Kapcsolat

Film

Gorgon: az első magyar animációs rövidfilm, ami a horror műfajával is acsarkodik

blank

blank

A hazai filmgyártás már-már hagyományszerűen a humorra alapoz – persze azért egy kevés tanulságbemutatás is beleszövődik egyes produkciókba –, ez alól pedig a rajzfilmek sem kivételek. Noha olykor-olykor komorabb hangvételű témák is előkerülnek, mint például a halál (Vuk) vagy az erőszak (Macskafogó), végül ezeknél a műveknél (is) valamilyen módon a derű és vidámság került végül előtérbe. Most azonban egy fiatal filmes, Felvidéki Miklós úgy döntött, szakít eme hazai filmiparos hagyománnyal, a Gorgon című munkájával pedig a rekeszizmaink helyett a lelkünkre próbál meg hatást gyakorolni.

Már pusztán a címről is sokaknak az ókori Hellász ugorhat be elsőre, ami nem véletlen: a “gorgon” szó valóban a görög mítoszokból ismeretes gorgókra, azaz a halandó Medúzára, valamint halhatatlan nővéreire, Eurüalére és Sztheinóra utal, akik a mitológia szerint az Alvilág kapuját őrizték a világ nyugati peremén. A nővérek közül talán a kígyóhajú Medúza története a legismertebb, ő az a lény, akinek ha valaki a szemébe nézett, az menten kővé változott. Ez mindaddig volt így, míg Zeusz fia, Perszeusz egy tükör segítségével visszájára nem fordította Medúza dermesztő tekintetét, majd a kővé vált teremtménynek végül a fejét is leválasztotta testétől.

A Gorgon története kétségkívül a mìtoszokra épít, közben összeelegyítve azokat a horror szubzsánereivel – ami elég szokatlan kombináció, de ez esetben igencsak hatásos. A történet elsőre egy romantikusnak tűnő egymásba botlással indít: egy férfi nekimegy egy nőnek az utcán, aki ennek következtében elejti táskáját, tartalma pedig szétszóródik a földön. Erre a férfi készségesen segít összegyűjteni a széthullott holmikat, csakhogy gyorsan kiderül róla, hogy egy piti zsebtolvaj, akinek valójában a nő tárcájára fájt a foga – amit sikerül is eltulajdonítania. Egy közelben álldogáló rendőr azonban rajtakapja a férfit a tolvajláson, ezért azonnal nyomába szegődik, aki egy furcsa, operaházszerű ódon épületbe menekül be üldözője elől. A rendőr követi őt, majd a két férfi közt egy macska-egér játék kezd kibontakozni, amire az épületben rejtőző sötét és gonosz dolgok is felfigyelnek.

https://vimeo.com/194040908

A minimalista, ám nagyon ötletes látvány mellett (amit talán nem kell különösebben bemutatni a mű megtekintése után) a hangzásvilág az, ami külön szót érdemel: ugyan Mozart Kis éji zene című műve nem éppen ilyen alkotásokhoz íródott, azonban a melódia felcsendülésével Felvidékinek egy a nyugalom és a szorongás közt csapongó hangulatot sikerült teremtenie a bécsi zeneszerző – relatíve – közreműködésével.

Érdekesség, hogy a Gorgon eredetileg az alkotó mesterszakos diplomamunkája volt még 2016-ban, melyet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem csak idén tett elérhetővé más korábbi tanulók munkáival egyidejűleg.

Felvidéki egyébként a filmezés mellett képregénykészítőként is aktív, nem mellesleg épp nemrégiben jelent meg Eric Skillmannel közösen írt ötrészes sorozata, az Action Journalism is. Most pedig, hogy az alkotónak hirtelen annyi szabadideje lett, reméljük, hogy a képregények mellett hamarosan egy Grogonhoz hasonló animációs alkotással is megörvendeztet majd minket.


Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak