Kapcsolat

Képregény

Eddig kimaradtak Pókember képregénybeli kalandjai? Sebaj, pont most van itt az ideje becsatlakozni

Look Out! Here comes the Spider-Man.

blank

blank

Ha a rajzolt történeteknek Magyarországon nincs is akkora hagyománya, mint a kontinens nyugati felén (olyan meg pláne, mint az Újvilágban), manapság itthon is egyre több kilencedik művészeti ágból származó alkotás lokalizált változatát vehetjük kezünkbe. És bár az utóbbi években olyan kultikus képregények is eljutottak hazánkig, mint a Neil Gaiman-féle Sandman vagy a Smaragdzöld tanulmány, a szuperhősök itt is prioritást élveznek, ami persze valahol érthető, főleg annak tükrében, hogy elvitathatatlanul a képregény(film)ek reneszánszát éljük.

A meghonosításban a Hachette és a Fumax mellett a Kingpin kiadó jár az élen, aki elsősorban a barátságos és közkedvelt Pókember történeteire szakosodott, míg az előbbi két kiadó jóvoltából valóságos szuperhős-mixekre tehetjük rá a mancsunkat a Nagy Képregéngyűjtemények (Marvel, DC), valamint az olyan kötetek képében, mint Tom King A Víziója, a Stjepan Sejic tollából származó Harleen, vagy éppenséggel az egyik legagyamentebb koncepcióval operáló Ölégia, avagy Deadpool kinyírja a Marvel-univerzumot és mindenki mást. Ezen kiadványok tartalmáról és az általuk képviselt minőségről napestig lehetne gyarapítani a karakterszámot, ám ezúttal arra helyeznénk a fókuszt, amely határozottan egy mérföldkőhöz érkezett, ez pedig nem más, mint a Kingpin 2012-ben indított Peter Parker Pókember című képregénysorozata.

Nagy erő, nagy felelősséggel jár

A PPP indulása óta #54 számolt ért meg 2020 utolsó kiadványáig, melynek keretében a ’80-as és ’90-es évek Pókember-sztorijai elevenedtek meg, mint például a Kozmikus Pókember és a Klónsztori. Az idei, egészen pontosan a januári számtól azonban tiszta lappal indított a sorozat, így a legfrissebb darab nem is az #55-ös, hanem a II/1-es számot kapta, ami nem véletlen: ezúttal a ’70-es évek kultikus The Amazing Spider-Man történeteit vehetjük kezünkbe, amelyek ebben a formában első ízben jelennek meg idehaza – dacára annak, hogy a ’80-as években a mára megszűnt Semic-féle A Csodálatos Pókember kiadványok szintén a ’80-as és ’90-es évek történeteiből ragadtak ki, amelyek egészen a kiadó ’99-es megszűnéséig követték nyomon Peter Parker kalandjait. És ugyan ezt követően is jelentek meg Pókember-történetek, azok viszont már az ezredforduló után született A hihetetlen Pókember történeteket tárták az olvasók elé 27 számon keresztül.

Végül a Kingpin először ezt az érát igyekezett feltámasztani, elsőként könyves, majd képregényes formában a szintén mai napig futó A hihetetlen Pókember kiadványaival – ami nem mellesleg ugyancsak egy jó becsatlakozási pontnál jár, mostanság érkezett ugyanis el A tökéletes Pókember történetfolyamhoz, amelyből eddig három füzetrevaló történet jelent meg (A hihetetlen Pókember #53-tól kezdődően), illetve hamarosan a Marvel+ 56 és a Mega Marvel 7-ben fog folytatódni e hónap folyamán.

blank

Ugyanakkor a Kingpin a Semic szellemiségét sem hagyta a feledés homályába veszni: ennek apropóján indította el a klasszikus Pókember kalandokat bemutató PPP-t, ami nemcsak az olyan történetei által nevezhető hiánypótlónak, mint a már említett Klónsztori (amely egykoron ugyan elkezdődött hazánkban, a történet végére azonban sosem került pont, legalábbis a Kingpin színre lépéséig), de állandó törekvése révén is, amivel a hazai Pókember-kiadványok hagyta űrt hivatott betömködni.

Pont efféle törekvés a sorozat egyfajta újrázása is, aminek II/1-es darabja nem kisebb történetet tár az olvasók elébe, mint Gwen Stacy halálát és Peter Parker első összeomlását. A sztori ugyan nem most először lát napvilágot magyar határokon belül, ám most először olvashatjuk el azt elejétől a végéig.

Pókfej a Hulk ellen

A II/1 a The Amazing Spider-Man #119-123-ik számát fogja két borító-karámba, amely már csak azért is rendhagyó darabja a Pókember képregényeknek, mert Gerry Conway képregényíró ezen drámatörténetével tette ténylegesen tanúbizonyságul, hogy méltó utódja a legendás Stan Leenek, akitől ~fél évvel Gwen megölése előtt vette át a stafétát.

A történet Pókember kanadai kiruccanásától veszi fel a fonalat, ahol a hálószövő Hulkkal találja szemben magát, ezt követően pedig az emlékeit visszanyerő Norman Osborn, avagy a Zöld Manó Gwen-t célozva vesz revansot valódi kilétét ismerő ellenlábasán – érdekesség, hogy e történet továbbá a Nagy Marvel Képregéngyűjtemény #32-ik, Pókember: KÉK című Joeph Loeb Tim Sale műből is megismerhető nagy vonalakban, amely lényegében egy Valentin-napi visszaemlékezés Peter részéről.

blank

Az új PPP történetben továbbá – Pókember első szerelme halálán és bosszúhadjáratán túl – olyan történetek várnak ránk az elkövetkezendő kiadványokban, mint Frank Castle / Megtorló, Tarantella, Farkasember, illetve a Klónsztoriért is felelős Sakál első felbukkanása, vagy éppenséggel Harry Osborn Zöld Manóvá válása. Ezáltal pedig a sorozat nemcsak a veterán olvasók számára lehet izgalmas és érdekfeszítő, de az új belépőknek is, akik még csak most kezdtek / kezdenének el ismerkedni Peter Parker rajzolt kalandjaival.

És amit ezen a ponton még fontos megemlíteni, hogy a II/ kiadványok keretében a Pók-korszak mellett némileg a kiadvány is változott: a 106 oldalas füzetek irkafűzött helyett immár “gerincesekként” kerülnek piacra, az 1900 forintos fogyasztói ár pedig 2400-ra emelkedett, párhuzamosan a füzet méretével, ami szintén terebélyesebbé vált. A kiadványok a Kingpin webshopjából, illetve csepeli képregényboltjából szerezhetőek be. És hogy megéri-e az árát? Naná, hogy meg!

További hasonszőrű tartalom


Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak