Kapcsolat

Gaming

Kiderült, mennyi pénzt tapsolt el az Epic Games Store az ingyen osztogatott játékokkal

Ha már így alakult, érdemes vetni egy pillantást a közszemlére került listára.

blank

blank

Hétfőn tárgyalási szakaszába lépett az Epic Games és az Apple csörtéje, amely még tavaly nyár végén vette kezdetét, és talán mondanunk sem kell, a körülmények, no meg a puszta per tényéből fakadóan igencsak sűrű nap volt mindkét fél számára, nem mellesleg a tárgyalás során még olyan dokumentumokra is derült fény, amelyeket a vállalatok bizonyára hétpecsétes titokként őriztek ez idáig. Ezek közé tartozik többek közt az a táblázat is, amely átfogó részletességgel mutat rá az Epic Games ingyenes játékokkal kapcsolatos kiadásaira. Ha tehát valaha elgondolkodtatok azon, hogy amit ti egyetlen peták kicsengetése nélkül beszerezhettetek az elmúlt időszak során, az az Epic Games-nek mennyibe is fájhatott, íme…

A lista az Epic Game Store életbelépése, azaz 2018 decembere és 2019 szeptembere között 0 forintos árcédulával ellátott játékokat tartalmazza, és jól látszik, hogy az egyik legnépszerűbb program az Unknown Worlds Entertainment által fejlesztett Subnautica volt 4.6 millió jogosultsággal, nem mellesleg pedig 800 000 új fiókot hozott a konyhára. Ennek viszont megvolt az ára, az Epic Games 1.4 millió dollárt fizetett érte, ami szép kis summa, de még ez is csak a második helyre elég. A dobogó legfelső fokára ugyanis a Batman Arkham játékok gyűjteménye állhatott fel, amelyért 1.5 millió dolcsit kellett kicsengetni, viszont ez “csak” alig több mint 600 000 új regisztrációt hozott számukra. A bronzérmet a maga szerény kis egymilliós értékével a Mutant Year Zero szerezte meg, amit aztán olyan címek követnek, mint az Inside (800.000 dollár), a Celeste (750.000), valamint az Enter the Gungeon (700.000). A Super Meat Boy, a Rime, a For Honor, a World of Goo, és a Jackbox Party Pack egyaránt 45.000 és 63.000 dollár közötti összeget kóstáltak. Érdekesség, hogy a Metro: 2033 Redux ingyenes volt az Epic Games számára is, de ez nyilván annak köszönhető, hogy a játék Epic-exkluzív volt megjelenésekor. A GTA 5 viszont nem szerepel a repertoárban, noha tavaly májusban arra is le lehetett csapni egy héten át – kíváncsiak lennénk a számaira, ha már az EGS történetében először majd’ egy napig össze volt omolva a rendszer az ingyenessé tétel elkövetkezendő 24 órájában.

blank

Az Epic Games egyébként nemcsak az Apple-nek, hanem a Google-nek is hadat üzent 2020 augusztusában, aminek az az oka, hogy a két cég letiltotta a kiadó igen népszerű battle royale játéka, a Fortnite mobilos verzióját az alkalmazásboltjából, miután abban a cég egy, a platformgazdák saját rendszereit megkerülő alkalmazáson belüli fizetési opciót is bevezetett. Utóbbin keresztül ráadásul a Fortinte-ban használt “V-Buck” fizetőeszközök jelentősen olcsóbban, 20 százalékos kedvezménnyel voltak megvásárolhatók. Android platformon ez kevésbé volt fájdalmas az Epic Games számára, hiszen nincs feltétlenül a Play Store-ra utalva, a Fortnite eredeti debütálásakor is külső telepítéssel tette azt elérhetővé a játékosok számára. Az Apple rendszerén már nehezebb a cég helyzete, azon ugyanis a felhasználók szinte teljesen az App Store-ra vannak utalva az alkalmazások beszerzéséhez, így a kitiltással az Apple lényegében egy az egyben kizárta a játékot az iOS-platformról. A tárgyalás három hétig tart, amely során több kulcsszemélyt is meg fognak hallgatni, de a keresetlevél szerint az Epic Games nem kér kártérítést, csupán az unfair magatartás(ok) beszüntetését szeretné kivívni magának.


Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak