Kapcsolat

Másvilág

Már el is indult az ellopott CDPR játékok forráskódjának illegális árverése

Erre mondják, hogy szegény embert az ág is húzza.

blank

blank

Jelenleg talán a lengyel CD Projekt RED vezetői sajnálják a legjobban, hogy még senki sem találta fel az időutazást, hiszen akkor nyugodtan visszamehetnének a múltba, és megakadályozhatnák azt a sok galibát, melyet az évtized játéka titulus egyik várományosa, a Cyberpunk 2077 kiadása okozott nekik. Kezdődött minden azzal, hogy a játék a régebbi generációs konzolokon elég ramatyul teljesített, aminek következtében a Sony szépen ki is vette a PlayStation Store kínálatából, a játékosok pedig sorra keresték fel a különböző forgalmazókat, hogy pénzüket követeljék. A mizéria itt azonban még messze nem ért véget, befektetői részről ugyanis többen is jogi útra terelték az ügyet, mindennek következményeképpen pedig még a lengyel fogyasztóvédelem figyelmét is sikerült magukra vonzaniuk. És ha ez még nem lenne kellő bizonyítéka annak, hogy valami felsőbbrendű, mitikus hatalmak esküdtek össze a CDPR ellen, a minap még egy kibertámadás is lesújtott rájuk.

A Twitteren megosztott közlemény szerint a hackerek beférkőztek a belső rendszerek egy részébe, és állítólag több dokumentumot, illetve a The Witcher 3, a Gwent és a legutóbbi nagy durranásnak szánt Cyberpunk 2077 forráskódját is sikerült megszerezniük. Az illetéktelen behatolók zsarolólevelet is hagytak, mely szerint a stúdiónak 48 órája van felvenni velük a kapcsolatot. Mivel a CDPR kijelentette, hogy nem hajlandó egyezkedni velük és a határidő is letelt, a hackerek elkezdték árverésre bocsájtani a szóban forgó adatokat, melyekért egymillió dolláról indult a licit. Ha viszont valaki kész kipengetni hétmillió ropogós bankót, rögtön nyert helyzetbe kerül, és viheti is az árut. A dolog viszont úgy áll, hogy talán mégsem olyan értékesek ezek a forráskódok, mint azt a tolvajok elsőre gondolták. A szándékuk viszont teljesen komoly, aminek jeleként a Gwent kártyajáték forráskódja már fel is bukkant egy-kifejezetten hackerek számára fenntartott-fórumon, és bár csak nagyon rövid ideig volt elérhető, ez épp elég lehetett ahhoz, hogy jó páran megszerezhessék maguknak.

Ráadásul a fájlt ”CDProjekt Leak#1” névvel látták el, ami arra utalhat, hogy nem ez volt az első, és valószínűleg nem is az utolsó közzétett tartalom. Ez mindenképpen intő jel lehet a CD Projekt RED számára, mivel a tolvajok célja – ahogy arra egy cyberbiztonsággal foglalkozó szakember is rámutatott – nem az, hogy mezei programozóknak árusítsa ki a forráskódokat, sokkal inkább az, hogy nyomás alatt tartsa a stúdiót, remélve, hogy ezáltal összeroppanak, és kifizetik a kért váltságdíjat. Bár a vörösek a már említett keddi közleményükben kijelentették, hogy nem tárgyalnak, a kialakult helyzetet látva azonban könnyen lehet, hogy mérlegelik a fizetés lehetőségét. Az idő viszont kétségtelenül nem nekik dolgozik, még ha a hatóságok gőzerővel dolgoznak is azon, hogy felfedjék a zsaroló / zsarolók kilétét.

A CD Projekt RED egyébként már másodszor kénytelen hasonló támadást elszenvedni, a legutóbbi, 2017-es ügy azonban nem kavart ekkora port, mivel az akkor eltulajdonított adatok a stúdió szerint elavultak és jelentéktelenek voltak. Fizetni pedig akkor sem fizettek egy petákot sem.

blank


Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak