Kapcsolat

Film

Mozis megjelenési dátumot kapott Paul Verhoeven leszbikus apácákról szóló filmje, a Benedetta

Egyelőre nincs nagy visszhangja, kérdés, hogy ezután is így lesz-e?

blank

blank

A filmvilág kevés olyan rendezőt tart számon, akinek szinte mindegyik munkáját ilyen-olyan okokból kifolyólag botrányok kísérik. Ebbe a nem túl exkluzív klubba tartozik a holland származású, de már jó ideje az Egyesült Államokban alkotó Paul Verhoeven, akinek mind hazájában (Spetters, A negyedik férfi), mind az Újvilágban (Elemi ösztön, Robotzsaru) készült filmjei kivívták a közvélemény haragját, hol túlzott erőszakosságuk, hol pedig a témájuk miatt. Utóbbira a németalföldi mester legújabb művének is minden esélye megvan, a még 2018-ban forgatott francia-holland kooprodukcióban készült Benedetta ugyanis egyszerre két, igencsak ellentmondásos témakört jár körbe: a szexet és a vallást, mivel a történet leszbikus, egymással szerelembe eső apácákról szól. A május elején kijött előzetes után filmet az idei Cannes-i fesztiválon már láthatta a nagyérdemű, ott elkerülte a nagy felhajtást, ám ez lehet csak ideig-óráig lesz így, mivel Verhoeven alkotása nemrég mozis megjelenési dátumot kapott-számolt be róla a Deadline.

A portálon megjelent információk szerint a Benedetta észak-amerikai forgalmazója, az IFC Films december 3-ra tűzte ki a mozis premiert (a film ugyanekkortól lesz elérhető VOD-on is), első körben a new yorki IFC Centerben és a Los Angelesben található The Royalban valamint a The Alamo Drafthouse-ban. Európai megjelenésről egyelőre nem tudni, csak annyi biztos, hogy az Egyesült Királyságban látható lesz az alkotás, miután a MUBI megszerezte az ottani terjesztési jogokat.

blank
A Benedetta Cannes-i plakátja.

Verhoeven a Benedetta képében Judith C. Brown 1986-ban megjelent Immodest Acts: The Life of a Lesbian Nun in Renaissance Italy című regényét dolgozta fel, amely egy megtörtént esetet mesél el. Főhőse a 17. században élt Benedetta Carlini nővér, aki gyermekkora óta szenved vallási és erotikus vízióktól egyaránt. Mivel feljebbvalói úgy gondolják, az apácát gonosz erők kerítették hatalmukba, mellérendelik Bartolomeát, hogy így szemmel tarthassák, a két nő között azonban fellángol az a szenvedély, ami akkoriban halálos bűnnek számított. Verhoeven egyébként a Deadline-nak nemrégiben adott interjújában elmondta, hogy egész életében úgy érezte, az emberek mindig is inspirációként tekintettek a szentségre, ezért hiszi, hogy filmjének főhősei is egy olyan világban éltek, ahol a vallás és a szentség nagyban meghatározta az emberek mindennapjait. A cselekmény egyik központi témájával kapcsolatban pedig arról beszélt, hogy szerinte az, hogy az egyház képes volt halálra ítélni egy nőt, amiért leszbikus, elég szörnyű dolog.

A Benedetta forgatókönyvét David Birke (Slender Man-Az ismeretlen rém) írta, a főbb szerepekben Virginie Efira (Benedetta Carlini), Daphne Patakia (Bartolomea), Charlotte Rampling (Felicita), Lambert Wilson (pápai követ), Olivier Rabourdin (Alfonso Cecci) és Clotilde Courau (Midea Carlini) láthatóak.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon, valamint ha érdemesned látod, támogasd munkánkat Patreonon, hogy fejlődni tudjunk!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak