Kapcsolat

Film

Benedetta: előzetesen Paul Verhoeven leszbikus apácás romantikus thrillere

Az egyház lájkolja ezt.

blank

blank

Az elmúlt évtizedekben nagyon sok európai rendező járta be azt az utat, hogy miután az öreg kontinensen ismertek lettek, áttették székhelyüket az Egyesült Államokba, hogy azután Hollywood égisze alatt folytathassák pályafutásukat. Hasonló utat járt be a Hollandiában született Paul Verhoeven is, annyi különbséggel, hogy a neve hallatán a filmrajongóknak nem a hazai munkássága jut eszébe, hanem az Újvilágban készült munkái. Hiszen ki ne hallott volna már a Robotzsaruról, az Arnold Schwarzenegger (Terminator) főszereplésével készült Az emlékmásról, a Sharon Stone (Casino) emlékezetes villantásáról elhíresült Elemi ösztönről, vagy az értelmetlen öldöklés és háborús propaganda sarokköveként említhető Csillagközi invázióról? Ezekből (és korai műveiből, például a Spetters és A negyedik férfi) is látszik, hogy a németalföldi rendező meghatározó témái közé tartozik az erőszak és a szexualitás kapcsolata, valamint az emberi psziché sötét oldalának bemutatása. Ez a tendencia pedig legújabb filmje, a Benedetta esetében is folytatódik, hiszen az idős mester ismét egy sokakat megbotránkoztató témát dolgozott fel, amelynek most megérkezett az első előzetese is.

Persze a rendezőt nyilván hidegen fogják hagyni a kritikus hangok, mivel ezek szinte egész pályafutását végigkísérték, ám ezzel a művével könnyen lehet, hogy az egyháznál is ki fogja húzni a gyufát. A Benedetta ugyanis egy leszbikus apáca történetét meséli el a 15. századi Itáliában, abban a korban, amikor az azonos neműek közötti kapcsolat bőven kimerítette a halálos bűn fogalmát. Verhoeven egyébként nem eredeti ötletből dolgozott, hanem Judith C. Brown 1986-ban megjelent regényét, az Immodest Acts: The Life of a Lesbian Nun in Renaissance Italyt adaptálta filmvászonra, amely azonban megtörtént eseten alapszik: a címszereplő Benedetta Carlini nővér (aki valójában a Toszkánában található zárda rendfőnökasszonya volt) gyerekorrától kezdve képes csodákat tenni, amit rendtársai és feljebbvalói gonosz, nem evilági erőknek tulajdonítanak. Hogy szemmel tarthassák őt, kirendelnek mellé egy Bartolomea nevezetű nőt, aki végleg felébreszti Benedetta elfojtott nemi vágyait, és talán végleg megpecsételi sorsukat.

Apró érdekesség, hogy a holland-francia koprodukcióban készült filmet Verhoeven még 2018-ban forgatta, de csak a tavalyi Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon lett volna a premierje, a seregszemle viszont a koronavírus-járvány miatt elmaradt, ezáltal a közönség pedig csak idén tekintheti meg a filmet a július 6. és 17. közötti időszakban. Verhoeven a rendezésen túl a Benedetta forgatókönyvébe is besegített David Birkének (Slender Man: Az ismeretlen rém), a főbb szerepeket pedig olyan színészekre és színésznőkre osztotta, mint Virginie Efira (Benedetta Carlini), Daphne Patakia (Bartolomea), Charlotte Rampling (Felicita), Lambert Wilson (pápai követ), Olivier Rabourdin (Alfonso Cecci) és Clotilde Courau (Midea Carlini). Verhoeven egyébként visszatérő vendégnek számít Cannes-ban, de díjat még nem sikerült nyernie.

blank
A Benedetta cannes-i plakátja

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak