Kapcsolat

Tech

Megérkezett a forradalmi kézi számítógép, a Steam Deck első előzetese

Új korszak a videojátékozásban.

blank

blank

Még július folyamán derült ki, hogy vetélytársat kaphat a Nintendo Switch, méghozzá a Valve által fejlesztett Steam Deck képében. Persze nem konkrét hasonmásról van szó, hiszen a masina inkább lesz egy kézi számítógép, mivel teljesítménye jóval magasabb szinten lesz japán “kollégájánál” (az 1280X800-as felbontás, 60Hz-es képfrissítés, az AMD APU 4-magos, 8 szálas CPU 8 RDNA 2-es GPU-val, valamint 16 GB LPDD RAM-mal legalábbis ezt bizonyítja, sőt, állítólag a Windows 11 is futni fog rajta). Hogy ez így lesz-e, az még jövő zenéje, mindenesetre némi késéssel ugyan, de megérkezett a forradalmi hardver első előzetese, amelyben a washingtoni vállalat tényleg mindent elkövet, hogy a játékosok rárepüljenek a sokat ígérő eszközre.

A trailerben elhangzottak szerint ugyanis a Steam Deck lesz “a legerősebb kézi számítógép a világon”, de ugyanakkor magában foglalja a hordozható konzolok előnyeit is. Ezenkívül szó esik arról is, hogy a Steam már eleve telepítve lesz rajta, így nincs más dolgunk, mint bejelentkezni, és játszani. A még teljesebb élmény eléréséhez pedig a belső memóriát Micro SD kártyával lesz lehetőségünk bővíteni, és a “rendes” PC-nkről is tudunk majd játékokat streamelni. De megemlítik még az érintőképernyőt, a mozgásérzékelős giroszkópot, a két trackpadot, valamint a személyre szabható gombokat is, az olyan funkciókról nem is beszélve, mint a felhőalapú mentések, és a Steam chat.

Ezzel tehát a Valve szépen elhúzza a mézesmadzagot a gamerek előtt, de azért azt érdemes megjegyezni, hogy a Steam Deck esetében sem minden játék és mese. A készülékkel a fejlesztők ugyanis a 30 fps-es “álomhatárt” kívánják elérni, ami azt eredményezi, hogy lesz különbség a programok futásában egy asztali PC-hez képest, dokkolt üzemmódban (monitorhoz, egérhez, billentyűzethez csatlakoztatva) pedig nem fog jobb teljesítményt kicsikarni magából, de véleményünk szerint ez legyen mindenki legkisebb gondja.

A Steam Deck az ünnepi időszakban, december környékén fog megjelenni, a legolcsóbb modellért 399, a legdrágábbért 649 dollárt kell kicsengetniük az érdeklődőknek (számukra fontos kiemelni, hogy a gépet egy foglalásos előrendelési rendszer keretében lehet “megkaparintani”, mivel a Valve vezetősége nem szeretne a PlayStation 5 és az Xbox Series S/X sorsára jutni, azaz, hogy nem tudnak elegendő modellt leszállítani).

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon, valamint ha érdemesned látod, támogasd munkánkat Patreonon, hogy fejlődni tudjunk!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak