Kapcsolat

Film

Így válhatott Anakin Skywalker Erő-szellemmé A Jedi visszatér végén – legalábbis a legendák szerint

Amíg a Disney magyarázatára várunk…

blank

blank

1983-ban George Lucas a filmtörténelem egyik legmeghatározóbb szereplőjének, a Star Wars-nak i-jére tette fel a pontot A Jedi visszatérrel, aminél jobb befejezést keresve sem találhatott volna senki egész galaxisszerte: a jó ismét győzedelmeskedett a rossz fölött, új barátságok köttettek, és egy addig elveszettnek hitt lélek is feloldozást nyert. Utóbbi kategóriába természetesen Darth Vader, a széria addigi főgonoszának számító Sith nagyúr tartozott, aki a film végi ünneplés során végül Erő-szellemként jelenik meg Obi-Wan Kenobi és Yoda társaságában, hogy még egyszer saját szemével láthassa fiát, Luke-ot. Kétségtelenül érzelmes és szívmelengető pillanat volt, az előzménytrilógia megteremtésével azonban ez egy hatalmas logikai bukfenccé avanzsált.

Az életbe való visszatérés Erő-szellemként a Star Wars univerzum számos aspektusának egyike, a képesség elsajátításának módja pedig a Jedi visszatér megjelenése óta sokat változott. Eredetileg egy veleszületett adottság volt, a 2005-ös A Sithek bosszújában viszont kiderült, hogy komoly edzés szükségeltetik hozzá. Mindez a film végén, Yoda szájából hangzik el, mikor elmondja Obi-Wannak, hogy az egyik régi barátja meglelte a halhatatlanság kulcsát. Ez nem volt más, mint Qui-Gon Jinn, akivel Darth Maul végzett a Baljós árnyak fináléjában. Később a Star Wars: A klónok háborúja című animációs sorozat – melynek története A klónok támadása és A Sithek bosszúja eseményei közé datálható – hatodik évada ezt dolgozta fel a Voices, a Destiny és a Sacrifice című epizódokban. Ezekben Qui-Gon az Erőn át Yodával beszélget, arra ösztönözve őt, hogy induljon el egy amolyan spirituális utazásra, melynek során felfedezheti, hogyan tudja megőrizni tudatát a halála után.

blank

Persze még a messzi-messzi galaxisban is rendkívül szokatlannak számít, hogy az egyén öntudatánál maradjon, miután kileheli a lelkét, és újra eggyé válik az Erővel. A szellemként való továbblétezés csak a fentebb említett kiképzés során sajátítható el, és csakis olyan erőérzékeny egyének tudják birtokolni, akik szolgálják azt a bizonyos “fényt”. Ebből kifolyólag az életüket kizárólag a sötét oldalnak szentelő sithek nem tudták megtanulni ezt a készséget, és valószínűsíthető, hogy Anakin – aki életének jelentős hányadát Vader géptestébe zárva élte le – nem azzal töltötte a gyakorlásra szánt idejét, hogy rájöjjön, hogyan tudná örökre megőrizni a tudatát, mint tette azt Yoda és Obi-Wan. Adódik tehát a kérdés, hogy akkor mégis hogy a csudába láthattuk őt Erő-szellemként a Jedi visszatér utolsó képkockáin? A válasz pedig talán a Star Wars: The Life and Legend of Obi-Wan Kenobi című ifjúsági regényben keresendő, melynek írója, Ryder Windham igen érdekes teóriát vetett fel: szerinte, mikor az idős Kenobi és egykori tanítványa összecsaptak a Halálcsillagon az Egy új reményben, az idős jedi mester odakiáltott Anakinnak, hogy megtaníthatja őt arra, hogyan őrizze meg öntudatát – pusztán azért, mert mindig is őt tartotta a Kiválasztottnak, egyben barátjának és testvérének.

Noha az említett kötet már nem része a kánonnak, mégis módot kínál Anakinnak az Erő-szellemmé válásra. Annak lehetősége pedig, hogy Obi-Wan kedvessége és az ifjú Skywalker megbánása lehetővé tette, hogy megbocsássanak egymásnak, miközben Luke is láthatta, hogyan festett az apja, mielőtt a Sith sötét nagyura vált volna belőle. Ám ezzel – hivatalosan – még mindig nem vagyunk beljebb, így muszáj más eshetőségeket megvizsgálnunk, amik közül a legkézenfekvőbbnek az tűnik, hogy Anakin egyszerűen más úton tett szert a képesség elsajátítására, mint a két jedi mester. Itt érdemes megjegyezni azt, hogy Qui-Gon pont tanai közepette vesztette életét, nem tudott szemmel látható alakot ölteni, lelke azonban így is örökre fennmaradt. Talán valami hasonló történt Anakinnal is, azzal a különbséggel, hogy ő nem szólal meg a Jedi visszatér végén, csak áll és mosolyog. A 2019-ben bemutatott Star Wars: Skywalker korában pedig épp a fordítottja történik: halljuk a hangját, ahogy a többi jedi kíséretében Reyhez beszél, viszont nem látjuk. Lehet, hogy itt van a kutya elásva, és Skywalker talán annyira megrekedt a tanulásban, hogy csak így tudta szellemét megőrizni. Nem tudhatjuk biztosan, ellentétben azzal, hogy George Lucas a film DVD kommentárjában elárulta, hogy Anakin szellemként való ábrázolása a katarzis elérését hivatott biztosítani. A rendező arról is beszél ebben a kis videóban, hogy az a jelenet, mikor Luke elégeti apja holttestét, eredetileg nem szerepelt a forgatókönyvben, de aztán úgy vélte, ezen esemény elengedhetetlen az apa-fiú kapcsolat rendes lezárásához. Emellett abban is szerepe volt, hogy elvarrja a Skywalker saga eme fejezetét, mivel Luke szemében – és szívében – megváltást nyert azzal, hogy megmentette őt Palpatine sith villámaitól. Lucas szerint Anakin, Yoda és Obi-Wan miatt volt képes Erő-szellemé válni, és kanonikus szempontból egyelőre ez az elérhető legjobb magyarázat.

blank

Akárhogy is legyen azonban, az kijelenthető, hogy Anakin Skywalker szerepeltetése a filmben tényleg elérte a kívánt hatást, mivel megerősítette a nézőket abban, hogy az egykori Darth Vader végül visszatért a fénybe.


Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak