Kapcsolat

Irodalom

Így látja Pinokkiót a Hellboy alkotója

Nem igazán hasonlít arra, akit megszoktunk.

blank

blank

Gyerekkorunkban mind néztünk Disney-meséket, az ott szereplő karakterek pedig mind kinézetükben, mind jellemükben úgy maradnak meg bennünk, ahogyan az egeres cég művészei elképzelték őket. Persze ezen nincs mit csodálkoznunk, hiszen a stúdió által vászonra vitt történetek sokszor félelmetesebbek és brutálisabbak eredetijükben. Nincs ez másként a fából készült kisfiú, Pinokkió esetében sem, akinek sztoriját Carlo Collodi írta meg 1883-ban The Adventures of Pinocchio című könyvében. A mű az eltelt bő száz év alatt szépen öregedett, amit jól példáz az is, hogy egy új könyvsorozatnak is része lesz, amelyhez a Hellboy alkotója, Mike Mignola készített illusztrációt, avagy így látja ő Pinokkiót.

Mignola a Beehive Books felkérésének eleget téve készítette el saját Pinokkió-vízióját a Pinocchio: An Illuminated Edition számára, mely egy olyan projekt egyik darabja, amelyben neves illusztrátorokat bíznak meg klasszikus könyvek saját stílusuk szerinti értelmezésével. Az alkotó könyvborítóját (melyet gyakori munkatársa, Dave Stewart színezett) elnézve Pinokkió sokkal jobban hasonlít egy szürreális, fából készült marionettbábura, mint arra a vidám kisfiúra, akit a Walt Disney 1940-ben bemutatott rajzfilmadaptációjában láttunk.

blank

Az illusztrációval kapcsolatosan Mignola úgy nyilatkozott, hogy a Pinokkió egyike a két kedvenc könyvének (a másik a Drakula gróf válogatott rémtettei), és nagyon nagy hatással volt a gondolkodásmódjára, és az írásművészetére is. Elmondása szerint a történet az elképesztően furcsa humor, a szürreális horror, valamint az erőszak furcsa egyvelegét alkotja, aminek kezelése kihívást jelentett számára. Hozzátette még, hogy elég izgatott a Beehive Books-al való együttműködés miatt, mivel az általuk kiadott könyvek igazi művészeti munkák, és alig várja, hogy láthassa munkája eredményét.

A Hellboy atyjának Pinokkió-vízióját tartalmazó Pinocchio: An Illuminated Edition megjelenése valamikor 2022-ben várható.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon, valamint ha érdemesned látod, támogasd munkánkat Patreonon, hogy fejlődni tudjunk!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak