Connect with us

Ne hagyd ki

Nagyon röviden ezt érdemes tudni Agatha Harknessről, a WandaVision frissen lelepleződött antagonistájáról

Mi van, boszi?

Publikálva:

Az eredetileg Stan Lee és Jack Kirby által teremtett Agatha Harkness a Fantasztikus Négyes füzetek #94-ik számában debütált 1970-ben, akkor még Franklin Richards, dr. Reed Richards / Mr. Fantastic és Susan Storm / Láthatatlan lány gyermekének nevelőnőjeként, akit a pár eredetileg azért fogadott fel, hogy elrejtse gyermeküket a figyelő tekintetek elől távollétükben. Csakhogy miután a Rémes Négyes rátámadt otthonukra, hogy efféle módon vegyenek revansot ellenlábasaikon, kiderült, hogy a nevelő nem más, mint egy nagyerejű boszorkány – aki nem mellesleg a varázslóknak, warlockoknak és boszorkányoknak otthont adó misztikus kisváros, Új Szálem feje –, a rosszarcúak pedig mit sem tehettek, mint hogy visszavonulót fújnak. A támadás persze nem maradt kendőzve Richardsék előtt sem, a rémesekkel való incidenst követve pedig szövetségesül fogadták a boszorkányt.

Mindeközben Agatha becsvágyó fia, a szintén varázsképességekkel rendelkező Nicholas Scratch is elkezdte kibontakoztatni törekvéseit Új Szálemben – azaz hogy átvegye a hatalmat a nép felett. Ennek eléréséhez árulással vádolta meg anyját; azt állította, hogy a Fantasztikus Négyes szolgálatába állt, emiatt pedig bíróság elé állították hazatérésekor. És bár a négyfős szuperhőscsapat azonnal dadusuk segítségére sietett, Agatha a történtek után is ragaszkodott, hogy továbbra is vigyázhasson Franklinre. Sőt, később még Magneto lányát, a szintén boszorkányképességekkel rendelkező Wanda Maximofft is gondozásába vette, igaz, az ő esetében inkább már tanítóként volt jelen, mintsem dadusként.


Ezt követve egy ideig békesség övezte Agatha ténykedését, a boszorkányper felbujtói, Nicholas és a nézeteit osztó Szálem-i Hetek viszont nem hagytak örök nyugtot. Újfent visszatértek Új Szálembe, akkor már egy jóval monumentálisabb tervvel kezükben. Ezt a boszorkánynak sikerült ismételten meghiúsítania, viszont ennek kivitelezése ezúttal az életébe került. Agatha ezután asztrális formában segítette tovább Wandát, és egészen addig kísérte útján, míg össze nem házasodott Vízióval, a való világban maradt erejét pedig arra használta fel, hogy tanítványa teherbe eshessen.

Wanda életet adott ikreinek, Billynek és Tommynak, de ahogy telt-múlt az idő, a gyerekek egyre furcsábban kezdtek viselkedni. Elég gyakorta eltűntek, amikor anyjuk nem gondolt rájuk. Ekkor bukkant fel újra Agatha, akkor már hús-vér valójában (visszatérésének körülményeit sosem magyarázták), furfangossága pedig nagyban hozzájárult, hogy fény derüljön a gyermekeket övező furcsaságok mibenlétére. És mint kiderült, az ok nem más, mint hogy a Marvel ördögének, Mephistonak lélektöredékéből valók, és csupán Wanda képzeletének szüleményei. Mikor mindez Wanda számára is bebizonyosodott, és Memphisto újra magába olvasztotta darabkáit (azaz Billity és Tommyt), teljesen összeomlott. Szenvedését látva döntött úgy Agatha, hogy mindent kitöröl emlékezetéből, hogy megszabadítsa fájdalmától.


Igen ám, de ez is csak ideig-óráig működött, Wanda ugyanis fokozatosan visszanyerte emlékezetét, Agathának pedig ismételten az életével kellett megfizetnie erőfeszítéseit. Mindez végül a House of M (magyarul Mutánsvilág) eseményeihez vezetett, amelyben a megtört nő foggal-körömmel azért kezdett küzdeni, hogy egy vadiúj valóságot teremtsen.


Ezen a ponton azonban még nem ért véget Agatha pályafutása: később szellemként tért vissza újra, hogy Wanda biológiai anyja, Natalya Maximof szellemével karöltve vegye fel a harcot a boszorkányok istennőjére törő Káosz ellen. A csata során Natalya feláldozta szellemét, hogy megóvja az istennőt, valamint utolsó erejéből Agathát is sikerült visszarántania az élők soraiba, aki onnantól minden energiáját a tanításnak szentelte.

Az ugyan a WandaVisionből még nem derült ki, hogy Agarha pontosan milyen szerepet tölt be a sorozat történetében, azaz hogy ténylegesen is antagonistaként, esetleg mentorként van-e jelen, mi mindenesetre bízunk benne, hogy a Marvel az MCU keretében is nagyobb szerepet szán a karakternek egyetlen szezonális szereplésnél; hiszen kétségkívül a képregények egyik legizgalmasabb mellékszereplőjéről van szó. Mellesleg a stúdió multiverzumos koncepciójába is nagyszerűen bele tudna simulni karaktere, akár a sokak által vizionált Mephisto-szállal megbolondítva, akár anélkül.

Ha tetszett a cikk, további tartalomért kövess minket a Facebookon!

Kövess minket Facebookon

---

GameArs © 2024 Minden jog fenntartva. A weboldalon fellelhető tartalom felhasználása, utánközlése kizárólag engedéllyel lehetséges. Elérhetőség: gamears@gamears.hu