Kapcsolat

Film

Hamarosan ingyenes rémisztgetéssel kedveskedik nekünk a Universal Pictures

A stúdió jóvoltából a YouTubeon nézhetjük meg Lugosi Béla Drakuláját vagy Boris Karloff Frankensteinjét, igaz, csak korlátozott ideig.

blank

blank

A horror szinte már a mozgókép megszületésétől kezdve részét képzi a filmgyártásnak – ami nem véletlen, hiszen az ember, mióta világ a világ, imádja a rettegést. Az már egészen más kérdés, hogy a ‘majd tizenhárom évtized alatt a műfaj ebben a formátumban csak az utóbbi években vált a felkapottabb zsánerek egyikévé, ez idáig ugyanis sokan lenézték azt még az olyan klasszisok sikere és minősége ellenére is, mint az Alfred Hitchcock-féle (Madarak, A Manderley-ház asszonya) Pszichó vagy a Jonathan Demme (Angels Hard as They Come) által rendezett, öt Oscar-díjat nyert A bárányok hallgatnak. Most nem mennénk bele a műfaj boncolgatásába, dacára annak, hogy eme témában napestig tudnánk gyarapítani a karakterszámot. Legyen annyi elég, hogy a horrornak, mint műfajnak hatalmas kultusza van, szinte azóta, hogy Horace Walpole lefektette papíron az alapjait a 18. század közepén (akkor még romanticista gótikus regényformaként) Az otrantói várkastély című művével. Később aztán eme alapokra olyan, mára igazán nagyratartott műveket építettek, mint a Drakula gróf válogatott rémtettei, a Frankensein vagy a Dorian Gray arcképe.

Ezen művek sikereit természetesen a filmipar is megpróbálta meglovagolni a 20. században, és bár a legtöbben mai szemmel nézve már inkább csak jókat mosolyognak rajtuk napjaink CGI-ban és mindenféle vizuális effektekben tocsogó, no meg a mesteribbnél mesteribb maszkokban tetszelgős karaktermegjelenítés mellett, a nagyon retrónak számító fekete-fehér képi világról már szót sem ejtve. De mint tudjuk, más idők jártak akkoriban, a jó népre sokkal könnyebben lehetett ráhozni a frászt: ebben pedig a Universal Pictures filmstúdió járt az élen, akik Drakula gróftól kezdve (akit nem mellesleg Lugosi Béla alakított azóta is megismételhetetlen módon) Viktor Frankenstein szörnyetegén át egészen a Láthatatlan emberig mindegyik “rémirodalmi” karaktert mozgóképpé gyúrtak. Slusszpoén pedig az, hogy filmes szemmel nézve ezen művek kivétel nélkül képesek voltak kiállni az idő próbáját.

Ezzel pedig maga a stúdió is tisztában van, így egy meg nem nevezett dolog apropóján úgy határoztak, kedveskednek kicsit a műfaj vérbeli szerelmeseinek, és bárki számára ingyenesen megtekinthetővé teszik több klasszisukat is.

A stúdió a Fear: The Home of Horror nevű YouTube csatornára fogja feltenni a filmeket (egész pontosan hetet) január 15-17. között, helyi idő szerint minden este kilenc óra tájékában, természetesen eredeti nyelven. Ezek sorrendben a következők:

Január 15.

  • Dracula
  • The Mummy

Január 16.

  • Frankenstein
  • Bride of Frankenstein

Január 17.

  • The Invisible Man
  • The Wolf Man
  • Abbot And Costello Meet Frankenstein

Az akció csak korlátozott ideig lesz érvényes, egész pontosan egy hétig tart majd, valamint ebben az időszakban, aki úgy dönt, hogy a későbbiekben, bőven az egyhetes esemény leteltével szívesen újranézné valamelyik darabot, az ugyanitt egész olcsón hozzájuthat majd a művekhez.


Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak