Kapcsolat

Gaming

Ennyit bír a DualSense analóg karja egy elemzés szerint

Új kontroller, régi gondok

blank

blank

Aki már használt huzamosabb ideig analóg karral szerelt kontrollert, annak minden bizonnyal nem ismeretlen a “drifting” jelenség. Ez az, amikor a vezérlő “magától” húzni kezd egy irányba anélkül, hogy hozzáérnénk. Ez persze általában a legrosszabb pillanatokban következik be: szakadék szélén állva, egy kritikus mozdulatsor közepette, mondjuk egy bossharc során, vagy egy koncentrált előzéskor. Ennek a jelenségnek járt utána az iFixit csatorna, és elég elkeserítő eredményre jutottak a DualSense kontroller analóg karjainak átlagos várható élettartamát illetően.

A probléma gyökere ott keresendő, hogy az Xbox, Nintendo és PlayStation kontrollerek karjai egyazon gyártó termékei: azaz az ALPS RKJXV kódnevű eszköze. A félreértések elkerülése végett: nem áll szándékunkban ujjal mutogatnunk a gyártóra, hiszen a hiba az alkatrész potenciométerének természetes kopásából és/vagy koszolódásából adódik, melynek bekövetkezése jobbára elkerülhetetlen.

blank
Kép: TweakTown

Mindenesetre igen elgondolkoztató az, hogy a DualShock 4 óta gyakorlatilag mindenki ezt használja, és újító szándékot nem nagyon tapasztaltunk az egyik legidegesítőbb hiba megoldására. Számszerűsítve az ALPS honlapján feltüntetett, elsőre igen jól hangzó 2 milliós és félmilliós élettartamra, az iFixit becslései szerint (természetesen használattól függően) ez mintegy 400 óra játékidőt jelent. Persze hozzáértő kezekben és kis szerencsével akár forrasztás nélkül is orvosolható a probléma, de az esetek nagyrészében ez aligha járható, vagy tanácsolandó út.

Mindennek tetejébe ugye ott van még az is, hogy az új sem mindig jelenti azt, hogy jobb is: a DualSense analóg karjai mellett adaptív ravaszai sem bírják a kiképzést úgy, ahogy azt várná az ember. Talán a Microsoft is jobban tenné, ha nem a konkurencia kontrollerének funkciói után érdeklődne, és akkor talán elkerülhetné azokat a csoportos kereseteket, melyekkel a Sony és a Nintendo kénytelen szembenézni.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak