Kapcsolat

Sorozat

Már a WandaVision feltárta előttünk az MCU jövőjét?

FIGYELEM! A cikk erős SPOILEREKET tartalmaz a WandaVision széria kapcsán!

blank

blank

Gyakorlatilag a 2019 tavaszán bemutatott Bosszúállók: Végjáték záró képsorai óta vártuk, hogy kiderüljön, vajon hogyan folytatja tovább a Marvel Studios képregényhősös moziverzuma építését. És bár az eredeti tervek szerint a negyedik fázis a tavaly májusra tervezett Fekete Özveggyel rajtolt volna, ez a szerep azonban az első marveles tévésorozatnak, a WandaVisionnek jutott. A duplaepizódos debütálás óta ugyan lefutott néhány epizód, mi több a végéhez közelít az évad (sorozat?), kérdés azonban még most is jó néhány akad, sőt, több mint valaha: már a WandaVision feltárta előttünk az MCU jövőjét? A Pókember 3 pókverzuma előtt megnyílt volna a multiverzum kapuja? Ez az a történet, ami felkonferálta az elkövetkezendő fázis / fázisok főgonoszát? A válaszok nincsenek egyértelműen és nyíltan kimondva, a jó öreg utalások és egyéb mozzanatok alapján azonban össze lehet rakni valami képféleséget.

A második kérdésre mondjuk azért létezik egyértelmű válasz, ugyanis az már kiderült, hogy a házaspár nem egy alternatív univerzumban él, hanem a valóságban, csak egy kis csavarral az egészben: Wanda ugyanis a saját szájíze szerint írta át a valóságot Westview városában, ami azért ijesztő egy kicsit, mivel ezzel csapdába ejtette az ott élőket is, akik ezért kénytelenek úgy táncolni, ahogyan ő fütyül. Persze valahol érthető az őrültsége, hiszen elveszítette igaz szerelmét – akinek holttestéhez mellesleg szintén nem túl egyenes úton jutott hozzá, konkrétan elrabolta őt a S.W.O.R.D. főhadiszállásáról, hogy aztán valami ”frankensteines” módon leheljen bele új életet. Aztán elkezdték élni közös életüket, mint egy boldog pár: jöttek az ikrek, Tommy és Billy, a szürke hétköznapok pedig egyre színesebbé váltak. A cselekmény előrehaladásával a dolgok azonban dupla, tripla és krikszkraksz ívű fordulatot vettek. Az ajtón egy nem várt ismerős toppant be otthonukba Pietro Maximoff (alias Higanyszál), Wanda ikertestvére személyében. A mátrixban azonban van egy kis hiba, mivel ez nem ugyanaz a Pietro, aki Ultronnal szemben esett el a második Bosszúállók-filmben (és akit ott Aaron-Taylor Johnson alakított), hanem a 2010-es évek X-Men mozijaiban (Az eljövendő múlt napjai, Apokalipszis, Sötét Főnix) szereplő Evan Peters-féle (American Horror Story) személyazonossága. Látogatásának mibenlétét ugyanolyan homály fedi, mint azt, miként kerül Westview-ba, és ami még fontosabb, ki által. Ez vélhetően kiderül a következő hetekben, felbukkanása azonban a multiverzum kérdését is megválaszolhatja.

blank

Azt már tudjuk, hogy a végtelen számú párhuzamos valóságok gondolata nem ördögtől való, már az utolsó két Marvel-filmben is utalgattak ezek létezésére ilyen-olyan formában. Azzal azonban, hogy a Disney megszerezte magának a 20th Century Foxot, a Marvel többek közt visszakapta az X-Men-franchise filmes jogait is, amivel hatalmas lehetőség hullott az ölükbe, hiszen most már ezen hősöket is beépíthetik az MCU-ba. És látva Evan Peters Pietroját, úgy tűnik, ezt már meg is kezdték, ami azt vetítheti előre, hogy a jövőben a többi ikonikus szereplő is feltűnhet az MCU alkotásaiban, legyen szó Magnetóról, Xavier professzorról,vagy éppen mindenki kedvenc karmos mutánsáról, Loganről, aki egy párhuzamos univerzumban simán életben lehet. Ezzel pedig rögtön világossá válik az is, hogyan térhetett vissza J.K. Simmons (Whiplash) a Pókember: Idegenben végén J.Jonah Jamesonként, és Alfred Molina (Csokoládé), valamint Jamie Foxx (Django elszabadul) miképpen ismételheti meg Dr. Octopus és Elektro szerepét az egyelőre alcím nélküli harmadik Pókember filmben. Ha pedig ehhez hozzávesszük azokat a pletykákat is, miszerint a falmászó két korábbi megformálója, Tobey Maguire (A nagy Gatsby) és Andrew Garfield (A fegyvertelen katona) is ott fog falmászni Tom Holland (Mindig az ördöggel) oldalán (ezt Holland egyébként tagadja), elmondhatjuk, hogy nemcsak a Fox, de már a Sony karakterei is beolvadni látszanak az MCU-ba, megelőzve a törekvés előljárójaként érkező Morbiust.

Ez a válogatott csapat pedig Thanos után újabb szupergonosztevővel lesz majd kénytelen szembeszállni. Sokak szerint pedig ezen személy már a WandaVision szereplőinek életét is megkeseríti, aki nem más, mint Mephisto. Neki és Wandának a képregények lapjain is van közös múltjuk, így evidens lépés lenne az alkotóktól, ha őt tennék meg a sztori antagonistájává. Mephisto-ról azt kell tudni, hogy nagyhatalmú és hallhatatlan démon, aki a pokolnak megfelelő dimenzió királyaként uralkodik az elkárhozott lelkek felett – őt már láthattuk korábban élőszereplős formában a 2007-es A szellemlovasban, akit ott Peter Fonda (The New Breed) formált meg. A már említett közös múlt lényege pedig, hogy Wanda fiai, Tommy és Billy varázslat segítségével látták meg a napvilágot, és egy ekkor megidézett lélektöredéknek köszönhetik, hogy nem lelketlen zombiként kell élniük. A kérdéses darabok viszont Mephistótól származtak, aki idővel újra igényt tartott rájuk, ami természetesen az ikrek halálához vezetett. Ennek következtében pedig Wanda teljesen elveszíti az eszét, végül pedig az egész hősuniverzumot is a saját kénye-kedve szerint alakította át – mint arról a magyar nyelven is olvasható Mutánsvilág (House of M) című képregény is tanúskodik. A sorozat pedig már a harmadik epizódban elérkezett a fentebb említett eseményekhez, Mephistónak azonban egyelőre-nyoma sincsen, bár néhány részlet azt sejteti, hogy mégis képben van.

blank

A legfőbb bizonyíték erre a Kathryn Hahn (Rossz anyák) által alakított Agnes személye, aki első blikkre nem több egy minden lében kanál szomszédnál, ám a történet előrehaladtával a napnál is világosabb lesz, hogy többet tud annál, mint amennyit elárul. Plusz ott van még az a medál, mely állandóan ott fityeg a nyakában, és amiről a rajongóknak óhatatlanul az Agatha Harkness név ugrik be. Agatha a füzetek lapjain egy igen erős boszorkány, aki segített Wandának átvészelni a gyermekei elvesztése miatt érzett fájdalmat azáltal, hogy kitörölte fejéből a hozzájuk köthető emlékeit, és megmutatta neki, hogyan tartsa kordában erejét. Agatha – vagyis Agnes – pedig már többször is tett utalásokat Mephistóra, igaz burkoltan, leginkább mikor férje, Ralph került szóba. A második részben például egy bűvészprodukció közben epésen megjegyzi, hogy azt szeretné, ha Ralph is kámforrá válna, egy epizóddal később pedig az áramkimaradás kapcsán azzal viccelődik, hogy élete párja sokkal fessebb sötétben. Mindez arra enged következtetni, hogy Ralph maga Mephistó – de persze az is lehet, hogy Agnes valójában tényleg csak viccelődik. Mindenesetre ez egyszerre túl sok véletlen egybeesésnek tűnik, ugyanakkor megannyi teoretika is azt feltételezi, hogy az MCU-ördögnek valójában nem a szomszédhoz, hanem Pietrohoz van köze.

De mit is akarhat a démon Wandától? Erre jelenleg nem tudunk kielégítő választ adni, de nagy valószínűséggel a kockásokhoz hasonlóan itt is egy, az ikrekkel kapcsolatos a dolog (amit megerősít a szintén a második részben többször elhangzó ”for the children/a gyerekekért” mondat is) lehet a háttérben. De az is benne van a pakliban, hogy Wanda lepaktált Mephistóval, és ennek a fausti alkunak köszönheti Vízió az életét. Nem ez lenne az első eset a képregények történetében, Pókember is valami hasonlót cselekszik a magyarul ugyancsak olvasható One more day című történetben, igaz, ő csupán a Mary Jane-nel való házasságát áldozta fel a haldokló May néni életéért. Lehet, hogy Wanda is valami hasonló paktumot vajazott le a Pokol urával, csakhogy Vízió mellette legyen? És végül el is érkeztünk a megüresedett főgonosz poszthoz is, ami mindennek függvényében tárt karokkal várhatja Mephistót. Kiváltképp azért is, mert a WandaVision hivatott megágyazni a Doctor Strange and the Multiverse of Madnessnek is, melyben a Benedict Cumberbatch (Kódjátszma) által játszott mágus mellett Wanda is feltűnik majd. Ezek alapján ugyan a karunkat még nem, a kisujjunkat azonban határozottan fel mernénk tenni rá, hogy Mephistó ilyen-olyan formában fel fog bukkanni az MCU-ban, ha nem is konkrétan most, az elkövetkezendő negyedik-ötödik fázis folyamán biztosan.

A WandaVision következő része február 19-én, pénteken kerül a Disney+ műsorára, a finálé pedig március 5-én esedékes.


Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak