Kapcsolat

Film

4 horror anime, amit mindenképpen látnod kell

blank

blank

A távol-keleti országokban nagy hagyománya van a horrornak, elég csak az Átok vagy a Kör filmekből kiindulni, miknek eredetije a felkelő nap országában született meg. A puszta tényből pedig, hogy a műfaj mennyire előkelő helyet foglal el az ottani mozgóképes művészetben, már szinte adja magát, hogy időnként a – szintén kultikus – rajzfilmes érával is összeszerelmesítsék. Habár a töklámpás szezon véget ért, akadnak olyan műfajbéli darabok, melyek az év minden napján képesek helytállni. Első körben négy ilyet hoztunk el nektek.

Perfect Blue

blank

Ugyan a Satoshi Kon keze munkáját tükröző Perfect Blue inkább egy horror elemekkel megtűzdelt pszichológiai thrillerként van számontartva, ami a lesoványodó énkép stádiumait mutatja be, mindenképp bérelt helyet érdemel eme listán. A cselekmény középpontjában egy fiatal J-pop énekesnő, Mima áll, aki úgy dönt, feladja zenei karrierjét, és inkább színésznőnek áll. Lelke azonban nem bírja el a folytonos bizonytalanság terhét, a sok kétség és őrlődés okán végül tudata meghasad, a határok pedig szép lassan elmosódnak a valóság és képzelet között. Érdekesség, hogy Kon eredetileg élőszereplős produktumkét képzelte el e történetet, végül mégis anime lett, ami nagy szerencse. Filmben szinten lehetetlen lett volna olyan átütően ábrázolni azt a végtelen mennyiségű erőszakot és szenvedést, mint amit a Perfect Blue végkifejletében felvonultat.

A mű által befutott direktor egyébként a későbbiekben is acsarkodott a műfajjal, Mima lélektani utazása után pár évvel ő hozta ugyanis tető alá a Paprika és Paranoia Agent című, szintén nagy sikerű alkotásokat.

Another

blank


Yukito Ayatsuji azonos című regénye eredetileg a klasszikus krimi vázára vonja rá a horror szöveteit, amit a P.A. Works aztán kifogásolhatatlan módon tudott mozgóképpé gyurmázni.

Az Another főhőse, Sakakibara Kouchi a történet elején egy olyan iskolába kerül, ahol a feszültség szinte kézzel tapintható, az egyetlen osztálytársa pedig, aki hajlandó nyitni felé, a meglehetősen halk szavú Masaki Mei. Nem sokkal Kouchi megérkezését követve rejtélyes halálesetek következnek be, melyek kivétel nélkül az osztály tanulóit érintik.

Az egyik legnagyobb erénye a szériának, hogy a készítők jelentős hangsúlyt fektettek a nonverbális kommunikációra, ami olykor a feszültségnek is remekül megágyaz.

Higurashi: When They Cry

blank

Ha valaki nekiül a 2006-ban indult sorozatnak, elsőre csak egy hatalmas Japán sztereotípia-egyveleget vélhet meglátni, a felszín alatt azonban jóval több lapul ennél. A történet egy kisvárosi, négyfős lánytársaság köré bonyolódik, akikhez egy újonnan érkezett diákfiú, Keiichi Mabera csatlakozik. A helyi élet idilli, lakosai kivétel nélkül kawaiik, egymással való viszonyuk pedig poénos egészen addig a pontig, míg elő nem bújik belőlük a “démon”, és nem mennek át az összes slasheres horror-testbe Michael Myerstől Jason Voorheesen át Patrick Batemanig.

Érdekesség, hogy Chiaki Kon (Sailor Moon Eternal 2021) rendezőnő ezúttal nem a megszokott módon dolgozott, manga helyett ugyanis a Higurashi no Naku Koro ni című videójátékot igyekezett a képernyőre varázsolni, méghozzá ugyanaz Kenji Kawai zeneszerző dallamaira, aki a japán Kör filmek zenei anyagáért is felelt.

Gleipnir

blank

Kazuhiro Yoneda (Bungou Stray Dogs) idei alkotásában is egy iskolás fiú, Shuuichi Kagaya kerül a középpontba, aki egy hatalmas kutyaszerű szörnyeteggé képes változni. A dolgok akkor válnak bonyolulttá, miután Shuuichi kimenekít egy Claire Aoki nevű lányt egy égő épületből, aki aztán megtalálja a fiú elhagyott telefonját és felfedi kilétét. A történet ezen a pontan még a barátból ellenség, majd ellenségből barát receptet követi, de nagyon rövid időn belül egy erotikával, vérrel, látványos összecsapásokkal, no meg persze jókora adag abszurditással operáló történetté avanzsál.

Az alkotók a széria címét a skandináv mitológiából vették kölcsön, a Gleipnir ugyanis az a kötél, mellyel az istenek Fenrir farkast kötözték meg.

Igen, tudjuk, hogy rengeteg nagyágyú lemaradt a listáról, ezeket azonban egy másik menetre tartogatjuk. Ha nem szeretnél lemaradni róla, kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak