Kapcsolat

Képregény

Nálunk is megjelenik a Neil Gaiman novelláján alapuló Smaragzöld tanulmány

blank

blank

A Sandman után egy újabb Neil Gaiman nevéhez fűződő képregény látogat el kis hazánkba: érkezik a szerző azonos című novelláján alapuló Smaragzöld tanulmány a Fumax könyv -és képregénykiadó jóvoltából.

Neil Gaiman már az irodalom számos területén bizonyította tehetségét: többek közt írt regényt (Amerikai istenek), novellát (Törékeny holmik), képregényt (Sandman), sőt még a gyermekirodalomban (Szerencsére a táj) is megvillogtatta tehetségét. Ugyanakkor a szerző egyik legnagyobb erélye kétségtelenül a képregényes szegmensen tapasztalható, nem is csoda hát, hogy az átütő sikert is pont egy kilencedik művészeti ágból származó alkotás, a Sandman hozta el számára.

blank

Azonban nem a Sandman az egyetlen olyan mű, aminek napestig lehetne sorolgatni kiválósága okait, ugyanis a szerző először 2003-ban megjelent művét, a Smaragdzöld tanulmányt sokan még a Sandmannél is feljebbvalónak tartják.

A műben Gaiman egyértelműen Sherlock Holmes és H. P. Lovecraft világát házasította össze: a történet szerint egy Holmes-szerű névtelen detektív egy nemes meggyilkolásának ügyén dolgozik. A nyomozás előrehaladtával egyre rejtélyesebbé válik az ügy, a szálak pedig egy természetfeletti entitáshoz vezetnek. Végül kiderül, hogy sokkal többről van szó egy egszerű gyilkosságnál, ugyanis a jelenség az egész 19. századi Londonra hatással van.

A történet eredetileg egy Shadows Over Baker Street című antológia kötetben jelent meg, a közönséget pedig olyannyira meggyőzte, hogy 2004-ben Gaiman meg is nyerte a legjobb novellának járó Hugo-díjat, valamint rá egy évre a Locus-díjat is. A Smaragdzöld tanulmányt magyarul 2006-ban olvashattuk először a Törékeny holmik novelláskötetben, 2018-ban pedig Rafael Scavone, Rafael Albuquerque és Dave Stewart közösen a mű képregényes adaptációját is tető alá hozták, minek kiadásáért a Dark Horse Comics felelt. Érdekesség továbbá, hogy 2013-ban a brit játéktervező, Martin Wallacenek hála még egy társasjáték is készült a Smaragdzöld tanulmány alapján.

blank

A kötet hazai tálalásáról egyelőre nem sokat lehet tudni, de ismerve a Fumax eddigi munkáit, a kiadás valószínűleg a tőlük megszokott minőséget fogja képviselni. Ugyanakkor az már szinte biztos, hogy a képregény a szeptemberben megrendezésre kerülő Könyvhéten mutatkozik majd be, de az előrendelési lehetőség is megnyílik majd valamikor augusztus folyamán.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

 

 

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak