Kapcsolat

Film

Ki Gepárd, a Wonder Woman 1984 főgonosza?

blank

blank

Ha minden a tervek szerint alakul, Gal Gadot szuperhősnőjét, Wonder Womant október 2-án láthatjuk viszont a Wonder Woman 1984-ben. Ugyan a film cselekményéről nem sokat tudunk, ám annyi biztos, hogy az amazon ezúttal az egyik legrégebbi képregényes ellenfelével, Gepárddal rúgja össze a port, akit Kristen Wiig (Szellemirtók, Koszorúslányok) kelt életre. De ki is az a Gepárd? Cikkünkben erre a kérdésre próbálunk meg épkézláb választ adni.

Gepárd a Csodanő képregények egyik legrégebbi szupergonosza, 1943-as felbukkanása óta többször is képbe került, ráadásul négy fontosabb alteregója született az évtizedek során. A karakter eredeti kitalálói, William Moulton Marston és H. G. Peter még egy végtelenül irigy és önző karakterképet álmodtak meg Priscilla Rich képében, aki meghasadt személyisége okán vált romlottá. Rich az Earth-1 univerzumban játszódó Wonder Woman sorozat 6. számában debütált először. Gepárdnak azonban akkor még nem voltak szuperképességei, csupán gepárdjelmezbe bújva feszült egymásnak a címszereplővel. Rich végül a ’80-as évekig volt a füzetek visszatérő gonosza, amikor is helyét unokahúga, Deborah Domain vette át a 274. lapszámától.

blank

Domain eredetileg egy környezetvédelmi szervezet, az OES tagja volt, aki mit sem sejtett nanynénje titkos énjéről, mi több ősellenségével, Dianával is jó kapcsolatot ápolt. A karaktert azonban az egyik kutatása során egy Kobra nevű terrorszervezet ejtette foglyul, majd agymosást végeztek rajta, hogy Csodanő ellen fordítsák. Domain végül az 1985-ös A végtelen világok krízise sztoriszál végéig volt a történet gepárd nője, mielőtt drasztikusan újragondolták volna a Wonder Woman képregényeket (ez lett a Prime Earth), ezzel párhuzamosan pedig Gepárd személyét is.

A rebootolást követve a karakternek két modern inkarnációja született: elsőként Barbara Ann Minerva tűnt fel a szupergonosz szerepében, később pedig Sebastian Ballesteros, akik már a növényistentől, Urzkartagától kapott erővel szálltak szembe a főhősnővel. Ann Minervát Len Wein és George Perez teremtették meg 1987-ben, és az újraíndított sorozat 7. számában mutatkozott be elsőként. A kitalálók a karaktert egy becsvágyó archeológusként revideálták, aki elfogyasztotta Urzkartaga követőinek főzetét, hogy halhatatlanságra tegyen szert. A főzet azonban a régész balszerencséjére nem örökélettel vértezte fel őt, tudniillik azt kizárólag szüzek számára készítették, helyette az alakváltás képességére, emberfeletti erőre és gyorsaságra tett szert, ám emberi alakban csak kibírhatatlan fájdalmat, nagymacska formában pedig visszafolythatatlan vérszomjat kezdett érezni.

blank

Miután Gepárd szemben találta magát Wonder Womannel, mérthetetlenül nagy féltékenységet és gyűlöletet kezdett táplálni Diana iránt, ezért minden találkozásukkor kegyetlen erővel és vadsággal harcolt ellene. Ez a kegyetlenség azonban sosem volt elég Csodanő szándékaival szemben, ki mindvégig egy elesett barátot látott Minervában, aki segítségre szorul.

A képregényekben azóta is a volt archeológus tölti be a félig ember, félig állat karakter szerepét, leszámítva egy kisebb kitértőt, amikor is helyét Circe ügynöke, Sebastian Ballesteros vette át egy rövid időre. Ballesteros a sorozat 170. számában bukkant fel, aki szintén a főzet elfogyasztásával jutott hozzá Urzkartaga erejéhez, ám ennek következtében Minerva kapcsolata megszakad a Gepárddal, és visszanyerte emberi alakját. A nő ekkorra már egyre gyakrabban tűnt fel antihősként a történetben, mintsem szupergonoszként, végül még Ballesteros-szal is megütközött emberi alakjában. Minerva diadalmaskodott az új Gepárd felett, a növényistennek való véráldozat fejében pedig visszaszerezte állati alakját.

blank

További tudnivaló, hogy a Prime Earth ideje alatt Rich és Domaine is ugyanúgy a történet részei voltak, ahogy az Earth-1 univerzumban megismerhettük őket, ráadásul Domaine-nel maga Minerva végzett a történet egy pontján, hogy átvegye helyét. Végül a sztorit idővel ismét új alapokra helyezték, a New 52-re keresztel alternatív univerzumban pedig Minerva már az egyedüli Gepárdként tűnt fel a képregények lapjain.

Gepárd élőszereplős debütálására a Wonder Woman 1984-ben kerül sor, ahol Kristen Wiig kelit majd életre a karakter Minerva-féle alteregóját, ám abban nem lehetünk teljesen biztosak, hogy valóban Gepárd lesz a történet igazi főgonosza, ugyanis Maxvell Lord is tiszteletét teszi a filmben, méghozzá Pedro Pascal (Trónok harca, The Mandalorian) megszemélyesítésében. Érdekesség továbbá, hogy Gepárd feltűnésére már A zöld íjász című tévésorozat óta lehet számítani, ugyanis a széria egyik részében feltűnt – pontosabban a neve az A.R.G.U.S intézmény egyik cellaajtaján. A Wonder Woman 1984 október 2-án kerül a mozikba, de az újfent elhatalmasodni látszó pandémia miatt benne van a pakliba, hogy ismét elhalasztják a produkció premierjét.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak