Kapcsolat

Sorozat

Nagyon röviden ezt érdemes tudni Agatha Harknessről, a WandaVision frissen lelepleződött antagonistájáról(?)

Mi van, boszi?

blank

blank

Az eredetileg Stan Lee és Jack Kirby által teremtett Agatha Harkness a Fantasztikus Négyes füzetek #94-ik számában debütált 1970-ben, akkor még Franklin Richards, dr. Reed Richards / Mr. Fantastic és Susan Storm / Láthatatlan lány gyermekének nevelőnőjeként, akit a pár azért fogadott fel, hogy elrejtse gyermeküket a figyelő tekintetek elől. Igen ám, de miután a Rémes Négyes rátámadt a gyermekre, hogy efféle módon vegyen revansot az ellenlábas csapaton, kiderült, hogy a nevelőnő nem más, mint egy nagyerejű boszorkány – aki nem mellesleg a varázslóknak, warlockoknak és boszorkányoknak otthont adó misztikus kisváros, Új Szálem feje –, a rosszarcúak mit sem tehettek, mint hogy visszavonulót fújnak. A támadás persze nem maradt kendőzve Richardsék előtt sem, a rémesekkel való incidenst követve pedig szövetségesül fogadták a boszorkányt.

blank

Ez idő alatt Agatha becsvágyó fia, a varázsló Nicholas Scratch is elkezdte kibontakoztatni törekvéseit Új Szálemben, azaz, hogy átvegye az uralmat a mágikus nép felett, ennek eléréséhez pedig árulással vádolta meg anyját, valamint azt állította, hogy a Fantasztikus Négyes szolgálatába állt, akit emiatt visszatérésekor bíróság elé állították. És bár a négyfős szuperhőscsapat azonnal segítségére sietett és visszaszerezték titulusát, a boszorkány azonban továbbra is ragaszkodott hozzá, hogy ő óvhassa és nevelhesse Franklint, sőt! Később tanítványául fogadta Magneto lányát, a szintén boszorkányképességekkel rendelkező Wanda Maximofft is.

Ezt követve egy ideig békesség övezte Agatha ténykedését, a korábbi “boszorkányper” felbujtói, Nicholas és a Szálem-i Hetek viszont egy idő után újfent visszatértek, ezúttal egy jóval nagyobb, világra kiható tervvel hátuk mögött. Ezt a boszorkánynak sikerült meghiúsítani, de az életével fizetett érte. Agatha ezután asztrális formában segítette Wandát a Scratch elleni harcban, illetve azt követően is, és egészen addig kísérte őt útján, míg össze nem házasodott Vízióval, a való világban fennmaradt erejét pedig fel nem használta ahhoz, hogy teherbe essen.

blank

A párnak végül ikergyermekei születtek Billy és Tommy személyében. Ahogy telt, múlt az idő az ikrek viszont egyre furcsábban kezdtek viselkedni: elég gyakorta eltűntek, amikor Wanda nem gondolt rájuk. Ekkor bukkant fel újra Agatha a porondon, akkor már hús-vér valójában (visszatérésének körülményeit sosem magyarázták), és ahogy előző életében Franklint, úgy Billyt és Tommyt is szárnyai alá vette. Később aztán kiderült, hogy a gyermekek azért olyan különösek, mert a Marvel ördögének, Mephistonak lélektöredékéből születtek. Wandát azonban nem sikerült meggyőzni arról, hogy a két ember, akit a világon a legjobban szeret, pusztán az ő képzeletének a szüleményei. De ez később bebizonyosodott, amikor is Mephisto újra magába olvasztotta őket, Wanda ezáltal pedig teljesen összeomlott. Szenvedését látva döntött úgy Agatha, hogy mindent kitöröl Wanda emlékezetéből, ami az ikrekkel kapcsolatos, hogy megszabadítsa őt fájdalmától. Ám mint kiderült, ez csak ideig-óráig működött, Wanda ugyanis szépen fokozatosan visszanyerte emlékezetét, Agatha pedig az életével fizetett meg tettéért. Mindez végül a House of M (magyarul Mutánsvilág) eseményeihez vezetett, amelyben a megtört Wanda foggal-körömmel azért kezdett küzdeni, hogy új valóságot teremtsen.

blank

Ezen a ponton azonban még nem ért véget Agatha pályafutása: később szellemként tért vissza újra, hogy Wanda biológiai anyja, Natalya Maximof szellemével karöltve vegye fel a harcot a boszorkányistennőre törő Káosz fizikai megtestesülése ellen. Az összecsapás során Káosz végül súlyos sebet ejtett az istennőn, amiért Natalya feláldozta szellemi mivoltát, hogy begyógyítsa sebeit, ezzel egyidejűleg pedig Agathát is visszahozta az élők soraiba, aki új életét a tanításnak szentelte a Szabadság Leányainak tanítójaként.

Az ugyan a WandaVisionből még nem derült ki, hogy a boszorkány pontosan milyen szerepet tölt be a történetben, azaz hogy antagonistaként, vagy jófiúként (jólányként) van-e jelen, ahogy a korábbi Mephisto-teória sem nyert megerősítést. Mi mindenesetre bízunk benne, hogy a Marvel Studios az MCU keretein belül is nagyobb szerepet szán a karakternek egy tévésorozat-szereplésnél, hiszen kétségkívül a képregények egyik legambíciózusabb karakteréről, na meg történetszáláról van szó. Mellesleg a stúdió multiverzumos törekvéseibe is nagyszerűen bele tudna simulni a Mephisto-szállal és anélkül is egyaránt.

A WandaVision soron következő, nyolcadik epizódja február 26-án, a mindent eldöntő finálé pedig március 5-én kerül fel a Disney+ műsorára.

Még több hasonszőrű tartalom


Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak