Kapcsolat

Képregény

Képregényként elevenedik meg George Orwell 1984 című antiutópiája

Egy újabb remek klasszikussal gazdagodik a képregényes világ.

blank

blank

Az Indiában született angol író, George Orwell 1984 című művét talán senkinek sem kell bemutatni. A szűk hetven éve, 1949-ben megjelent regény olyan problémákat jár körbe, amikkel messze megelőzte korát. Többek közt innen ered a napjainkban egyre elterjedtebb műfaj eredete is, az ellenutópia (vagy disztópia), mely testvérével, az utópiával ellentétben nem éppen cukormázban tocsogó képet fest az emberiség jövőjéről. És ha jobban belegondolunk, nem egy, az 1984-ben olvasott dolog valósult már meg, vagy fog megvalósulni belátható időn belül. Gondolunk itt az állandó megfigyelésre, a besúgóhálózatokra vagy épp a politika által manipulált, valamint manipulatív sajtóorgánumokra.

Mindezeket figyelembe véve meglepőnek tűnik, hogy egy olyan kedvelt műfaj, mint a képregény még nem ölelte keblére az Óceánia rémuralmát bemutató sztorit, illetve a benne rejlő végtelen számú lehetőséget. Legalábbis mostanáig, ugyanis a grafikusként dolgozó brazil Fido Nesti úgy döntött, elkészíti a mű kilencedik művészeti ágból való adaptációját, ami – hála a Helikon Kiadónak – idén ősszel hazánkba is ellátogat. Nesti egyébként már 25 éve gyűri a “firkálós-ipart”, ez idő alatt pedig olyan patinás magazinoknak adta munkáját, mint a The New Yorker, a Rolling Stone, a Runner’s World vagy a Playboy.

blank

Az 1984 a tervek szerint október 30-tól lesz kapható, de már az előjegyzői felület is megnyílt, szóval ha valaki nem szeretne lemaradni róla, az IDE kattintva foglalhat magának egyet, ráadásul kedvezményes, 3 199 forintos áron.


Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak