Kapcsolat

Gaming

Nagyok a gondok a Dying Light 2 körül is

Fejétől bűzlik a hal.

blank

blank

Az elmúlt napok eddigi legmegdöbbentőbb híre kétségkívül az volt, mikor a Paradox Interactive bejelentette, hogy az amúgy is hányattatott sorsú Vampire the Masquerade: Bloodlines 2 fejlesztését kiveszi a Hardsuit Labs kezéből. Igen ám, azonban nem a Vampire the Masquerade az egyetlen olyan készülőben lévő játék, amely körül egyre csak dagadni látszik a botrány. Hasonló cipőben evez a Techland is a Dying Light 2-t illetően, ami körül szintén nagyok a gondok. A dolgok jelen állása szerint az eredetileg 2020 tavaszára kitűzött megjelenést határozatlan időre csúsztatták el annak érdekében, hogy minden a lehető legtökéletesebben alakulhasson a játék körül. Aztán 2020 júniusában jött az Avellone-botrány, mikor is a játék vezető íróját szexuális zaklatással vádolták meg, akivel ekkor nemcsak a Techland, de mindenki más is elvágta a kapcsolatot. Ezt tetőzi továbbá, hogy az idei év sem indult túl rózsásan a Dying Light fejlesztői számára, januárban ugyanis húsz év után a Techland-veterán Pawel Selinger is kihátrált a stúdió és egyben a projekt mögül.

Ha pedig valaki azt gondolná, ennél már nincs rosszabb, a fejlesztést övező hullámok nemhogy csillapodni látszanak, de még inkább magasabbra hágnak: a legújabb beszámolók szerint a menedzsment sem úgy működik, ahogy kellene. A Techland egykori és nevük elhallgatását kérő mostani dolgozóinak elbeszélései mind arról szólnak, hogy a cégvezetés, név szerint Pawel Marchewka és más felsővezetők autokratikus módszerekkel kormányozzák a cég hajóját. Továbbá a menedzsment megjegyzései nem éppen nyomdafestéket tűrőek, valamint a szexizmus sem ritka jelenség.

blank

Marchewka őrült marketing-ötleteiről már nem is beszélve, mely a mexikói határon leborított hullazsákoktól kezdve, kamu orvosi tesztkészletek osztogatásán át (mellyel a játék képzelt betegségére való hajlamosságunkat ellenőrizhették volna) egészen egy ENSZ-médiahekkig minden volt már. A marketingért felelős, Kinguintől átnyergelt Łukasz Janas sincs a helyzet magaslatán a beszámolók szerint, de ez még mindig nem a jéghegy csúcsa.

A HR-osztály élén az elnök-vezérigazgató felesége áll, és sorra vesznek fel szépreményű embereket, akik aztán nem maradnak sokáig. Ilyen volt az ex-ubisoftos Marc Albinet is, akinek 30 éves tapasztalata sem volt elég arra, hogy meggyőzze a felsővezetést arról, amire szerződtették: a menedzsment és dizájn újraszervezéséről. De ugyanez a helyzet állt fenn Paweł Zawodny esetében is, aki szoftverfejlesztői pozícióból került át a fejlesztésvezetéshez és egy már bevált munkamódszert követett volna. De az ő tízéves tapasztalata nem volt elég ahhoz, hogy meggyőzze Marchewkát az igazáról. Ahogy az erről beszámoló írja: “Ahhoz, hogy a Techlandnél karriert építhess, be kell hódolnod”. Ma már egyikük sem dolgozik a stúdiónál. Ahogyan az Avellone helyébe lépő Selinger sem, aki az öt írói csapat által darabokban heverő történettel sem tudott mit kezdeni – ugyancsak csak a felsővezetés miatt.

blank

Mindeközben pedig a források szerint a menedzsment szívesebben hallgat külsős szakértőkre, és nem egyszer előfordult az is, hogy egyes producerek olyasmibe is beleszóltak, amihez semmit sem konyítottak. Marchewka pedig a jelek szerint jobban elfoglalt a hazai konkurenciának számító CD Projekt Reddel és másokkal, mint saját stúdiójával. Ennek gyakran az az eredménye, hogy az egy hónappal korábbi, már elfogadott munkát újra kell kezdeni, és a tetejébe még kérdőre is vonják az alkalmazottakat, hogy miért nem haladnak gyorsabban.

A jelenséget talán az alábbi foglalja össze a legjobban. “[Marchewka] Tényleg jót akar, de valamiért egyszerűen nem sikerül neki. Mindenképpen összetűzésbe fogsz keveredni vele, mindegy mit csinálsz, elkerülhetetlen. Szerintem olyan ember, aki imád harcolni másokkal. Ha nem kedvel valakit és nem akarja kidumálni, akkor véged. Ha túlságosan visszahúzódsz, véged. Pont a megfelelő vonalon kell állnod, mert vissza akar lökni, de ha átléped a vonalat bármelyik irányba, akkor kész a baj. Amikor valami elromlik, mindig felelőst keres, de sosem az ő hibája. De hisz hogyan is lehetne, ha egyszer önerőből lett milliárdos?”

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak