Kapcsolat

Gaming

Ennyi volt: a Google leállítja saját Stadia stúdióit

Éltek 18 hónapot, termeltek 0 játékot. Biztos megérte…

blank

blank

A Google Stadia kevesebb mint másfél évvel, azaz 18 hónappal ezelőtt indult világhódítónak szánt útjára. Persze nem a Google volt az első cég, aki videójátékos streaming szolgáltatást indított: az Nvidia és a PlayStation is rendelkezik hasonló megoldással a GeForce Now, illetve a PS Now képében. Mégis nagy reményekkel és hatalmas csinnadrattával volt kikövezve a Google Stadia rajtútja, miközben a saját fejlesztőstúdiók világmegváltó ígéreteket zengtek a part mentén. Elvégre ha valakinek, akkor ez az a cég, akinek biztosan van elég büdzséje ahhoz, hogy egy ötletet hibátlanul működésre bírjon. Igen ám, arra azonban senki sem számított, hogy a Google ilyen hamar leállítja a Stadia exkluzív fejlesztőcsapatait – olvasható a Microsoft News felületén. Pláne, hogy látszólag költségeket nem kímélve ugrottak neki a dolognak, többek közt Jade Raymond szupersztár-producerrel (Assassin’s Creed, Star Wars) és két, 150 embert foglalkoztató stúdióval a hátuk mögött.

blank

Ez persze nem azt jelenti, hogy megszűnik a szolgáltatás, ugyanis továbbra is nyitottak az előfizetések és továbbra is igyekeznek majd színesebbé tenni a játékfelhozatalt. De emellett a költséges és rizikós játékfejlesztés helyett inkább a technológia licenszeléséből és bérbeadásából szeretnének nyereséget termelni. A már beharangozott megjelenések természetesen nem estek kútba, 2021 után viszont már nem számíthatunk saját produktumokra a Google részéről.

Ugyan nem számítottunk rá, hogy a Google leállítja belsős Stadia stúdióit és félig-meddig kifarol mögüle, a lépés maga nem meglepő. A mamutcég ugyanis előszeretettel nyírja ki projektjeit akár hónapokkal elindulásuk után, amennyiben annak fenntartását valamilyen okból nem tartja kifizetődőnek. Eleddig összesen 224 ilyet tartunk számon (melyeknek még saját honlapja is van), remélhetőleg a Stadia nem kerül majd közéjük egyhamar. A félreértések elkerülése végett a Google Stadia még mindig kiváló szolgáltatás, és nem gondolnánk, hogy ez jelentené a dal végét, ám azzal egyetértünk, hogy semmiképpen sem egy jó ómen.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak