Kapcsolat

Tech

Kiderült, mennyi újgenerációs konzol talált gazdára a megjelenésük óta

Kicsit segítünk: nem annyi, mint azt sokan gondolnák.

blank

blank

Kicsivel több mint három hónap telt el azóta, hogy a Sony és a Microsoft a piacra küldte legújabb, kilencedik generációs masináit a PlayStation 5 és az Xbox Series X/S képében. És bár azt nem mondhatjuk, hogy hibátlanok lennének – különösen a PS megújult vezérlője, a DualSense rakoncátlankodott –, az azért nyilvánvaló, hogy a két óriáscégnek még így is sikerült szintet lépnie. Ezt sok mindent alátámasztja, de leginkább az eladási számok azok, amelyek ilyen esetekben önmagukért beszélnek.

Az Ampere Analysis piacelemző szerint az Xbox Series két modelljéből a rajt óta ~2.8 millió darab talált gazdára. Ez némileg lemaradás az Xbox One-hoz képest, ugyanis annak eladási számlálója 2013 végén és 2014 elején ~2.9 milliót mutatott. Ezzel szemben a PlayStation 5 valamelyest jobban teljesített: jelenleg ~4.2 millió eladott példányon áll a mutatója, ami megegyezik az előd, a PlayStation 4 ugyanezen időszak alatt elért eredményével. A képnek azonban akad néhány árnyaló tényezője: először is mindkét konzolnál súlyos készlethiány lépett fel (ami akár még hónapokig is eltarthat a kisebb-nagyobb tech-cégek felhalmozási akciója miatt), másodszor pedig a PS4 a hazai, azaz a japán piac nélkül tudta a fentebb említett számokat produkálni, lévén ott csak jó pár hónappal a nyugati rajt előtt kezdődött meg az árusítás 2014 elején. Az Ampere viszont értékesítésről beszél (4.5 millió), de erre is van magyarázat: a Sony mindig a boltokba küldött mennyiséget teszi közzé hivatalosan, nem pedig azt, amit a konkrét fogyasztók vásárolnak meg.

Az elemzőcég emellett úgy véli, a PlayStation 5 eladott példányai elérhették (sőt, túl is szárnyalhatták) volna az 5 milliót is, ha nem lettek volna a súlyos készlethiányok, valamint természetesen a koronavírus-járvány is jelentősen átírta az előzetes forgatókönyveket. Mindezek ellenére az Ampere előrejelzése szerint a masinából március végéig ~7.6 – 8 millió darab is elkelhet, ami ha megtörténik, akkor a PS4 azonos időtartamban elért ~7.5 milliós teljesítményét hivatalosan is túllicitálja. Mindeközben a Microsoft is kénytelen volt ugyanezen problémákkal szembenézni, amit jól példáz, hogy az Xbox One-hoz képest olcsóbb és háromszor akkora piaccal nyitó Seies S lépéshátrányban maradt, még annak ellenére is, hogy a nyolc évvel ezelőtti konzolhoz a Kinectet is meg kellett vásárolni. Az Ampere kiemelte, hogy a Microsoft inkább a folyamatos jövedelembevételre (Game Pass) alapoz, de szerintük a redmondiak üzleti stratégiájának szerves része marad az Xbox Series S és X is legalább 2025-ig, utána pedig akár a Game Pass és az xCloud is nagyobb figyelmet kaphat.

És akkor beszéljünk kicsit a Nintendoról is, mivel a vállalat kimondottan sikeres esztendőt zárt tavaly: 26.3 millió Nintendo Switch konzolt tudtak értékesíteni, ami a nagy N rekordját (Nintendo Wii, 24.5 millió eladott példány egy év alatt) is átadta a múltnak. A siker titka több összetevőből tevődik össze, de talán a legnagyobb szerepe az Animal Crossing: New Horizons-nek volt benne.


Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak