Kapcsolat

Gaming

Dragon Age IV: fény derült a játék helyszínére, de miről szól majd a történet?

A sárkányok kora még közel sem ért véget.

blank

blank

A BioWare négy évvel a Dragon Age: Inquisition megjelenése után jelentette be (még 2018-ban) a folytatást, aminek ugyan sem a története, sem a játékmenete nem ismert jelenleg, a Gamescom Opening Night Live alkalmából bemutatott kedvcsinálóban, illetve a The Game Awards 2020 díjátadó keretében bemutatott előzetesben látottak és hallottak alapján viszont több árulkodó nyomot is felfedezhetünk a negyedik Dragon Age eseményeit illetően. Nem mellesleg egy újonnan kiadott, BioWare: Stories and Secrets from 25 Years of Game Development című novellásgyűjtemény már a játék helyszínét is elhintette. De kezdjük az elején:

Expozíció

Már a korai koncepciók alapján is feltételezhető volt, hogy a folytatás az Inquisition epilógusára épít. Aki esetleg nem emlékezne, a játék utolsó dialógusa az erdő boszorkánya, Flemeth, valamint az egyik irányítható bajtársunk, Solas közt zajlik le. Ebből a beszélgetésből azt tudhattuk meg, hogy a hitehagyott sövénymágus (akiről az is kiderül, hogy egy ősi elf isten) valójában mindvégig hátsó szándékkal segített minket, igazi célja pedig az volt, hogy az inkvizíció Corypheus és éjfattyú seregei felett való diadalmaskodást követve visszahozza Thedas kontinensére azon időket, mikor a világot még az elfek uralták. Mindezt pedig a való világ és az Enyészet közti határ eltörlésével kívánja elérni – ezeket Solas maga mondja el bizonyos opciók esetében.

blank

Könnyen lehet tehát, hogy a Dragon Age IV-ben Solas-szal fogjuk szemben találni magunkat. Ami viszont holtbiztos, hogy ezt nem az Inquisition-ből, vagy bármelyik másik korábbi epizódból ismerős karakterrel tesszük majd. Először is a BioWare-re kevésbé jellemző, hogy ugyanazokat az ismert karaktereket tenné meg kétszer egy történet főhősének: ne feledjük, hogy a Szürke Kamarás, Alistair és Kirkwall bajnoka, Hawk is felbukkant a Dragon Age 3-ban NPC-ként, valamint az első részből ismerős Leliana és Morrigan is tiszteletüket tették segítő szerepben, azonban egyikük sem volt újból irányítható karakter (leszámítva Varricet, de a 2. résztől ő a történet mesélője) – egyébként a koncepciós rajzok és hanganyag alapján a negyedik etapban az Inquisition egyik legkedveltebb karaktere, Dorian Pavus fog visszatérni.

Ugyanakkor ezt az (főhőssel kapcsolatos) eshetőséget lehetetleníti el az is, hogy az inkvizítor és Solas között bizalmi kapcsolat alakult ki az utolsó játék története során, egyes esetekben – ha női elfként vágtunk neki a játéknak – pedig még egy szerelmi dráma is szövődhetett kettejük közt. Bár az utóbbi úton elindulva egy nagyon hatásos történet is kiekerekedhet(ne), a Dragon Age azonban még mindig egy választásokon alapuló akció-kalandjáték, amiben jó ha a játékosok ötöde találkozott ezzel a történetszállal.

Mágusok mindenek felett

Itt jön képbe a már említett novellásgyűjtemény, melyből kiderült, hogy a játékmenet egyik központi helyszíne a Thedas északi részén található Tevinter Birodalom lesz, azon belül Antiva, illetve fővárosa, Antiva City – szúrta ki az Eurogamer. A területet korábban sosem volt lehetőségünk felfedezni, azonban az előző játék utolsó kiegészítője, a Trespasser végén az inkvizítor egyértelműen azt a helyet jelölte meg a térképén következő úti célként – nem mellesleg Tevinter már a fentebb említett videókban is feltűnt korábban.

blank

Tevinterről azt lehet tudni, hogy más thedas-i uradalmaktól eltérően a mágusok nem harmadrangú polgárként élnek a birodalomban, hanem ők alkotják a megkérdőjelezhetetlen és bírálhatatlan “elitet”, mi több ott minden az ő fennhatóságuk alatt áll. Ebből kifolyólag jó eséllyel hathatós szerepben tűnnek majd fel a mágia bűvölői (na meg ott van a Solas-jelenség is, ami megint csak ezt erősíti), a könyvben azonban feltűnik továbbá egy bérgyilkos, a Mourn Watch [akik titokzatos entitásoktól igyekeznek megóvni a birodalmat], valamint a The Lords of Fortune, avagy a kincsvadászok céhe is. Hogy a BioWare miként tervezi összefűzni a szálakat egy nagy egésszé, az most még nem tudható, de ha sikerült megütni azt a szintet, amit a Dragon Age: Inquisition képviselt, már nem lehet majd okunk a panaszra.

blank

Érdekesség, hogy Patrick Weekes, a projekt vezető-írója korábban azt nyilatkozta, hogy a Dragon Age IV történetében azt szeretnék elmesélni, milyen az, amikor egy rendíthetetlennek tűnő hatalom meginog azáltal, hogy mások megkérdőjelezik azt – hogy Weekes pontosan kiknek a konfliktusára utalt, az nem derült ki, a fentebb említettek fényében azonban több lehetőség is szóba jöhet. Aki ismeri a korábbi Dragon Age játékok történéseit, az nyugodtan elkezdheti a matekozást és a következtetések levonogatását, mi azonban ezt most mellőznénk, akkor ugyanis napestig itt ülnénk, a végtelenségig gyarapítva a karakterszámot.

Természetesen a cikkben szereplő információk többsége nem több puszta spekulációnál, így (leszámítva a helyszínt) nem árt komoly fenntartásokkal kezelni őket. Hogy a készítők mikor fognak bármit is alátámasztani, esetleg megcáfolni a teoretikákból, azt egyelőre nem tudni, ám a hébe-hóba csordogáló információk alapján gőzerővel dolgoznak a projekten, így a közeljövőben valószínúleg újabb Dragon Age IV-gyel kapcsolatos megerősítésekre, leleplezésekre is számíthatunk.


Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak