Kapcsolat

Irodalom

George R. R.Martin elárulta, miben lesz más Hodor halála papíralapon

blank

blank

Hihetetlen, de lassan másfél éve, hogy véget ért mindenki kedvenc tévésorozata, a Trónok harca, ami ugyan nagy csalódást okozott az utolsó három-négy epizódjával, de még így is a kisképernyős éra legjobbjaként említhető. Nem csoda hát, hogy – előreláthatólag – 2022-ben érkezi a Targaryen-ház felemelkedését és bukását bemutató House of the Dragon is, aminek egyik főszereplője biztosan egy sokrétű színész lesz, valamint az sem kizárt, hogy Travis Fimmel, Ragnar Lothbrok megformálója is felbukkan benne Daemon Targaryenként. Emellett arról sem szabad elfeledkezni, hogy a történet kitalálója, George R.R. Martin is adós A tűz és jég dala regényciklus utolsó köteteivel, ami teljesen más lezárást kap, mint a sorozatban. Ugyanakkor ez azt jelenti, hogy már a 2021-ben esedékes The Winds of Winter is felvonultat majd néhány történetbeli eltérést a regény és a sorozat közt, a legújabb információk szerint például Hodor halálát.

Az ír színész-lemezlovas, Kristian Nairn karaktere, Hodor a széria 6. évadában érte el útja végét, amikor is azt a bizonyos ajtót visszatartva feláldozta magát Bran Stark és Meera Reed megmeneküléséért cserébe. A jelenet pedig, mikor az élőholtak marcangolni kezdik, ő azonban utolsó lélegzetéig állja a sarat, kétségtelenül a Trónok harca egyik legbrutálisabb pillanata (ami egyben zseniális és összetett is a háttérsztori miatt).

Nos, a nemrégiben megjelent Fire Cannot Kill a Dragon: Game of Thrones and the Official Untold Story of the Epic Series című James Hibberd-könyv által George R.R. Martin felfedte, hogy az ő sztorijában a szóban forgó momentum csak zsenialitását tartja meg, az események viszont nem pont úgy fognak történni, ahogy azt a képernyőn láthattuk.

A regényekben a jelenetnek a Kardok vihara ágyazott meg azzal, hogy Bran az óriás megszállásával gyakorolta a kardforgatást, az ominózus, ajtót tartó incidens pedig nem a fizikai erőnlétre lesz kihegyezve, hanem a kardvívásra, amit ráadásul nem ajtó, hanem egy járat elállásához vet be a kedves “óriás”.

Továbbá papíron is ezen a ponton fog kiderülni, hogy Hodor neve, valamint állandóan hajtogatott szava (*”hodor”) a “hold the door”-ból (magyarban: óvd jól) származik, amiért Háromszemű holló Bran összekuszálta az idősíkokat, és a jelenből egyajta révületbe ejtette Wylis (ez az igazi neve) múltbéli énjét.

blank

Ezenkívül arra is fény derül Hibberd hosszú című művéból, hogy R.R. Martin sokkal tovább mélyíti Bran múltat, jelent és jövőt összemosó képességét, és kifejti többek közt azt is, pontosan miként képes beleszólni a más térben és időben zajló eseményekbe, valamint hogy miért pont Hodort tudja / tudta megszállni.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak