Kapcsolat

Sorozat

Kiderült, miben lett volna más az elkaszált Alien-sorozat

blank

blank

Gyakorta szóba kerül mostanában Ridley Scott kultikus sci-fi-horrorja, az Alien. Nemrég például maga a direktor erősítette meg, hogy készül már az új film, ami nem a Prometheus és a Covenant folytatása lesz, most pedig Noah Hawley (Dr. Csont, Fargo, Légió) forgatókönyvíró ejtett pár mondatot az elkaszált sorozatáról. Nyilatkozátaból – többek közt – megtudtuk, hogy egy formabontó szériát szeretett volna tető alá hozni, aminek középpontjában nem az idegenek és a velük jövő Halál, hanem az emberek kerültek volna, méghozzá egy feszültséggel teli drámatörténet keretében.

Egy éve még úgy tűnt, a savas vérű xenomorphok a filmvásznak után a kisképernyőkből is előtörnek, de mikor már mi is elkezdtünk hinni ebben és hivatalos megerősítésre lelt volna az információ, a gyártó FX Studio azonnal sztornózta az egészet. Természetesen ezzel is azért bántak el ilyen mostoha módon, amiért Ridley Scott (Alien, Szárnyas fejvadász, Gladiátor) prometheus-i vonalával, valamint az Omen tévésorozattal, azaz a Disney–Fox összeolvadás miatt. Hogy a meglévő ötletekből felhasználnak-e valamit a közeljövőben az egeres cégnél, vagy tényleg teljesen újrázzák az egészet, azt most még nem tudni. Mindenesetre az el nem készült széria kitalálója, Noah Hawley elmondta egy interjúban, miben lett volna más az ő formulája az eddig megszokottól.

blank

Ahhoz, hogy megértsük képzeteit, Hawley először is egy másik ikonikus franchise-zal, a Star Trekkel vont párhuzamot, amiért a két cím lényegében szöges ellentéte egymásnak. A Star Trekben többé-kevésbé békében élnek az emberek és a másfajúak, az Aliennél viszont – ugyan eltérő indokkal – pont hogy egymás levadászására törekednek. Hawley itt azt mondta, hogy bár a xenomorphok nem feltétlenül a pozitív energiák megtestesülései, de – Sigourney Weawer által alakított Ellen Ripley epés szavaival élve – “ők legalább nem ölik egymást nyomorult százalékokért”.

Az író-producer hozzátette, ha kicsit jobban szemügyre vesszük az alienes sztorikat, jól látni, hogy egyfajta sémát követnek, amiben már-már szentírás, hogy az embereknek egy űrhajón kell fogságba esniük, ahonnan csak egyvalaki juthat ki élve. A cselekmény tempóját pedig mindig a lény fejlődése határozza meg, hiszen minél nagyobbra nő, annál szaporábbak és brutálisabbak a halálnemek, és az elpusztítása is komplikáltabbá válik. Ugyanakkor úgy gondolta, még ezekkel a kőbe vésett mintadarabokkal dolgozva is ki lehetne tágítani a teret és alaposabban megismertetni a szereplőket a nézőkkel, hogy életüknek-haláluknak valós súlya is legyen. Erre pedig bőven lett is volna ideje, hiszen míg egy Alien-film átlagos játékideje két órára rúg, addig egy nyolc-tíz egyórás résszel operáló sorozatban bőven maradna még idő minden másra – azaz az alapkoncepció szerint fajon belüli belső viszályra, ármánykodásra és árulásra a túlélésért. Maga egyébként ezt a vonalat próbálta követni a Légiónál is, ahol a hősöket nem szuper, hanem emberi oldalukról próbálta ábrázolni – több-kevesebb sikerrel.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak