is, hogy az USA natív törzseinek egész éves segélyezése is éppen ennyi.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak