Kapcsolat

Gaming

Elképesztő, mennyit költöttünk mikrotranzakciókra 2020-ban

Mikrotranzakciók, mikrotranzakciók mindenhol!

blank

blank

Az talán már a kutyát sem éri meglepetésként, hogy a mindenféle mikrotranzakciókkal telepakolt játékok elképesztő pénzeket termelnek ki egyes fejlesztőcsapatok számára. Az viszont már annál inkább érdekesebb, hogy az ilyennemű vásárlások összessége olyan nagyságrendre rúg, hogy a 2020-as esztendőben már a digitális játékvásárlásokra költött összeget is sikerült felülmúlnia, ráadásul nem is kicsivel. Ez az arány konkrét százalékokban a digitális vásárlások mintegy 88%-át teszi ki – számolt be róla a SuperData. Számszerint 92.6 milliárd dolláros bevételről van szó, ami – most kapaszkodj meg – alulról nyalja a 28 ezer milliárd forintos határt, ehhez képest valóban elenyésző a játékvásárlás termelte 11.6 milliárd dollár (cirka 3600 milliárd forint). Hogy még egy kicsit jobban lefessük az arányokat, ha a százalék nem lenne elég beszédes: a játékosok nyolcszor annyit költenek a játékokban, mint magukra a játékokra.

Ezeket a számokat látva kellő magabiztossággal mondhatjuk, hogy a vegyes megítélésű üzleti modell jött, látott és győzött, és hogy egy jó darabig nem is megy sehova. Az már más lapra tartozik, hogy ennek mennyire örülünk, élünk-e a lehetőséggel, avagy sem.

.

blank

A teljes képhez hozzátartozik még, hogy ebben jelentős szeletet tudhatnak magukénak a mobilon történt vásárlások, amelyek alapvetően free-to-play játékokból származnak. A bevételi listát a mobileszközök után a konzolok követik, majd az egyéb F2P címek, mint például a Fortnite, League of Legends vagy a kínában roppant népszerűségnek örvendő Genshin Impact és Dungeon Fighter Online, de a Robloxnak sincs oka panaszra. Nem csoda hát, hogy a Microsoft Gaming divíziójának feje, Phil Spencer miért hivatkozik erre, amikor a 30%-os adójukat védi.

Érdekes továbbá, hogy a fekete pénteki és kiber hétfői bevételek 10%-kal elmaradnak a tavalyi évhez képest. Ettől függetlenül a cég vezető elemzője az ünnepi szezonban jelentős növekedésre számít.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak