Kapcsolat

Másvilág

George Lucas elárulta, miért adta el a Star Wars jogait a Disney-nek

Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld!

blank

blank

Egy igazi sikersztori kezdődött 1977 május 25-én, amikor is az Egyesült Államok filmszínházai bemutatták a legelső Star Wars filmet. És ez a dátum nemcsak azért bír történelmi jelentőséggel, mert akkor helyezték le az amerikaiak mitológiájának első alapkövét, az Egy új remény-t, hanem mert ezáltal egy névtelen rendező, George Lucas is a filmesek fellegébe emelkedhetett, aki aztán gyors egymásutánban még két annál is nagyobbat szóló folytatást készített az eredetileg egyrészesre tervezett művéhez – igaz, ezeknél a produktumoknál már “csak” producerként, illetve forgatókönyvíróként volt jelen. Az ezredforduló környékén aztán vászonra álmodta az előzményeket is, amik ugyan kivétel nélkül jól muzsikáltak a jegypénztáraknál, fogadtatásuk viszont már korántsem volt olyannyira felhőtlennek nevezhető. Végül a The Clone Wars animációs film és az által indult, azonos című tévésorozat szükségeltetett, hogy némileg kiküszöbölje az előzménytrilógia csorbáit, és megszerettesse a klasszikus filmek rajongóival is Darth Vader CGI-ban tocsogó eredettörténetét.

Ez a “Star Wars rajongókkal kialakult affér” azonban kevésnek bizonyult ahhoz, hogy Lucas kedvét szegje, és már A Sith-ek bosszúja bemutatóját követve felvette hosszútávú tervei közé egy harmadik filmtrilógia elkészítését is. Igen ám, mindez végül kútba esett, miután a rendező 2012-ben úgy határozott, az Erő áthatotta univerzum jogait a Mickey egeres cégre, a Disney-re ruházza át. Azzal kapcsolatban, hogy a direktor minek apropóján hozta meg döntését ahelyett, hogy anyaggá formálta volna koncepcióit, az évek alatt rengeteg spekuláció született rajongói, valamint sajtókörökben. Néhányan a korával magyarázták (Lucas 68 éves volt az adás-vétel megköttettetésekor) a dolgot, míg mások úgy gondolták, az eltelt idő során elhidegült a franchisetól és nem szeretett volna már több időt szentelni a messzi-messzi galaxis(ok)nak. De volt olyan is, aki egyszerűen a dolog anyagi vonzatát vette figyelembe. Oka tehát lehetett rá bőven, nyolc év elteltével azonban maga Lucas is elérkezettnek látta az időt, hogy magyarázattal szolgáljon határozatát illetően. És mint az kiderült, az igazság nem is áll annyira távol a fentebb is példázott elméletektől.

Az író Paul Duncan tett közzé ugyanis egy részletet hamarosan megjelenő könyvéből, aminek megírásához Lucas elmondta neki fő motivációit: kiderült többek közt, hogy már konkrét tervei voltak a folytatást illetően (például hogy a tetovált arcú zabrak, Darth Maul lett volna az új történet főgonosza), melyekről még a színészekkel is egyeztetett végül, ám személyes dolgai erősebbnek bizonyultak ambícióinál: „[Ha én készítettem volna] még most is a kilencedik részen dolgoznék! 2012-ben 68 éves voltam, úgyhogy az volt a kérdés, hogy a hátralévő életemet ezzel akarom-e tölteni? Hogy tényleg át akarok-e esni még egyszer ezen az egészen? Aztán úgy döntöttem, inkább felnevelem a lányomat és élvezem az életet még egy kicsit”. Továbbá arról is beszélt, hogy eljárhatott volna úgy, hogy nem adja el a Lucasfilmet és másra bízza a produkciókat, de az nem lett volna igazi visszavonulás. Mint mondta, már A Birodalom visszavág és A Jedi visszatér esetében is megpróbálta ezt, de az út nem bizonyult járhatónak, minden nap ott volt a forgatásokon. És hiába bízta a barátaira és jó szakemberekre a munkát, ha nem folyik bele, nem lettek volna olyanok a filmek, amilyennek ő szerette volna azokat.

A döntés persze valahol megérthető, főleg ha egy olyan családcentrikus emberről van szó, mint George Lucas, aki első feleségével rögtön három gyermeket is örökbefogadtak, az pedig teljesen elfogadható érv még rajongóként is, hogy a direktor szeretne minél több időt eltölteni a Lucas família legújabb jövevényével, Everesttel, aki egyébként az első biológiai gyermeke. A Disney pedig megcsinálta a folytatástrilógiát, és két spin-off filmet is, amik ugyan sok rajongónál kivágták a biztosítékot, ám látva az első élőszereplős tévésorozat, a The Mandalorian elképesztő népszerűségét – van egy olyan érzésünk, hogy a Kenobi sorozatnál is hasonlóra számíthatunk –, nagyon úgy tűnik, a Star Wars nincs azért annyira rossz kezekben a Disneynél sem, mint azt sokan gondolják.


Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak