Kapcsolat

Film

Enola Holmes: véget ért a Netflix és a Conan Doyle Estate jogi vitája Sherlock figuráját illetően

A Doyle-hagyaték még nyáron perelte be a Netflixet az Enola Holmes miatt, amiért Sherlock túl szentimentális volt benne, és a nőket is tisztelte.

blank

blank

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a legendás detektív, Sherlock Holmes jogait birtokló Conan Doyle Estate beperelte a Netflixet, a Legendary Pictures produkciós vállalatot, az Enola Holmes-könyvsorozatot jegyző Nancy Springert, illetve a Millie Bobby Brown (Stranger Things) és Henry Cavill (Az acélember, Vaják) főszereplésével készült Enola Holmes (kritika) alkotóit, amiért az utóbbi aktor karaktere “túl szentimentális” alakban jelent meg a produktumban. A 19 oldalas vádirat teljes szövege az internetre is felkerült, amiben az olvasható, hogy Sherlock figurája egyfajta esztétikai és életrajzi-művészi csorbát ütött a néhai angol író, Sir Arthur Conan Doyle nevén, illetve hagyatékán.

Amit itt fontos megjegyezni, hogy Doyle eredetileg szabadon felhasználhatóan hagyta maga mögött fantáziája gyümölcsét, Sherlock karakterét viszont így csak bizonyos jogi megkötésekkel lehetséges felhasználni. A hagyatékát istápoló Conan Doyle Estate ezt próbálta kihasználni benyújtott szerzői jogi keresetével, de mint kiderült, a kísérlet kudarcba fulladt. Az alperes ugyanis több érvvel alátámasztva bebizonyította, hogy az alap érzelmi emberi tulajdonságok nem tartoznak a szerzői jogvédelem alá, nem mellesleg a sértésnek vett karakterjegyek korábban már Doyle művében is megjelentek. Egész pontosan egy 1892-es történetben, amiben a detektív kedvesen és tisztelettel bánik egy nővel. Ezt követve a Doyle-hagyaték keresete a védjegysértésre is kitért arra hivatkozva, hogy a film címében szereplő Holmes névjegy egyesek számára félrevezető lehet. Végül megállapítást nyert, hogy az Enola Holmes cím művészileg szerves része a filmnek, ami abszolút nem vezeti a nézőket azon téves elképzelésre, hogy a produkciónak bármi köze van a hagyatékhoz.


Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak