Kapcsolat

Sorozat

Még egy Emmy-díjas szériáját kukázta a Netflix

blank

blank

Két hete számoltunk be róla, hogy a Netflix még egy Emmy-díj és egy cliffhangerrel véget ért évad ellenére is elkaszálta ambíciózus fantasy sorozatát, most pedig a szintén Emmy-t nyert, női pankrátoros produkciójának, a GLOW-nak is hatalmas K.O.-t adott. Egy kis túlzással, hamarosan már tényleg csak Vaják és spin-offjai, valamint ígéretes tervek tucatja marad a platform felhozatalában.

Ha valaki nem követte volna a GLOW széria körül zajló eseményeket, annyit érdemes tudnia, hogy története immár a 4. és egyben záróévad kapujában állt, amit a vállalat nemcsak hogy berendelt, de kamerái is forogni kezdtek. A hirtelen döntésről elsőként az alkotók, Liz Flahive és Carly Mensch számoltak be, de végül a Netflix által is megerősítést nyert – a szóvivő úgy nyilatkozott az ügyben: “a témából fakadó fizikai kontaktus és a nagy színészgárda miatt rizikós lett volna összehozni a negyedik évadot a jelen körülmények között.”

A Deadline szerint, ha a Netflixnek valamilyen okból nem sikerült volna tartania a beharangozott premiert, akkor az mind a nézőszám csökkenését, mind a költség megnövekedést eredményezte volna, ez pedig már túl kockázatos lépésnek bizonyult egy GLOW-kaliberű széria esetében.

Ugyanakkor azt sem árt elfeledni, hogy a gyártó cég alkalmazott méréstechnikája olyan szempontokra van felalapozva, mint hogy: “ha egy sorozat (össz)nézőszáma nem indokolja meg a folytatást, akkor erre nem is kerül sor”, valamint a vizsgálat szerves része a premier utáni hatodik és huszonnyolcadik nap statisztikája is. Ezen számok alapján szűrhető ki ugyanis, hogy hányan váltottak jegyet csupán egyetlen epizódra, és hányan szentelnek különösebb figyelmet egy évadnyi tartalomnak. Ebből döntik el tehát (azaz a 28. nap után), hogy érdemes-e folytatásban gondolkodni, esetleg jobb elengedni.

Továbbá létezik egy másik mérő is, ami több évados sorozatoknál van jelen, célja pedig megállapítani, hogy az adott produkció képes-e évadról évadra felfrissíteni a nézőszámot, avagy sem. Az esetben pedig, ha ez nem jön össze, akkor a szolgáltató úgy véli, az adott alkotás már valószínűleg nem hoz új nézőket, a cím megtartása / folytatása pedig indokolatlanná válik.

Ezeket megismerve (és összevetve) érthető hát, hogy a Netflix miért int búcsút az olyan sorozatainak, mint például az Ez így nem OK, a Valós halál vagy épp a GLOW, ám egy meglehetősen kegyetlen módszerről van szó, ami egyben azt is jelenti, hogy egyik kedvenc sorozatunk sincs teljesen biztonságban a Netflix zászlaja alatt.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak